Koninklijke Gazelle

Gazelle. Je blijft fietsen

Fietsen is voor ons Nederlanders een begrip. Het maakt deel uit van je dagelijkse leven. Niet alleen het aantal fietsen in Nederland stijgt, maar ook de afgelegde kilometers met de fiets stijgt. Gazelle produceert al sinds 1892 fietsen die aansluiten op jouw wensen; zo licht, kwalitatief en comfortabel mogelijk. Daarbij blijven wij altijd nadenken over hoe wij ons design slimmer kunnen maken en onze techniek nóg innovatiever.

Bij Gazelle streven wij er naar fietsen te produceren van de beste kwaliteit, 250.000 per jaar. Dit doen wij vol passie, vol overgave. Vertrouwde kwaliteit, moderne luxe: met een Gazelle-fiets mag je gezien worden!

Over Koninklijke Gazelle

Bij Koninklijke Gazelle in het Veluwse Dieren werken circa 450 medewerkers. Bij Gazelle maken wij 250.000 fietsen per jaar. Gazelle is hiermee marktleider in Nederland en werkt hard aan uitbreiding van de organisatie buiten de eigen landsgrenzen. Al sinds onze oprichting in 1892 staat kwaliteit bij ons voorop. In 1996 is het Gazelle-kwaliteitssysteem gecertificeerd volgens de ISO-9001 normen.

Wij zijn trots op ons predicaat Koninklijk dat wij ter ere van ons 100-jarig jubileum in 1992 van Prinses Margriet mochten ontvangen. Een onderscheiding die ons ook moreel verplicht om te blijven innoveren. Voorop blijven lopen met slimme innovaties waarmee fietsen nóg leuker en makkelijker wordt. Genieten van de buitenlucht, de wind door je haren voelen en het hoofd leeg maken: fietsen geeft energie. 

Predicaat Koninklijk

Het eeuwfeest in 1992 viel samen met de productie van de 8 miljoenste fiets. Bovendien verleende Prinses Margriet het predicaat ‘Koninklijk’ aan Gazelle ter ere van het 100-jarig bestaan. Een onderscheiding die ons moreel verplicht om te blijven innoveren. Voorop blijven lopen met slimme vindingen die fietsen leuker of makkelijker maakt.

Tegen die tijd werden er elke 3 à 4 jaar één miljoen fietsen afgeleverd. Dit resulteerde op 7 april 1999 tot een hoogtepunt in het bestaan van Gazelle. Op die dag legde Prins Willem-Alexander namelijk de laatste hand aan de 10 miljoenste Gazelle.

Gazelle ging door en op 31 oktober 2005 reed de 12 miljoenste Gazelle de fabriek uit. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat hielp op deze dag persoonlijk mee aan de Gazelle Easy Glider: de eerste Gazelle met elektronische trapbekrachtiging. In 2008 werd de 13 miljoenste Gazelle geproduceerd en in december 2012 zelfs de 14 miljoenste fiets. Deze 14 miljoenste Gazelle werd afgemonteerd door Prinses Margriet. Nuchtere fietsenmakers als we zijn, blijven we gewoon doorgaan met het maken van veilige, comfortabele, duurzame én mooie fietsen.

Gazelle en Duurzaamheid

Bij Koninklijke Gazelle staat duurzaamheid hoog op de agenda. Bij alles wat wij doen vragen wij ons af wat de impact is op mens, milieu, product en maatschappij. Daarnaast zijn wij constant op zoek naar nieuwe kansen op het vlak van duurzaamheid en innovatie. Binnen onze organisatie, maar ook daarbuiten. Gazelle zoekt altijd naar passende oplossingen en zoekt daarbij vaak de samenwerking met andere organisaties op. Dat leidt regelmatig tot duurzame innovaties.

Historische Gazelle fietsen

Altijd al meer willen weten over jouw historische Gazelle fiets? Of benieuwd naar welke fietsen wij allemaal al gemaakt hebben? In onze Beeldbank vind je foto's van onze fietsen vanaf 1906 tot en met 2017.

In de Beeldbank kies je voor Historische beelden en klik je Historische fietsen aan. 

Champion Mondial

Een Gazelle Champion Mondial liefhebber heeft een speciale website gemaakt waarop informatie over onze Champion Mondial modellen terug te vinden is. Bekijk oude brochures, verschillende modellen en kleuren, foto's van onze Champion Mondial, framenummers en framematen. 

Op zaterdag 10 juni organiseerde Gazelle het Champion Mondial Festival. Tijdens dit festival werd onze nieuwe Champion Mondial fiets gepresenteerd! Ook kon je meefietsen met onze retroritten op je eigen Champion Mondial of retro Gazelle fiets. 

Gewoon fietsen - Gazelle en BAM

Gewoon fietsen is een documentaire over de Nederlandse fietscultuur. Volgens de makers van de film: voor ons Nederlanders is fietsen zo gewoon als ademen. We denken er niet bij na, maar doen het gewoon. Wellicht is dat volgens de makers ook een sleutel tot het fietssucces in ons land. 

Gedurende de winterperiode is de film 'Gewoon fietsen' te zien in het Openluchtmuseum te Arnhem. 

Piet Pelle op zijn Gazelle

Wie kent hem niet? Wie Gazelle zegt zegt automatisch Piet Pelle. Deze jongeman speelde de hoofdrol in het stripboekje “Piet Pelle op zijn Gazelle. Een artistiek prentenboekske voor kinderen van 8 tot 80 jaar". Dit boekje werd vanaf de jaren 30 door Gazelle-dealers meegegeven als promotiemateriaal bij Gazelle kinderfietsen.

Benieuwd naar het verhaal achter Piet Pelle?

Piet Pelle

Retro fietsen van Gazelle

Bekijk de mooiste historische fietsen van Gazelle