Speed pedelec verzekeren of niet? | Gazelle

4 december 2019
Speed pedelecs

Je zorgt natuurlijk beregoed voor je speed pedelec, maar risico op schade, een ongelukje of diefstal is er natuurlijk altijd. Hoe goed zijn jij en je high speed e-bike daarop voorbereid?

Is zo’n verzekering geen geldklopperij?

We verzekeren ons huis, onze auto en zelfs onze vakanties, maar bij een fietsverzekering staan we meestal niet zo lang stil. Niet per se handig, zeker niet als je een kostbaar bezit hebt als een speed pedelec. Zelfs als jij de beste bestuurder van het westelijk halfrond bent, bestaat de kans dat iemand anders jou aanrijdt op je speed pedelec.

Misschien valt ‘ie wel een keer om. Of wordt hij gestolen. In al deze gevallen kan het fijn zijn wanneer je kunt terugvallen op een speed pedelec verzekering. Sterker nog: je bent zelfs verplicht om je high speed pedelec te verzekeren!

Een WA-verzekering is een moetje

Als je op een ‘gewone’ fiets rondrijdt, is een verzekering niet verplicht. Voor high speed e-bikes, speed pedelecs en hogesnelheidsfietsen ligt dat sinds 1 januari 2017 net even anders. Op die datum werden alle fietsen die harder dan 25 kilometer per uur kunnen op één hoop gegooid met bromfietsen.

Dat betekent dat je als bezitter van zo’n fiets minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Zo’n WA-verzekering voor je speed pedelec dekt de schade die jij met je supersnelle fiets veroorzaakt bij anderen. Ongevallen of diefstal zit hier dus niet bij.

Tips voor het afsluiten van een verzekering

Het is een fijn idee dat je verzekerd bent als je per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders. Aan jou de keuze om te beslissen of je naast je WA-verzekering nog andere verzekeringen op je speed pedelec wilt afsluiten. Ga je jezelf oriënteren, let er dan op of je speed pedelec verzekert voor alleen diefstal of ook voor beschadigingen (casco).

En krijg je bij diefstal een uitkering in geld of een nieuw, vergelijkbaar exemplaar? De premies kunnen per postcode en andere persoonlijke omstandigheden sterk verschillen, dus het is slim om de sites van verschillende verzekeraars te vergelijken.

Gerelateerde blogs