Daarom verkiezen we de fiets boven de auto...

7 mei 2017
Fietsen Stadsfietsen Trekkingfietsen Transportfietsen Fietsen Orange Vento CityGo

Sinds anderhalf jaar rijden er meer dan acht miljoen auto’s in Nederland rond. Nog altijd is dat aantal groeiende. Het is een weinig duurzame situatie, die onherroepelijk tot problemen gaat leiden. Nog even en er is geen doorkomen meer aan in steden. Files, oponthoud en gebrek aan parkeerruimte zijn het logische gevolg. En wat dacht je van de effecten op onze gezondheid? Met al die voertuigen op een kluitje hap je op straat in onsmakelijke uitlaatgassen. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van het verkeerslawaai dat al die ronkende motoren produceren.

Laat de auto in de garage

Is de situatie gitzwart zoals geschetst? Ja, als we niets doen. Gelukkig hebben we de sleutel tot de oplossing zelf in handen: de fiets. Laat de auto in de garage staan en gebruik deze alleen als het echt moet. Bijna driekwart van onze verplaatsingen is korter dan 7,5 kilometer. In 36 procent van de gevallen kiezen we voor de auto, terwijl dit soort afstanden zich prima leent voor verplaatsing per fiets. Zeker met een e-bike is een enkeltje van 7,5 kilometer voor de meeste mensen totaal geen probleem. En zeg nou zelf: het is toch ook fijn om te bewegen?

Voordelen van fietsen ten opzicht van autorijden

Scandinavische onderzoekers (universiteit van Lund) bekeken de situatie in het Deense Kopenhagen. Zij onderstrepen de voordelen van fietsen ten opzichte van autorijden, met name in financiële zin. Met meer auto’s neemt onder meer de bereikbaarheid af, is er meer uitstoot van vervuilende gassen, ontstaat schade aan het wegdek en zijn er risico’s voor de volksgezondheid. Als we alle kosten voor onszelf en de maatschappij op een hoop vegen is de economische impact van een auto €0,50 per kilometer en van een fiets €0,08. Kortom: ruim zes keer zo groot.

De onderzoekers gaan nog wat verder. Als we de kosten en baten voor de maatschappij meenemen, kost elke kilometer met een auto onder aan de streep €0,15. En de fiets? Die levert ons juist geld op: €0,16 voor elke afgelegde kilometer. Je kunt wel raden waar wij voor kiezen…

Gerelateerde blogs