Advies over elektrische fietsen

Elektrische fiets motoren

Wil je graag een elektrische fiets met optimaal comfort of kies je voor extra kracht en snelheid? De elektrische motor in je fiets bepaalt onder andere de snelheid en heeft invloed op het rijcomfort. Het is dus belangrijk om te weten welke motoren voor elektrische fietsen er zijn. Ben je benieuwd welk model het beste bij jou past? Of wil je weten wat de krachtigste e-bike motoren zijn? Lees dan snel verder!

Elektrische fiets motoren

Hoe werkt een motor voor een elektrische fiets?

De motor van een elektrische fiets werkt door middel van trapondersteuning. Dit betekent dat je nog steeds zelf moet trappen, maar dat de motor extra kracht aan het wiel geeft. Net alsof je constant de wind in de rug hebt! Ook helpt de motor om vanuit stilstand makkelijk op gang te komen. Je trekt dus in no time weg bij het stoplicht.

Iedere e-bike heeft verschillende standen, van eco tot sportief. Deze bepalen hoeveel kracht de motor geeft. Let wel op: hoe meer kracht, hoe sneller de accu leeg is. Kies dus altijd een motorstand die past bij de afstand die je wilt afleggen. 

Wat is de sterkste motor voor een elektrische fiets?

Onze sterkste motor voor elektrische fietsen is de Bosch Performance Line 3.0. Deze middenmotor ondersteunt je moeiteloos op vlak en heuvelachtig terrein, dankzij de trekkracht van maar liefst 65 Nm. Deze e-bikes met middenmotor zijn hierdoor geschikt voor de meest sportieve fietsers.

Vermogen van de motor
Het aantal Nm (Newtonmeters) geeft aan hoe krachtig de motor is. Dit is het vermogen van de motor. Iedere motor van onze e-bikes beschikt over ten minste 30 Nm om optimaal fietscomfort te garanderen. Wanneer je graag sportieve ritten maakt op steil terrein raden wij een motor van minstens 65 Nm aan. Ben je op zoek naar een sportieve e-bike met krachtige ondersteuning? Bekijk dan onze Ultimate C380 HMB.

Wat is de sterkste motor voor een elektrische fiets?

Welk type elektrische fiets motoren zijn er?

De motor van een e-bike kan zich in het voorwiel, achterwiel of in het midden van de fiets bevinden. De locatie van de motor is een belangrijke factor voor het rijgedrag van de fiets. Onze e-bikes zijn uitgerust met de beste en meest betrouwbare motoren. We zetten onze e-bikemotoren voor je op een rij: 

Gazelle Bosch E-bike

Bosch middenmotor

De Bosch middenmotor is één van de meest gebruikte motorsystemen voor e-bikes. En niet zonder reden! Bosch levert namelijk al jaren een van de meeste betrouwbare e-bike motoren. Het systeem is laag geplaatst voor optimale wendbaarheid en wegligging. In combinatie met een lichte aandrijving betekent dit dat je zorgeloos van A naar B fietst. De motoren komen in twee varianten: de Active Line (Plus) voor recreanten en de Performance Line (Speed) voor sportieve fietsers. Dus welk type fietser je ook bent, er is altijd een Bosch motor die bij je past. 

Lees meer over Bosch E-bike

Shimano Steps E-bike

Shimano Steps middenmotor

De Shimano Steps middenmotor is een lichte en veelzijdige motor met een modern design. De ene dag manoeuvreer je je vlot door een drukke stad, de volgende dag fiets je moeiteloos over heuvels. De centrale, lage motor zorgt voor een uitstekende wegligging. Ook mag de motor zich met recht een ‘slimme e-bike motor’ noemen.

Lees meer over Shimano E-bike

E-bike met Bafang voorwielmotor

Bafang voorwielmotor

De Bafang voorwielmotor levert 30 Nm koppel. Hij is klein, licht van gewicht, zeer efficiënt en zeer stil. Deze motor leent zich dan ook uitstekend voor het stadsverkeer. Je vindt deze e-bike motor op onze elektrische stadsfietsen zoals Esprit en CityGo.

Lees meer over Bafang

Geluid van de elektrische fiets motor

De motor van een elektrische fiets kan geluid produceren. De hoeveelheid geluid hangt af van de bouw van de motor. Heeft de elektrische fiets een motor met overbrenging, dan is de motor opgebouwd uit tandwielen en borstels. Dit type motor maakt geluid en dat is goed merkbaar tijdens het fietsen. Een motor zonder overbrenging is stil, omdat in deze motor de tandwielen en borstels ontbreken. Dit type motor wordt ook wel ‘direct drive’ genoemd. Maakt je motor toch teveel lawaai? Lees onze blog over het lawaai van een elektrische fiets.

Motor van je elektrische fiets kapot?

Het gebeurd niet snel, maar mocht de motor van je elektrische fiets kapot gaan dan kun je het best langs één van onze servicepunten gaan. Zij helpen je graag om je snel weer op de fiets te krijgen.

Kom elektrische fietsen testen

Wil je zelf onze elektrische fietsen ervaren? Kom dan e-bikes testen in onze Experience Centers of bij een Gazelle Fietsenwinkel bij jou in de buurt.