Ook op de e-bike verbruik je energie
Wanneer je mensen voorbij ziet zoeven op een elektrische fiets, lijkt het soms alsof ze lekker zitten te chillen en geen inspanning leveren. Schijn bedriegt, want ook op een e-bike moet je je lichaam aan het werk zetten. De motor slaat alleen aan als de trappers hun vertrouwde rondje maken.

Om vooruit te komen, moet je je benen dus bewegen. Hoe krachtig je dat doet, kun je zelf bepalen. Bij het hoogste standje trapondersteuning krijg je een flinke zet in je rug, in de laagste stand moet je zelf flink werken.
De calorieën vliegen eraf
Van een fietstochtje knap je sowieso al op. Je bent lekker in de buitenlucht, je voelt de wind door je haren, je ziet nog eens wat. Het is mooi meegenomen dat je daarnaast ook nog flink wat energie verbruikt. Kun je daarna zonder schuldgevoel een punt appeltaart bestellen of een koekje extra eten, toch?
Hoeveel calorieën verband je dan?
Hoeveel calorieën je verbrandt is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft je eigen gewicht invloed, de omgeving waarin je fietst en hoe hard je fietst. Maar ook de mate van trapondersteuning bij een e-bike. Ga je even lekker een rustige toertocht maken dan verbrand je minder calorieën dan wanneer je in bergachtig gebied fietst. Zet je je trapondersteuning op de laagste stand? Ook dan verbrand je meer calorieën dan wanneer je hem op de hoogste stand zet.

Kort door de bocht kun je stellen dat je tijdens een gemiddeld fietstochtje met medium trapondersteuning zo’n 200 kcal per uur verbruikt. Dat wordt meer naarmate je harder fietst, je trapondersteuning lager zet of je bergopwaarts fietst. Het verschil kan zo 100-200 kcal extra per uur zijn.
Vet verbranden dankzij de e-bike
Je gewicht heeft dus invloed op de hoeveelheid calorieën die je kunt verbranden tijdens het fietsen op je e-bike. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je relatief met een uur fietsen verbrandt.
Ga je dus fietsen om vet te verbranden? Dan is het goed om je ondersteuning zo laag mogelijk te zetten en flink hard te trappen. Ook helpt het om veel bergopwaarts te fietsen. Je ademhaling en hartslag moeten omhoog gaan om die calorieën eraf te trappen.
Gezond en fit dankzij de e-bike
Uit onderzoek blijkt dat mensen de e-bike vaker gebruiken als alternatief voor de trein of auto dan voor de ‘gewone’ fiets. Als ze geen elektrische fiets hadden gehad, dan zouden ze dus waarschijnlijk helemaal niet in beweging zijn gekomen. Dat is pure winst, los van het feit dat bewegen altijd een goed idee is.
Daarnaast fietsen mensen met een e-bike vaak net wat verder dan met een gewone fiets. Deze extra kilometers op je elektrische fiets zorgen dus ook voor meer beweging en meer verbranding van de calorieën.

Wanneer je gaat bewegen, dan zet je je lichaam in een actieve modus. Dat zorgt onder meer voor sterke spieren en botten, een goed functionerend hart, soepele gewrichten, een lagere bloeddruk en een goede conditie. Minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen per week is al genoeg!
Elektrische fiets vs. gewone fiets
Het is een feit dat je op een elektrische fiets iets minder hard hoeft te werken dan op een gewone fiets. Maar een elektrische fiets is op veel vlakken even gezond. Zo helpt een tochtje op zowel de gewone als de elektrische fiets je om je gewicht op peil te houden, beter te slapen, je cholesterol en bloeddruk te verlagen, het risico op diabetes te verminderen en de stofwisseling te stimuleren.
Op het mentale vlak zorgt een ritje op een e-bike voor stressvermindering, zelfreflectie en een beter humeur. En dat allemaal op een heerlijk relaxte manier, dus wat wil je nog meer?