Accu

E-bike accu in de winter: juiste verzorging en opslag

Je herkent het probleem met een smartphone waarschijnlijk wel: als het in de winter erg koud is, gaat de batterij van de mobiele telefoon veel sneller leeg. Temperaturen onder nul maken het namelijk moeilijker voor de energie om door het systeem te stromen. Dit is ook het geval met de accu van een elektrische fiets in de winter. Gelukkig zijn er een paar trucs waardoor je ook in de winter lange afstanden kunt rijden met je e-bike batterij. We bespreken de tips en maatregelen beide in dit artikel.

E-bike accu in de winter: juiste verzorging en opslag

Houd de accu warm en droog

Net als jij en ik heeft de e-bike accu het graag wat warmer in de winter. Als je niet aan het fietsen bent, kun je de accu het beste uit de e-bike halen en op kamertemperatuur bewaren in een geventileerde en droge ruimte. Vergeet niet je reserve accu ook op een warme plaats op te bergen.

Laad je accu goed op voor de winter

Om ervoor te zorgen dat je jouw e-bike accu in de winter goed kunt opbergen, moet deze het juiste laadniveau hebben. Dit is tussen de 30 en 60 procent. Accu’s die volledig vol of nagenoeg leeg zijn, slijten namelijk harder. Controleer eens per maand of je accu nog steeds boven de 30% geladen is. Zit hij onder dit percentage, laad hem dan bij tot maximaal 60%. Zo heeft je accu genoeg energie om de winter door te komen. 

Laad je accu goed op voor de winter

Breng jouw e-bike veilig door de winterslaap

Is het rijden op een e-bike in de winter niet jouw ding? Denk dan aan de volgende zaken wanneer je jouw e-bike voorbereidt op zijn winterslaap: 

  • Maak je e-bike schoon: verwijder vuil en stof.
  • Bewaar je e-bike op een warme en droge plaats: Bijvoorbeeld in een garage of een (niet te koude) kelder.
  • Brengt jouw e-bike de winter door in een koude schuur of onder een afdakje? Dek hem dan af en zorg ervoor dat je de accu uit de e-bike haalt. Bewaar deze accu dan op een warme en droge plek tijdens de winter.

Als je deze stappen volgt, zal jouw e-bike accu volgend voorjaar weer goed werken. Leest wat gek. Door zorgvuldig met je accu om te gaan in de winter, fiets je daarna weer moeiteloos en veilig naar al je bestemmingen. Mocht je nog vragen hebben over jouwe-bike accu in de winter, dan kun je deze altijd stellen bij onze e-bike Testcenters of contact opnemen met een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt. De Gazelle teams helpen je graag!