Piet Pelle en z'n Gazelle

Veel mensen denken bij Gazelle meteen aan Piet Pelle. Deze jongeman speelde de hoofdrol in het stripboekje “Piet Pelle op zijn Gazelle. Een artistiek prentenboekske voor kinderen van 8 tot 80 jaar". Dit boekje werd vanaf de jaren 30 door Gazelle-dealers meegegeven als promotiemateriaal bij Gazelle kinderfietsen.

Geschiedenis van Piet Pelle

De Haarlemse kunstenaar Ko Doncker ontwierp Piet Pelle al in 1912 voor de Gazelle Rijwielfabriek. Op zijn fiets beleefde Piet Pelle de meest opmerkelijke avonturen. Zijn fiets kreeg heel wat te verduren: Piet Pelle rijdt ermee door spijkers, stort zich van de rotsen af, botst tegen een trein en rijdt door een rivier. Maar zijn Gazelle fiets doorstaat al deze hobbels glansrijk en brengt Piet Pelle weer veilig thuis. De eerste oplage van het Piet Pelle boekje bestond uit 20.000 exemplaren. Piet Pelle werd hiermee al snel een begrip in Nederland (en ook in de omringende landen). Hij werd zelfs uitgeroepen tot Dierense held van de twintigste eeuw door het Amsterdamse studentenblad Propria Cures.

 

Piet Pelle
`t avontuur van Piet Pelle op zijn gazelle Geschiedenis Gazelle.nl

Het succes van Piet Pelle

Het succes van Piet Pelle ging verder. In 1930 werd er filmpje van zes minuten gemaakt door Theo Güsten. In het filmpje gaat Piet Pelle op zijn Gazelle per luchtschip naar de Noordpool om daar een radiotoestel te installeren. Ook waren er speciale bewegende displays en filmprojecties van Piet Pelle die in de etalages bij Gazelle-specialisten werden afgespeeld. Zo was er een filmpje waarbij Piet Pelle op zijn fiets werd achtervolgd door een koe, met het bijschrift: “Een koebeest ziet nu Pieter gaan, en kijkt hem wild en woedend aan.” Deze filmpjes veroorzaakten regelmatig kleine oploopjes op straat, omdat iedereen wilde weten hoe het met Piet Pelle afliep.

In de jaren 50 van de twintigste eeuw werd het boekje opnieuw uitgegeven, deze keer met tekeningen van Guus Boissevain. In deze uitgave werden wel de originele teksten gehandhaafd. In de jaren 60 verzon dichter Kees Stip nog twee nieuwe verhalen van Piet Pelle.

Piet Pelle heeft decennia lang een belangrijke rol gespeeld in de communicatie en promotie van Gazelle. In 1997 werd dan ook een standbeeld van hem onthuld in Dieren, de standplaats van Koninklijke Gazelle.

Piet Pelle en zijn nieuwe Fietsplan

Piet Pelle is terug, dit keer fietst hij op een ‘Elektrieke’ Gazelle voor ‘Het Nieuwe Fietsplan’. De fiets van de zaak kan namelijk nog steeds! ‘Het Nieuwe Fietsplan’ maakt het mogelijk om een elektrische fiets aan te schaffen door middel van een renteloze lening bij de werkgever. Ook Piet Pelle maakt hier gebruik van en laat iedereen zien wat de voordelen zijn.

Ondanks dat Piet Pelle lange tijd uit het straatbeeld verdween, is hij nog steeds ontzettend bekend. Het stripboekje ‘Piet Pelle op zijn Gazelle’ werd in de jaren 30 door Gazelle-dealers meegegeven als promotiemateriaal bij de Gazelle kinderfietsen. Daarna volgde nog een serie filmpjes waarin Piet Pelle allerlei avonturen beleefde. Bekende leuzen als ‘De avonturen van Piet Pelle op zijn Gazelle’ of ‘Doe als Piet Pelle kies ’n Gazelle!’ zijn bij velen nog steeds bekend.

Het nieuwe Fietsplan

Inmiddels heeft Piet een kleinzoon genaamd Piet Pelle junior die als twee druppels water op zijn opa lijkt. Junior krijgt in een filmpje een Elektrieke Gazelle van zijn Opa omdat hij door de files en parkeerproblemen te laat komt op zijn werk. Onderweg beleeft hij weer verschillende avonturen.

Het Nieuwe Fietsplan’ is goed nieuws voor alle harde werkers in Nederland. Het oude fietsplan is sinds 1 januari 2015 van de baan, maar er zijn nog steeds mogelijkheden voor werkgevers om het fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken voor werknemers. De werkgever mag een renteloze lening geven voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. Deze lening kan vervolgens worden terugbetaald met de 19 cent per kilometer vergoeding. Door middel van een krant: de Gazelle Gazet, legt Piet Pelle uit hoe dit precies werkt.