Welke bandenspanning bij een elektrische fiets?

13 januari 2020
Elektrische fietsen of e-bikes

Gokje: je staat vast niet vaak stil bij de bandenspanning van je elektrische fiets. Een gemiste kans, want met je banden op de juiste spanning fiets je langer én lekkerder.

Auto versus elektrische fiets

In Nederland rijdt bijna zestig procent (!) van alle auto’s met een te lage bandenspanning rond. Dat is niet alleen funest voor je wegligging en daarmee de veiligheid, het zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik en een kortere levensduur van je banden.

Het woord ‘auto’ kan in het voorgaande stukje bijna één op één vervangen worden door ‘elektrische fiets’, want ook bij je e-bike is het van groot belang dat je bandenspanning op orde is.

Meten is weten

Is de bandenspanning van je elektrische fiets te laag, dan zorgt dat voor meer wrijving. Meer wrijving staat gelijk aan meer energie, wat betekent dat de batterij van je elektrische fiets sneller leeg raakt. Het fietst lekkerder met harde banden en ze slijten ook nog eens minder snel, waardoor je langer met je setje banden kunt doen.

Meten is weten, dus controleer regelmatig de bandenspanning van je elektrische fiets. Dat doe je heel eenvoudig met een pomp met drukmeter. Of laat dit doen bij een Gazelle-winkel bij jou in de buurt.

Wat is dan de juiste bandenspanning voor je fiets?

Hoeveel bar optimaal is voor de banden van je elektrische fiets, hangt af van de breedte van je banden. De dealer van je elektrische fiets kan je dat bij de aanschaf haarfijn uitleggen.

Meer in het algemeen kun je stellen dat de bandenspanning van een elektrische fiets met banden rond de 3 à 4 centimeter respectievelijk zal variëren tussen de 5,5 en 4 bar. De meeste banden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort. Spannend, toch? 

Gerelateerde blogs