Advies over elektrische fietsen

Accu van een elektrische fiets

Maak je vaak korte tochtjes of fiets je liever de hele dag door? Hoe ver je met een elektrische fiets kunt fietsen, hangt in belangrijke mate af van het type accu en de daarmee samenhangde actieradius. Gazelle heeft een breed scala aan fietsaccu’s voor je e-bike die je met een motor kan combineren. Zo is er altijd een accu-motor combinatie voor jouw verbruik. Kies eenvoudig de accu die bij jou past. 

Accu van een elektrische fiets

Op welke plek zit de fietsaccu?

De plek van de batterij bepaalt (samen met de de motor) waar het zwaartepunt van de fiets zit. De accu en de motor zorgen er samen voor dat het gewicht van een e-bike zo’n 6 kilo hoger ligt is dan bij een normale fiets. Bij een Gazelle e-bike kan de accu op drie verschillende posities zitten.

Accu onder de bagagedrager

Bij veel elektrische fietsen is de accu onder de bagagedrager geplaatst. Bij e-bikes met een voorwielmotor zorgt dit voor een optimale balans van de fiets en dus voor een stabiele wegligging. Bij e-bikes met een middenmotor zorgt dit ervoor dat het zwaartepunt iets meer naar achter wordt verplaatst.

De accu is uitneembaar en gemakkelijk op te laden. Doordat er in het midden geen motor of accu zit is er maximale ruimte voor een brede en lage instap. 

Accu in het frame

Een accu in het frame is mooi geïntegreerd. Doordat deze in het midden van de fiets is geplaatst zorgt dit voor een optimale gewichtsverdeling en goede stabiele wegligging.

De accu is los te koppelen en op die manier gemakkelijk overal op te laden. Een ander voordeel is dat de batterij extra goed wordt beschermd. 

Accu op het frame

Een accu op het frame is meer zichtbaar dan degene welke in het frame is geïntegreerd. Maar doordat deze accu ook in het midden van de e-bike is geplaatst heeft hij dezelfde voordelen dan wanneer hij in het frame is weggewerkt: optimale gewichtsverdeling en een stabiele wegligging.

Kies je voor een vaste of een uitneembare accu?

Een uitneembare accu is ideaal wanneer je buiten of in je schuur geen stopcontact hebt. Je kunt de accu dan gemakkelijk uit de fiets halen en binnen opladen. Gebruik je regelmatig een fietsendrager op de auto? Ook dan is een uitneembare accu erg handig. Door de accu uit de fiets te halen, maak je je e-bike gemakkelijk een paar kilo lichter.

Wil je je accu extra bescherming bieden? Dan kun je het beste kiezen voor een vaste accu. Deze wordt namelijk extra goed beschermd door het frame, hierdoor kun je de accu niet verliezen en is de accu minder gevoelig voor diefstal. Wij verkopen alleen elektrische fietsen met een uitneembare accu. 

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu?

Hoelang je moet wachten voordat je weer op pad kunt met je elektrische fiets, hangt grotendeels af van de soort accu op je e-bike. De ene accu is in zes uur weer volledig opgeladen, de ander doet er net iets langer over. Je kunt de accu opladen terwijl hij in je fiets zit, maar je kunt ‘m ook los van je fiets opladen.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu?

Wat is de levensduur van een accu?

De accu op een elektrische fiets gaat in de praktijk zeker een aantal jaren mee. Maar wist je dat je zelf voor een groot deel invloed hebt op de levensduur van de accu? Het juiste onderhoud van een accu is namelijk cruciaal voor de levensduur. Lees daarom goed de handleiding van je elektrische fiets door. Zo weet je precies hoe je het maximale uit de batterij van je elektrische fiets kunt halen! Bekijk hieronder de video met tips om je accu zo goed mogelijk te onderhouden. 

Wanneer moet de accu van mijn elektrische fiets worden vervangen?

Dat de accu van je e-bike veroudert is een feit, wanneer dit gebeurd is afhankelijk van het gebruik van je elektrische fiets. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Wij hebben een blog geschreven over het vervangen van je accu. 

Lees ons blog over het vervangen van je accu.

Vermogen van de e-bike accu

De accu, of batterij, van de e-bike bepaalt voor een groot gedeelte het aantal kilometers dat je ondersteuning krijgt van je elektrische fiets (actieradius). De lengte van de ritten met je elektrische fiets spelen dus een belangrijke rol in de keuze voor een accu. Hoe groter de afstand die je aflegt, hoe groter de capaciteit van de accu moet zijn. Maar over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit ook duurder.

De capaciteit van de accu, of batterij, van de elektrische fiets kan worden uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) en Wattuur (Wh). In tegenstelling tot Wattuur houdt Ampère-uur geen rekening met de spanning tijdens het ontladen van de accu. Je kan een accu dus het beste beoordelen op het aantal Wattuur. Hoe hoger dit getal, hoe langer je kan fietsen met ondersteuning.

De meeste elektrische fietsen worden standaard geleverd met een accu. Heeft de elektrische fiets geen standaard accu, dan kies je zelf de accucapaciteit en heb je (meer) invloed op de prijs van je elektrische fiets.

Welk accutype heb ik nodig?

De accu stuurt de motor van een elektrische fiets aan. Het type accu heeft, net als de actieradius, invloed op het aantal kilometers dat je met je elektrische fiets kan afleggen. Er zijn vijf typen accu’s te onderscheiden, waarvan er tegenwoordig nog vier te vinden zijn op nieuwe elektrische fietsen: Li-Ion, LiPo, LiFePo4 en NiMh. Het type NiCd, dit staat voor Nikkel cadmium, kom je alleen nog tegen op tweedehands elektrische fietsen.

Accu's zijn voordurend in ontwikkeling. De capaciteit en levensduur worden steeds beter. Ook een nieuw soort accu vindt zijn intrede in de e-bike markt, deze zijn echter nog niet breed in de markt verkrijgbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de LiPo accu. Wij maken op dit moment alleen gebruik van het type Li-On accu.

Welk accutype heb ik nodig?

Kom elektrische fietsen testen

Wil je zelf onze elektrische fietsen ervaren? Kom dan e-bikes testen in onze Experience Centers of bij een Gazelle Fietsenwinkel bij jou in de buurt.