Advies over elektrische fietsen

Je e-bike verzekeren? Tips & advies

Je behandelt je elektrische fiets als je beste vriend en zet ‘m altijd keurig slot. Maar zelfs dan kan er altijd iets misgaan. Met een goede verzekering ben je van al je zorgen af.

Je e-bike verzekeren? Tips & advies

Verzeker je elektrische fiets

Heerlijk, weekend! Je gaat een lekker lang stuk fietsen door de bossen, maar je was niet de enige met dit goede idee. De dichtbegroeide paadjes puilen uit van de hardlopers, wielrenners en andere fietsers. Voordat je het weet lig je languit op je snufferd, met je e-bike bekrast en beschadigd naast je op de grond. Je denkt dat de fietser tegen wie je aanbotste een onhandig foutje heeft gemaakt, maar dat kun je nooit bewijzen. Wie gaat de reparatie betalen als jij zelf niet goed hebt uitgekeken? En wat gebeurt er als het jouw schuld is dat er een wandelaar of fietser van z’n sokken is gereden? Of misschien wel een auto? Dan wenste je dat je je elektrische fiets had verzekerd.

Verzeker je elektrische fiets

Wat kost een e-bike verzekering?

De kosten van het verzekeren van je elektrische fiets hangen af van je voorkeuren. Wil je accessoires laten meeverzekeren? Hoe lang wil je dat je fiets verzekerd is? Neem je volledige dekking of alleen diefstaldekking? Wil je Pechhulp voor onderweg?

Daarnaast wordt gekeken naar hoeveel je voor je elektrische fiets hebt betaald en wat voor soort fiets het is (een speed pedelec is duurder). Ook je woonplaats is van belang voor de hoogte van je verzekering. Woon je in een grote stad? Dan is een fietsverzekering hoger dan wanneer je in een dorp woont in het Noorden van Nederland. Sommige verzekeraars kijken ook naar je leeftijd. 

Het verschil in premie zit hem niet altijd in betere polisvoorwaarden. Daarom is het goed om onderzoek te doen naar welke verzekering het beste bij jouw situatie past. 

Welke voorwaarden zijn er voor een fietsverzekering?

De meeste verzekeraars eisen dat er een goed slot op je elektrische fiets zit. Hiermee wordt bedoeld dat je slot ART-goedgekeurd is. Vaak categorie 2 of hoger. Gelukkig hebben al onze sloten een ART-certificaat. 

Wanneer je fiets gestolen is en je een claim wilt indienen, heb je altijd 2 sleutels nodig. Waarvan 1 met gebruikssporen. Heb je een digitaal slot? Ook deze worden geaccepteerd door verzekeraars. 

Heb ik een WA-verzekering nodig?

Het is niet verplicht om je ‘gewone’ elektrische fiets te verzekeren. Dat geldt wel voor speed pedelecs, omdat de wetgeving die in hetzelfde hokje heeft gestopt als bromfietsen. Voor een snelle elektrische fiets gelden daarom dezelfde regels als voor brommers, waaronder ook de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering valt.

Bij een gewone elektrische fiets mag je zelf beslissen of je wel of geen WA-verzekering neemt, maar het is altijd verstandig om er eentje af te sluiten. Zo draai je niet zelf voor de kosten op als je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan fietst, een botsing veroorzaakt met een andere fietser of een voetganger per ongeluk verwond.

Ga jij voor volledige dekking of een WA-verzekering?

Met een WA-verzekering zit je in de safe zone wat betreft schade bij anderen. Maar eventuele ellende aan je eigen mooie elektrische fiets wordt niet door de aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Een door jou veroorzaakte botsing, een flinke slippartij in de sneeuw of een brutale roof tijdens een avondje uit? Als je geen elektrische fietsverzekering afsluit, draai je zelf voor alle kosten op.

Bij de meeste fietsverzekeringen heb je de keuze uit een aantal opties: diefstaldekking, schadedekking, pechhulpdekking en ongevallendekking. Welke verzekering jij kiest voor je e-bike, hangt af van je persoonlijke wensen- en eisenpakket. Je zit het veiligst als je gaat voor het hele pakket. 

Ga jij voor volledige dekking of een WA-verzekering?

Elektrische fiets verzekeren 2.0

Wil je je elektrische fiets alle zekerheid bieden die hij verdient, dan kun je het best onze Connect e-bikes kopen. Een e-bike met GPS-bescherming en een fietsverzekering. Zo ben je goed verzekerd als je fiets wordt gestolen en is de kans dat hij wordt teruggevonden ook nog eens heel groot.

Elektrische fiets verzekeren 2.0