Accu
Problemen met de accu van je elektrische fiets
Misschien valt de laatste tijd je batterij uit tijdens de fietstocht of laadt hij niet goed op. Moet je dan direct een nieuwe accu kopen of is de situatie nog te redden? Zo kun je de accu vervangen of de batterijcellen resetten. Dit laatste heet reviseren maar gaat niet geheel zonder risico. Op deze pagina lees je welke problemen voorkomen bij een kapotte accu en welke oplossingen hierbij horen.
Zo werkt een e-bike accu
Voordat je daadwerkelijk de keuze maakt of je de accu wilt vervangen of reviseren, is het goed dat je eerst weet hoe een fietsaccu eigenlijk werkt. Een e-bike batterij bestaat uit meerdere cellen die samenwerken als één grote accu. Deze batterijcellen doen na een tijdje minder goed hun werk als ze vaak opgeladen en ontladen zijn. Ook als je de e-bike een tijd niet gebruikt en als je een accu opbergt zonder op te laden, zullen de cellen beschadigen. Gelukkig hebben de meeste elektrische fietsen een Batterij Management Systeem (BMS) om de batterijcellen zo goed mogelijk te houden. Dit systeem schakelt de batterij uit als deze te heet wordt bijvoorbeeld. Ben je benieuwd wat je zelf kan doen om zo lang mogelijk van de batterij te genieten? Bekijk dan hieronder onze video met tips om je accu zo goed mogelijk te onderhouden of lees onze 8 tips om de maximale levensduur van de batterij te bereiken.
Hoe vaak kan een batterij worden geladen?
Gelukkig gaat een batterij van een elektrische fiets lang mee. Zelfs als je 500 keer je 500Wh batterij hebt geladen, beschikt die nog over een hoge capaciteit. Zo is nog 60 tot 70% van de oorspronkelijke batterijcapaciteit beschikbaar. Met dit vermogen, fiets je in de ecostand ongeveer 50.000 km, een afstand van anderhalf keer de aarde. Kortom, je kunt met één e-bike accu heel wat fietsritten maken!
Problemen die je kunt ervaren met de accu
Uitvallen tijdens het rijden
Je hebt net je boodschappen voor het avondeten gekocht en bent klaar om bergopwaarts naar huis te fietsen. Totdat je batterij plots uitvalt tijdens de tocht. Dit is vreemd, want volgens je display kon je nog genoeg kilometers rijden. Wat nu? Het is natuurlijk heel vervelend als je fietstocht wordt onderbroken door een probleem met je batterij. Als dit meerdere keren gebeurt, is het goed om gelijk langs je Gazelle-dealer te gaan. Misschien heb je namelijk last van een kabelbreuk met de laadkabel. De dealer zal met je meekijken wat het probleem is en wat hij of zij hieraan kan doen.
Fietsaccu laadt niet goed op
Je laadt je fietsaccu altijd netjes op, maar je merkt dat hij sinds een tijdje niet helemaal 100% oplaadt. Het kan zo zijn dat je batterij niet meer goed werkt of dat er iets mis is met de oplader. Controleer eerst of de oplader het probleem is, voordat je de keuze maakt om een nieuwe batterij aan te schaffen. Maak daarom een afspraak met je Gazelle-dealer. Hij of zij kan je vertellen wat de oorzaak is van het probleem.
Behuizing batterij is stuk
Misschien ben je met de e-bike gevallen en is de batterij fysiek stuk gegaan. De schade kan aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant zitten. Zo zie je aan de buitenkant misschien lichte krassen, maar kan de binnenkant flink beschadigd zijn. Dit is erg gevaarlijk aangezien in de batterijcellen sterk ontvlambare metalen zitten, zoals lithium-ion. Hierdoor loop je de kans op kortsluiting en in het ergste geval brandgevaar! Twijfel dus niet en maak direct een afspraak met je Gazelle-dealer. Hij of zij kan je vertellen wat de oorzaak van het probleem is.
De oplossing: vervangen of reviseren?
Dat de batterij van je e-bike na een aantal jaar slijt is simpelweg niks aan te doen. Wanneer dit gebeurt hangt af van hoe je de e-bike gebruikt. Vaak zien we dat de accu bij goed gebruik een levensduur heeft van 4 tot 5 jaar. Maar wat als de conditie van je accu verslechtert en de batterij onbetrouwbaar wordt? Dan heb je de keuze om de accu te vervangen of om te reviseren. Wij leggen jou uit wat dit inhoudt en wat de beste keuze is.
Batterij vervangen
Een accu van een elektrische fiets is een complex, nauwkeurig afgestemd systeem. Als je deze batterij wil repareren is hier vakkennis en uitgebreide productiefaciliteiten voor nodig. Daarom moet een defecte accu vrijwel altijd worden vervangen. Dit doe je het slimst door langs te gaan bij de Gazelle-dealer. Hij of zij zal je verder helpen met het vervangen van de batterij. De Gazelle-dealer kan je bovendien adviseren over het grote aanbod van accu’s en wat een nieuwe batterij je ongeveer gaat kosten. De prijs wordt bepaald door het vermogen en het merk, waardoor een nieuwe accu tussen de 200 tot 800 euro kost. Geen koopje, maar dan fiets je wel direct iedereen er weer uit!
Fietsaccu reviseren
Een andere optie is om je batterij te laten reviseren. Aangezien dit veel risico met zich meebrengt raden wij deze manier af. Tijdens het reviseren van de batterij worden de cellen vervangen, maar blijft de behuizing van de accu intact. De cellen krijgen als het ware een ‘update’ waardoor de batterij weer hoort te presteren zoals tijdens je eerste fietsrit. Bij het vervangen van de cellen wordt dit helaas niet altijd even correct uitgevoerd, waardoor de kans bestaat dat je verder van huis bent. Zo kan het voorkomen dat het bedrijf niet alle cellen vervangt, maar enkel een aantal. Ook is het mogelijk dat de vervangende batterijcellen van slechte kwaliteit zijn waardoor je accu minder lang mee zal gaan.
Bij Gazelle reviseren wij de accu niet. We raden het je ook af om dit te laten doen, omdat je niet weet welke accu cellen en/of printplaat het bedrijf gebruikt. De batterij is een stukje techniek dat heel specifieke kennis en kunde vraagt. Houd er verder rekening mee dat de garantie van je e-bike vervalt, wanneer je de accu laat reviseren. Doordat de behuizing is open geweest, kan de waterdichtheid namelijk niet meer gegarandeerd worden.
Fiets je al een aantal jaar op je e-bike en ben je wel toe aan vernieuwing? Ga dan langs een Experience Center en maak een proefrit op je nieuwe e-bike.
Voorkomen is beter dan genezen!
Je voorkomt een hoop ellende als je de elektrische fiets goed onderhoudt. Zo is het verstandig om de e-bike altijd op een droge plek neer te zetten. Ook is het goed om de accu niet bloot te stellen aan extreme hitte of kou en deze niet onnodig aan de lader te hangen. Lees hier wat je nog meer kan doen om de levensduur van je e-bike te verlengen. Kijk ook eens op onze advies-pagina voor meer informatie over je fietsaccu. Naast de accu nog andere problemen? Bekijk ons advies voor andere E-bike problemen.