Advies over elektrische fietsen

Alles wat je moet weten over e-bike motoren

Wil je op je elektrische fiets naar je werk fietsen en in het weekend lange dagtochten maken? Met onze e-bikes is geen uitdaging te groot. Maar misschien vind jij het wel lastig om een juist motortype te vinden. Welk model past het beste bij jou? Lees snel verder, want we hebben alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje gezet.

Alles wat je moet weten over e-bike motoren

Hoe werkt een e-bike motor?

Voordat je daadwerkelijk een keuze kan maken voor een e-bike motor, is het handig dat je eerst weet hoe een motor van een elektrische fiets eigenlijk werkt. Een elektrische fiets combineert jouw eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Dat ‘duwtje in de rug’ komt uit de accu, die zich op/in het frame of in de achterdrager bevindt. De e-bike motor zit in het midden van de fiets of in het voor- of achterwiel. Slimme sensoren meten je trapkracht, je snelheid of de rotatie van je pedalen. Hierdoor zorgt de motor voor de juiste elektrische ondersteuning.

Hoeveel vermogen is voldoende voor een e-bike?

Het vermogen van de motor bepaalt hoeveel ondersteuning je hebt tijdens het fietsen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). Hoe hoger de Nm-waarde, hoe meer hulp de motor kan bieden. Als je regelmatig bergopwaarts rijdt, kan een krachtige motor (minimaal 40 Nm) je een flinke duw in de rug geven. Fiets je op veel vlakke stukken, dan geeft een minder krachtige (10-30 Nm) motor al de juiste hulp. Let wel op: hoe krachtiger de motor, hoe meer stroom de accu verbruikt.

Hoeveel vermogen is voldoende voor een e-bike?

Welke elektrische fietsmotoren zijn er?

Bij het kiezen van de juiste elektrische fiets speelt de positie van de motor een grote rol. Zoals eerder beschreven bevinden de e-bike motoren van Gazelle zich in het midden van de fiets of in het voorwiel. 

In onderstaande video zetten wij de verschillende e-bike motoren voor je op een rij.  Scroll verder en lees tot in detail over de verschillende elektrische fiets motoren.

Comfortabel en natuurlijk

E-bike middenmotor

De middenmotor is de meest populaire motor onder de elektrische fietsen. En dat is ook niet zo gek. Doordat de motor zich laag en in het midden van de fiets bevindt, ligt het zwaartepunt van de fiets centraal. Hierdoor voelt de fiets stabiel aan tijdens het fietsen. De middenmotor is uitgerust met zowel een rotatie- als trapkrachtsensor. Zoek je een e-bike met krachtige ondersteuning die comfortabel en natuurlijk aanvoelt? Dan is een e-bike met middenmotor de juiste keuze.

Een ander voordeel aan de positie van de middenmotor is dat schade aan de wielen net zo makkelijk te repareren is als bij een gewone fiets. Dat scheelt weer moeilijkheden bij het verwisselen van een band!

Stille motor

E-bike voorwielmotor

Elektrische fietsen met voorwielmotoren zijn goedkoper dan die met midden- of achterwielmotoren. Ook is de motor stiller vergeleken met de andere e-bike motoren. Verder zit de motor van de e-bike in het voorwiel gepositioneerd. Hierdoor voelt het alsof de fiets naar voren wordt getrokken. Wel heb je meer kracht in je handen nodig om gecontroleerd te sturen, aangezien het voorwiel zwaarder is door de motor. 

krachtige ondersteuning

E-bike achterwielmotor

Als de motor zich bevindt in het achterwiel van de e-bike, voelt de ondersteuning als een duw van achteren. E-bikes met een achterwielmotor voelen natuurlijker aan dan elektrische fietsen met een motor in het voorwiel. Dit komt omdat de aandrijving bij normale fietsen ook vanuit het achterwiel komt. Wel hebben e-bikes met een achterwielmotor een kortere actieradius dan modellen met een centrale motor. Ook is het lastig om een lekke achterband te repareren.

Deze motor is niet verkrijgbaar bij Gazelle.

Middenmotor of voorwielmotor: welke kies je?

Nu vraag jij je waarschijnlijk af welke motor je voor je elektrische fiets moet kiezen. Elke motorpositie heeft zijn plus- en minpunten. De meeste e-bikes hebben een midden- of voorwielmotor en niet zonder reden. Hieronder lees je waarom dit de populairste motoren zijn. 

Middenmotor:
+ Krachtige e-bike
+ Stuurt als een normale fiets
+ Goede gewichtsverdeling
+ Weinig onderhoud nodig

Voorwielmotor:
+ Stil
+ Lijkt op een normale fiets
+ Voorzien van een vrijloop. Hierdoor fiets je licht wanneer de elektrische ondersteuning is uitgeschakeld.

Welke motor jij uiteindelijk kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Twijfel je nog over welke e-bike motor bij jou past? Hieronder lees je meer over de motoren die we bij Gazelle aanbieden. Ook kan je terecht bij een dealer bij jou in de buurt of bij één van onze Experience Centers.

Gazelle Bosch E-bike

Bosch middenmotor

De Bosch middenmotor is één van de meest gebruikte motorsystemen voor e-bikes. En niet zonder reden! Bosch levert namelijk al jaren een van de meeste betrouwbare e-bike motoren. Het systeem is laag geplaatst voor optimale wendbaarheid en wegligging. In combinatie met een lichte aandrijving betekent dit dat je zorgeloos van A naar B fietst. De motoren komen in twee varianten: de Active Line (Plus) voor recreanten en de Performance Line (Speed) voor sportieve fietsers. Dus welk type fietser je ook bent, er is altijd een Bosch motor die bij je past.

Lees meer over Bosch E-bike

Shimano Steps E-bike

Shimano Steps middenmotor

De Shimano Steps middenmotor is een lichte en veelzijdige motor met een modern design. De ene dag manoeuvreer je je vlot door een drukke stad, de volgende dag fiets je moeiteloos over heuvels. De centrale, lage motor zorgt voor een uitstekende wegligging. Ook mag de motor zich met recht een ‘slimme e-bike motor’ noemen. De motor heeft namelijk een Start mode en schakelt automatisch terug als je stopt met fietsen.

Lees meer over Shimano E-bike

E-bike met Bafang voorwielmotor

Bafang voorwielmotor

De Bafang voorwielmotor is klein, licht van gewicht, zeer efficiënt en zeer stil. Deze motor leent zich dan ook uitstekend voor het stadsverkeer. Je vindt deze e-bike motor op onze elektrische stadsfietsen zoals Esprit en CityGo.

Lees meer over Bafang