Rekenvoorbeeld Werkkostenregeling

Rekenvoorbeeld Werkkostenregeling

Bekijk hier ons rekenvoorbeeld van de WKR

Vrije ruimte berekenen

Loonsom bepalen

Bouwbedrijf Klaas BV heeft 99 medewerkers en een totale loonsom van € 3.000.000. Je berekent de vrije ruimte als volgt: € 3.000.000 x 1.2% = € 36.000.

Budget voor fietsplan bepalen

Budget voor fietsplan bepalen

Elk jaar krijgt een derde van het personeelsbestand een fiets. Zo ontvangt iedere medewerker eens per drie jaar een fiets van de zaak. Stel Klaas BV wil ook een kerstpakket geven aan zijn medewerkers en reserveert daarom slechts € 27.720 van de vrije ruimte voor een fietsregeling. Bereken het fietsbudget per persoon € 27.720 / (99 / 3) = 33. De vergoeding voor een nieuwe Gazelle wordt dan in totaal € 840 per drie jaar (€ 27.720 / 33).

Bij een aanschafprijs van maximaal € 840 (incl. BTW) kan Klaas BV de fiets vergoeden binnen zijn vrije ruimte en betaalt dus geen eindheffing.

Aanschafwaarde binnen de vrije ruimte

Aanschafwaarde binnen de vrije ruimte

Een medewerker van Klaas BV kan een fiets voor € 840 (incl. BTW) kopen. Dit bedrag betaalt hij zelf en wordt gedeclareerd bij de werkgever. Of de medewerker laat de fiets rechtstreeks factureren aan de werkgever. De werkgever betaalt geen eindheffing of extra belasting over dat bedrag.

Aanschafwaarde boven de vrije ruimte

Vrije ruimte wkr

Stel, een medewerker van Klaas BV koopt een fiets van € 899. Dat betekent dat de vrije ruimte met € 59 wordt overschreden, er moet dan een eindheffing van 80% betaald worden over deze € 59. De totale extra kosten zijn dan: € 59 + 80% = € 106,20. Het bedrag van € 106,20 wordt betaald door de werkgever of kan verrekend worden met de werknemer. Dit mag de werkgever zelf bepalen.

Bij overschrijding van de vrije ruimte, kan dit bedrag als eigen bijdrage van de medewerker gevraagd worden. Door een eigen bijdrage van € 59 te vragen blijft de eindheffing achterwege.

Korting

Korting

Een eventuele bedongen korting mag worden doorgegeven aan de medewerkers. Dus stel een fiets kost € 950, maar bij inkoop van 30 stuks ontvangt Klaas BV € 1.500 korting. Dan is een fiets per stuk € 900 en kan € 60 eigen bijdrage van de medewerker gevraagd worden. Zo profiteren beide partijen van optimaal voordeel.

Vind je winkel

Een nieuwe (elektrische) fiets koop je in een Gazelle fietsenwinkel. Er staat altijd een Gazelle-dealer voor je klaar.

Help mij kiezen

Welke fiets past bij jou? Wij helpen je je ideale (elektrische) fiets te vinden. Selecteer in de handige filter jouw voorkeuren en bekijk de fietsen die hierbij passen.

Experience Center

Proefrit maken? Een bezoek aan het Experience Centers is de perfecte manier om onze (elektrische) fietsen te zien en te testen.

Finance & Lease

Met Finance & Lease fiets je een nieuwe Gazelle voor een vast bedrag per maand. Een prima manier om een nieuwe fiets te rijden zonder in één keer te betalen.