Het gewicht van je e-bike

25 oktober 2019
Elektrische fietsen of e-bikes Lichtgewicht fietsen

De gemiddelde e-bike is flink zwaarder dan een ‘gewone’ tweewieler.’ Tijdens het fietsen merk je dat amper, maar in bepaalde situaties heeft een lichtgewicht exemplaar toch de voorkeur. Wat moet je allemaal weten over het gewicht van elektrische fietsen?

Wat weegt een elektrische fiets van Gazelle?

Een e-bike zonder accu weegt ongeveer tussen de 20-26 kg. Hier kunt u het gewicht van de accu nog bij optellen, deze weegt ongeveer 2,5-3 kg. Al met al is een elektrische fiets zo’n 6-8 kg zwaarder dan een normale fiets. Het gewicht merk je niet tijdens het fietsen. Onze e-bikes zijn namelijk speciaal ontworpen op het extra gewicht van de motor en de accu. 

Waarom zou je je druk maken over het gewicht van een e-bike?

E-bikes heb je in alle soorten of maten. Felgekleurd of basic, degelijk of sportief, gewone motor of krachtig, een accu met een hoge of juist wat lagere capaciteit. Een elektrische fiets is een behoorlijke investering, dus de meeste mensen verdiepen zich goed in alle opties.

Maar het gewicht van de e-bike, dat willen we nog wel eens vergeten. Aan de ene kant omdat er al zo veel andere dingen zijn waaraan we moeten denken, anderzijds omdat je tijdens het fietsen vrijwel niks merkt van het hoge of juist lagere gewicht van je elektrische fiets. De trapondersteuning doet z’n werk op zo’n manier dat je constant een duwtje in je rug voelt. Dus waarom zou jij je er druk over maken dat je elektrische fiets zwaarder is dan een gewone fiets?

Wanneer het gewicht ineens toch een issue wordt

Tijdens een ritje op een elektrische fiets heb je amper door dat je een accu en motor bij je hebt. Maar wat als je je elektrische fiets een keertje wilt meenemen in de trein? Of over een bruggetje moet dat zo steil is dat je ’t alleen redt met je e-bike aan je hand? Dan sta je ineens toch even stil – misschien zelfs letterlijk – bij het gewicht van je elektrische fiets.

Dat gewicht is afhankelijk van een aantal factoren, waarbij de accu en de motor natuurlijk een aardige duit in het zakje doen. Maar nog veel belangrijker zijn de materialen die worden gebruikt. Een lichtgewicht fiets wordt pas écht lichtgewicht als er aluminium wordt gebruikt en een carbon fietsframe.

Van welke lichtgewicht fiets gaat jouw hart sneller kloppen?

Waar een gewone fiets tussen de 16 en 21 kilo weegt, moet je bij een e-bike denken aan pak ‘m beet 24kg. Dat is dan zonder accu, mét motor. Afhankelijk van het soort accu komt daar nog zo’n 2,5 tot 3,5 kilo bij. Gedij jij goed bij een zwaardere e-bike of zit je toch lekkerder op een light exemplaar?

De lichtgewicht e-bike met middenmotor is bijvoorbeeld lekker krachtig, maar weegt een stuk minder dan veel andere elektrische fietsen. En zo zijn er nog veel meer lichtgewicht fietsen, met elk hun eigen karakter en specialiteit. Wil jij weten van welk model jouw hart sneller gaat kloppen? Neem snel een kijkje bij de lichtgewicht fietsen van Gazelle. Wedden dat je de ware binnen no-time vindt?

Gerelateerde blogs