Advies over elektrische fietsen

Elektrische fiets problemen

Gaat je e-bike niet aan of heeft het een defect? Het is natuurlijk frustrerend als er iets niet werkt. Geen zorgen! Naast je e-bike goed onderhouden zijn er veel oplossingen mogelijk. Lees in dit artikel wat je zelf in bepaalde situaties kunt doen en wanneer het tijd is om een ​​expert te raadplegen:

E-Bike Probleme

E-bike accu problemen

Is je e-bike accu vol maar werkt hij niet?

Dan kan het zijn dat de accu niet goed wordt opgeladen. Controleer eerst of het misschien aan de oplader ligt en of deze nog intact is. Als het niet aan de oplader ligt, raden we af om zelf de accu te openen. Een e-bike accu is namelijk zeer gecompliceerd en mag alleen door experts uit elkaar worden gehaald. Breng je accu dus naar een van onze specialisten als je problemen hebt met opladen.

Je kunt de accu van je e-bike niet verwijderen?

Als je de accu van je e-bike niet kunt verwijderen, probeer dan eerst te achterhalen of het aan het slot of de bevestiging ligt. Hier zijn enkele voorbeelden van waarom je accu vast kan zitten en wat je eraan kunt doen:

  • Wacht niet te lang als je accu begint vast te zitten. Zelfs bij lichte blokkering raden we je aan om je accuslot te oliën om het in- en uitnemen te vergemakkelijken.
  • Als het accuslot vastzit, kan het zijn dat de cilindersloten niet goed werken en de sleutel niet kan worden gedraaid. In dat geval is het moeilijk om de accu uit de houder te krijgen. Zorg er daarom voor dat het sleutelgat bedekt is, zodat er geen water kan binnendringen en je slot niet kan roesten. Is je slot alsnog gaan roesten? Kom langs bij een Gazelle fietsenwinkel, daar helpen experts je verder.
  • Als de sleutel van je accuslot maar een beetje kan worden gedraaid, is hij mogelijk niet ver genoeg ingevoerd. Het helpt om wat olie te gebruiken en de sleutel meerdere keren in en uit te schuiven.
  • Het kan ook zijn dat je e-bike accu is uitgezet, wat het verwijderen uit de houder moeilijker maakt. Als je dus een spleet tussen de behuizingshelften opmerkt, kun je het beste een Gazelle winkel raadplegen. Hier kunnen experts de accu veilig verwijderen en voor je vervangen.

Bekijk voor meer informatie onze pagina over e-bike accu problemen.

E-bike accu problemen

E-bike motor problemen

Als je problemen hebt met de motor van je e-bike of als de ondersteuning van je e-bike niet werkt, helpt het om de motor via het display uit te schakelen. Wacht vervolgens 10 seconden en start de motor opnieuw. Je kunt ook proberen de batterij te verwijderen, even te wachten en vervolgens weer terug te plaatsen. Als er na het indrukken van de startknop nog steeds niets gebeurt, is het tijd om hulp te zoeken bij onze experts bij een Gazelle fietsenwinkel.

E-bike display problemen

Als je e-bike display niet werkt of een storing aangeeft, kun je het volgende doen:

  • Controleer of het display correct is geplaatst. Zorg ervoor dat je het display stevig in de houder hebt gestoken. Alleen dan kunnen alle connectors worden bereikt. Controleer ook of alle displaykabels van je e-bike intact en correct zijn aangesloten.
  • Raadpleeg de handleiding voor alle mogelijke foutmeldingen. Als je foutmelding niet wordt vermeld of als je het probleem niet alleen kunt oplossen, staat er altijd een expert voor je klaar in onze Gazelle fietsenwinkels.
E-bike display problemen

E-bike ketting problemen

Heb je problemen met de ketting- of riemaandrijving van je e-bike? Dan hebben we hier een checklist die je helpt om het probleem op te sporen:

  • Controleer of de ketting recht loopt. Plaats de ketting op een middelste tandwiel en kijk op ooghoogte of de twee derailleurwieltjes onder de tandwielen in lijn staan. Alleen dan verloopt het schakelen soepel.
  • Als je ketting van het kettingblad afspringt, kan het goed zijn dat de afstand tussen het grote kettingblad en de buitenste geleider niet correct is ingesteld. Deze afstand moet altijd tussen 1-3 mm liggen.
  • Als de ketting doorslipt, is de kettingspanning waarschijnlijk te laag of is de slijtage aan het tandwiel te hoog. Een expert kan je adviseren of de ketting alleen moet worden aangespannen of vervangen.
  • Zorg ervoor dat je de ketting van je e-bike regelmatig schoonmaakt en smeert. Op deze manier verklein je de kans op slijtage van de kettingschakels.

Als je moeite hebt om je kettingkast te openen en het probleem van je ketting zelf op te lossen, bezoek dan een van onze experts. Zij staan klaar om je e-bike weer in orde te maken.

E-bike ketting problemen

Problemen bij het trappen

Heb je problemen met trappen of maakt je e-bike vreemde geluiden tijdens het trappen? Probeer dan goed te luisteren om de oorzaak te vinden. Het kraken bij het trappen ontstaat vaak door een lager die lang niet gesmeerd of vuil is. Na een grondige reiniging van je e-bike kan water de trapas binnendringen en dit kan leiden tot roesten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig vet aanbrengt op je pedaalschroefdraad, vooral na contact met water.

Als je trapas nog steeds kraakt, kun je ook de trapasbekers controleren, de crankarmen aandraaien of de kettingbladen aandraaien. Versleten kettingbladen veroorzaken krakende geluiden, omdat de afgesleten tanden de kettingschakels vasthouden.

Als je hulp nodig hebt bij het opsporen van het probleem of bij reparatie, raden we je aan een specialist in een van onze Gazelle-fietsenwinkels te raadplegen.

Andere e-bike problemen

Als het licht van je e-bike niet werkt of knippert, kan dit verschillende oorzaken hebben. Als je lamp niet werkt ondanks correcte montage, moet een fietsenwinkel mogelijk eerst de lichtfunctie activeren.

Ook als je de lamp tussendoor vervangt, kan het zijn dat deze niet meteen werkt. Mogelijk omdat de spanning van de lamp niet overeenkomt met de voorgeschreven systeemspanning. In dat geval kun je het beste naar de dichtstbijzijnde Gazelle fietsenwinkel gaan en de spanning laten aanpassen.

Als alleen je voorlicht uitvalt, maar je achterlicht nog werkt, raden we aan om de kabel te controleren. Bij de lamphouder kan roest leiden tot kortsluiting. Met een multimeter kun je controleren of er nog stroom door de kabel loopt. Als er spanning op het apparaat staat, zou het achterlicht moeten branden. Dit betekent dat de stroomtoevoer naar de inactieve lamp via de kabel is onderbroken en de printplaat mogelijk defect is. Controleer daarom of de lamp op een andere stroombron werkt.

Als je hierbij hulp nodig hebt of andere problemen hebt met je e-bike waar je niet alleen uitkomt, staat er altijd een expert voor je klaar in een van onze Gazelle fietsenwinkels.