Nederland kiest vaker en vaker voor speed pedelec

11 september 2017
Fietsen CityZen

Ga maar eens de straat op als werkend Nederland koers zet richting kantoor. Valt het je ook op dat steeds meer forenzen kiezen voor de speed pedelec? De speed pedelec, de snelle variant van de inmiddels vertrouwde e-bike, ondersteunt tot maximaal 45 kilometer per uur. Daarmee maakt deze elektrische tweewieler het mogelijk om ook de wat langere afstanden fietsend af te leggen.

Meer dan 10.000 speed pedelecs in Nederland

Het CBS heeft cijfers in handen waaruit blijkt dat er inmiddels 10.620 van deze speed pedelecs in Nederland rondrijden. Onder deze fietsen een groot aantal Gazelles; met de CityZen Speed heeft Gazelle immers een populaire speedbike in de showrooms van de tweewielerzaken staan. Het zijn met name mensen tussen de 45 en 65 jaar die hun oog laten vallen op de speed pedelec, zo blijkt. Ruim twee derde van de snelle elektrische fietsen is in handen van mensen uit deze leeftijdsgroep.

Speed pedelec voor de grote fietsafstand

In de provincie Utrecht rijden verhoudingsgewijs de meeste speed pedelecs rond. Volgens het CBS bezitten elke 100.000 Utrechters 76 snelle e-bikes. Ook Overijssel en Zeeland zijn gecharmeerd met achtereenvolgens 75 en 71 speed pedelecs per 100.000 inwoners. Met name buiten de grote steden is de snelle e-bike in trek: 83 op de 100.000 inwoners van plattelandsgemeenten hebben er eentje tegenover 40 op de 100.000 inwoners van zeer stedelijke gemeenten. Gek is dat niet, want in dunbevolkte zijn de fietsafstanden vaak net wat groter. Juist daar komt de speedbike van pas. 

Welke regels gelden voor Speed pedelecs?

Speed pedelecs rijders hebben zich aan dezelfde regels te houden als bromfietsers. Dat betekent dus dat je minimaal een bromfietsrijbewijs moet hebben en een geel kentekenplaat op je speed pedelec moet hebben. Daarnaast is ook een goedgekeurde helm (speciaal voor speed pedelecs) van belang. Welke regels gelden er nog meer voor speed pedelecs?

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximum-snelheden:

  • Op de rijbaan 45 km/u;
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/u
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 km/u

Overige regels bij het rijden op een speed pedelec, je moet

  • minimaal 16 jaar zijn;
  • een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben;
  • een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed pedelec-helm (Lees meer over deze helm hier - norm NTA 8776:2016) dragen;
  • een geel bromfietskentekenplaat achterop de speed pedelec hebben;
  • een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben
  • rijden op het fiets/bromfietspad (of op de rijbaan). Je mag dus niet op het fietspad rijden
  • altijd het kentekenbewijs bij je hebben.

bron: Rijksoverheid.

Gerelateerde blogs