E-bike displays

Problemen met het display van je e-bike

Gaat het scherm van je elektrische fiets niet aan? Of toont het scherm een foutmelding? Maak je geen zorgen! Gelukkig zijn er altijd oplossingen voor wanneer het display van je elektrische fiets het niet doet. Lees in dit artikel hoe je het beste om kunt gaan met display problemen van je e-bike, wat je zelf kunt proberen en wanneer het tijd is om een expert te raadplegen.

Display probleme

Welke problemen kunnen zich voordoen?

Problemen met het display van je e-bike kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel ervan kun je zelf verhelpen: een (bijna) lege accu, een onderbreking in de elektrische verbinding met het display, een defecte USB-kabel of een verschoven sensor magneet. Lees verder om te ontdekken hoe je deze problemen zelf kunt verhelpen. 

Goed om te weten: het display van jouw e-bike is waterdicht. Dat wil zeggen dat de kans op waterschade door bijvoorbeeld sneeuw of regen zeer klein is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over schade aan jouw e-bike display wanneer je in slecht weer fietst. 

Welke problemen kunnen zich voordoen?

Waarom gaat het display van mijn e-bike niet aan?

Als je jouw elektrische fiets een lange periode niet gebruikt, kan de batterij in de boordcomputer leegraken. Controleer daarom eerst of deze voldoende is opgeladen. Wanneer je dit doet, kun je meteen checken of de oplaadkabel nog goed werkt. 

Heb je een uitneembaar display en gaat het scherm niet aan? Een contactprobleem kan hier de oorzaak van zijn. Haal in dat geval het display uit de houder en sluit het hem daarna weer aan.

Het kan ook aan de kabelverbindingen liggen. Ontkoppel in dat geval elke connector en controleer of de contacten niet nat zijn geworden. Zijn ze nat of roestig? Droog ze dan goed af en gebruik eventueel contactspray om ervoor te zorgen dat alle contacten van jouw display schoon zijn. Daarna kun je de connectoren weer opnieuw verbinden.

Natuurlijk kun je ook altijd terugvallen op de handleiding. Hierin staat een handig overzicht van alle foutcodes en problemen met het display. Heb je geen gebruiksaanwijzing meer van jouw e-bike? Download deze dan van de Gazelle website. 

Biedt de gebruiksaanwijzing niet de juiste oplossing en werkt het display van jouw e-bike nog steeds niet? In dat geval raden we je aan om een Gazelle winkel te bezoeken. Daar staan experts die altijd bereid zijn om te helpen.

Foutmeldingen of storingen

Stel je voor: je geniet van een heerlijke fietstocht maar plotseling verschijnt er een storing of foutmelding op het display van je elektrische fiets. Wat nu? Allereerst kan je bij thuiskomst de gebruikershandleiding van jouw e-bike bekijken. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke foutmeldingen en storingen van je display. Controleer of jouw melding erbij staat en of je het probleem zelf kunt oplossen. 

Geeft het display een snelheid weer van 0 km/h tijdens het fietsen? Grote kans dat de magneet van de sensor niet goed geplaatst zit. Om dit probleem te verhelpen, draai je de magneet op het achterwiel naar de sensor. De afstand tussen de magneet en de sensor moet zo klein mogelijk zijn. Alleen dan wordt de snelheid correct gemeten.

Lukt het niet om de foutmeldingen op het display van jouw e-bike te ontcijferen of de storingen te verhelpen? Geen probleem! Bezoek dan jouw dichtstbijzijnde Gazelle winkel. Daar kunnen zij kijken naar welke fout jouw display heeft en deze oplossen.

Foutmeldingen of storingen

Hoe reset ik het display van mijn e-bike?

Je maakt op een zondagmiddag een rustige fietstocht en merkt plotseling dat het display van jouw e-bike donker is. Erg vervelend! Dit kan komen doordat de software is vastgelopen. Een reset is dan de oplossing. Dit doe je door het display aan te zetten en tegelijkertijd de reset- en i-knop minstens drie seconden ingedrukt te houden. Hierdoor kom je bij de instellingen van het display. Vanuit de instellingen kun je door alle weergaven bladeren. Kies de gewenste weergave en houd de reset-knop ingedrukt totdat het display op nul springt. 

Kom je er na het lezen van deze pagina echter dat je de problemen met jouw display niet zelf kunt oplossen? In dat geval raden we je aan onze experts te raadplegen bij een winkel bij jou in de buurt.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Download dan gratis onze Shimano gebruikershandleiding of Bosch gebruikershandleiding.