Framemaat van je fiets bepalen

Om lekker te fietsen is het belangrijk dat je lekker en goed op je fiets zit. De framemaat van je fiets is de hoogte van het frame van je fiets in centimeters. 

Welke framemaat jij nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren: je binnenbeenlengte, het type fiets, verend zadel of niet. Laat je framemaat berekenen door een Gazelle-adviseurs in één van onze Experience Centers of Gazelle-winkels

Waar staat de framemaat van mijn fiets?

Heb je een Gazelle-fiets van 1996 of later, dan vind je het framenummer bij de trapas van je Gazelle-fiets, op de witte sticker met streepjescode. Vanaf 2019 is deze sticker ook te vinden op de onderbuis van je fiets. Bij oudere modellen is het framenummer in het frame geslagen. Je vindt het nummer boven het slot, bij de trapas of op de buis onder het zadel (zadellug of zadelbuis). Meer weten of je framenummer? Kijk dan hier. 

Persoonlijk advies over je fietsmaat

Het bepalen van de fietsmaat is niet gemakkelijk. De eerste vragen die je jezelf stelt zijn natuurlijk: Hoe kan ik mijn fietsmaat bepalen? Welke maat moet mijn fiets hebben?

Bij onze Gazelle Experience Centers hebben wij een framemaat tool staan waarmee je gemakkelijk je framemaat kunt laten berekenen. Je kunt van dinsdag tot en met zaterdag gewoon binnenlopen en vragen of een Gazelle-adviseur je helpt met het bepalen van je fietsmaat. 

Afspraak maken
Wanneer je zeker wilt weten dat er iemand beschikbaar is om je framemaat te berekenen en direct de juiste fietsen voor je klaar te zetten om te testen, kun je een Fietsadvies afspraak maken. Je kunt dan 45 minuten al je vragen stellen, je framemaat laten bepalen en fietsen testen op basis van jouw voorkeuren. Dit advies krijg je uiteraard mee naar huis. 

Bij Gazelle-fietsenwinkels kun je je ook altijd laten adviseren over de perfecte framemaat voor jouw fiets en fietsen testen. 

Framemaat fiets berekenen aan de hand van je lichaamslengte

De framemaat van je fiets kun je berekenen aan de hand van je lichaamslengte. De framemaat wordt in centimeters uitgedrukt, het is de lengte van de verticale buis in je frame; de buis waar je zadel uitsteekt. 

In de framemaat tabel hieronder kun je aan de hand van je lichaamslengte je framemaat berekenen. Dit is slechts een indicatie.

Ik zit tussen twee framematen in, wat nu?
Waarschijnlijk krijg je op basis van jouw lichaamslengte twee en drie verschillende fietsmaten, dit komt omdat een framemaat afhankelijk is van een aantal factoren: type fiets, zithouding op je fiets en of je een verend zadel wilt.

Framemaat tabel Gazelle

*alleen beschikbaar bij onze lifestyle fietsen
** alleen beschikbaar bij de Gazelle Medeo

Bekijk al onze fietsen via de knop hieronder en filter op jouw framemaat.

Kom je er niet uit?

Bereken je framemaat aan de hand van je binnenbeenlengte. Of kom langs bij jouw Gazelle-winkel of in één van onze Experience Centers. Zij helpen je graag met de juiste framemaat zoeken. 

Framemaat van je fiets berekenen aan de hand van je binnenbeenlengte

Je kunt de framemaat van je fiets zelf berekenen door de binnenbeenlengte op te meten. Maar hoe meet je nou je binnenbeenlengte voor een indicatie van je framemaat van je fiets. 

 • Pak een rolmaat en een rekenmachine
 • Trek je schoenen en sokken uit. (de binnenbeenlengte meet je altijd zonder schoenen en sokken aan.)
 • Ga met je rug tegen de muur staan met je voeten 20 cm uit elkaar. 
 • Meet (of laat meten) de afstand vanaf kruis tot aan de grond. 
 • Dit is de binnenbeenlengte om je framemaat van je fiets te berekenen
 • Als je deze lengte (in cm) nu vermenigvuldigt met 0.68, krijg je de bijbehorende framemaat.
 • Heb je een fiets met een geveerde zadelpen? Doe dan je framemaat min 4.


Zit je tussen twee framematen in?

Gebruik dan de volgende regel: is de fiets voor sportief gebruik? Kies dan de kleinste van de twee maten. Is het een toerfiets? Pak dan de grotere framemaat. Een kleinere maat kun je altijd compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van je zadel. 

Framemaat van je huidige fiets meten

De gemiddelde Nederlander heeft 1,3 fietsen. Je hebt dus vast al een fiets in de schuur, voor je deur of in je tuin staan met daarop een framemaat. Je kunt deze framehoogte als uitgangspunt nemen voor je nieuwe fiets. De framemaat kun je vinden op de sticker bij je trapas, boven het slot of op de buis onder het zadel. 

Framemaat van je huidige fiets opmeten
Het kan natuurlijk zijn dat je je fiets al een tijdje hebt en dat de framemaat niet meer te lezen is. Dan kun je zelf je framehoogte opmeten. Maar hoe meet je de framehoogte dan?

 • Pak een meetlint of rolmaat
 • Meet de afstand tussen 2 punten:
  • De bovenkant van de zitbuis (daar waar je zadelpen uitsteekt)
  • Het hart van je trapas (daar waar je trappers samenkomen)


We snappen dat het nogal een opgave kan zijn om je framemaat op deze manier allemaal zelf te berekenen en bepalen. Daarom staan onze Gazelle-adviseurs in onze Experience Centers en Gazelle-winkels altijd klaar om je hiermee te helpen en te adviseren. 

Kom een proefrit maken

Gazelle Experience Center

Download onze E-bike pocket guide

Download onze e-bike pocket guide

Vind een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt

Gazelle E-bike Testdagen