Accu

De accu van elektrische fiets opladen: Zo werkt het!

Alle Gazelle e-bikes zijn uitgerust met lithium-ion accu’s. Dit type accu blinkt niet alleen uit door zijn hoge energiedichtheid, maar scoort ook punten door zijn lage gewicht, hoge veiligheid en grote actieradius. Het slimme Batterij Management Systeem (BMS) beschermt de accu tegen oververhitting en overbelasting. Om lang plezier te hebben van je e-bike accu, moet je hem ook goed onderhouden en opladen. Wij vertellen je hoe!

erste mal e-bike fahren gazelle

Hoe laad je de accu goed op?

Omdat de accu het hart van de e-bike is, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Zorg er vooral voor dat je de accu van je e-bike oplaadt met de juiste oplader. Elke oplader is precies afgestemd op de accu om overbelasting tijdens het opladen te voorkomen. Als je een oplaadkabel van een andere fabrikant gebruikt, kun je de accu beschadigen. Gebruik daarom altijd de originele adapter van de fabrikant. Zo verlies je ook het recht op garantie op je batterij niet.

Ook kun je het beste voorkomen dat de batterij helemaal leeg raakt. Gelukkig zijn korte oplaadcycli of onderbrekingen tijdens het opladen niet schadelijk voor de batterij. Je kunt hem dus altijd even bijladen. Idealiter is de batterij tussen de 30% en 70% opgeladen.

Je kunt de accu het beste opladen bij kamertemperatuur, tussen 15° en 20°, en beschermen tegen direct zonlicht, hitte en extreme kou. Een juiste opslag van de e-bike is dus erg belangrijk.

erste mal e-bike fahren gazelle

Hoe laad je een e-bike op?

Zorg ervoor dat je fiets altijd klaar is voor de volgende rit door je accu regelmatig op te laden. Als je niet zeker weet hoe je een elektrische fiets oplaadt: wij hebben 4 eenvoudige stappen om je te helpen.

1. Sluit de accu aan op de lader
Easy does it! Al onze e-bikes kan je namelijk opladen terwijl de accu nog in de fiets zit. Het enige wat jij hoeft te doen, is de lader aansluiten op de accu. 

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de accu uit je fiets te halen en op een andere plek op te laden. Zorg er dan voor dat je de accu op een veilige plek neerlegt. 

2. Wacht tot de accu is opgeladen
Kies je ervoor om je accu in de fiets te laten tijdens het opladen, dan zie je op het display het batterijpercentage. 

3. Zet vast
Heb je voldoende batterijpercentage voor je volgende tocht? Controleer dan of de accu goed in het frame zit en vergrendel eventueel met de sleutel

4. En rijden maar!
Je bent klaar om te gaan.

Kan ik de accu van mijn e-bike ook opladen met een powerbank?

Het idee dat je je e-bike onderweg kunt opladen tijdens een lange dagtocht klinkt natuurlijk verleidelijk. Dit is niet mogelijk met een normale powerbank. 

Hoe lang duurt het om de accu op te laden?

Dit hangt voornamelijk af van de capaciteit, de fabrikant, het model en de lader. Het kan dus enorm variëren. Het volledig opladen van een grote batterij duurt gemiddeld tussen de 6 en 8 uur. Daarbij geldt: de eerste 80% gaat sneller dan de laatste 20%.

Moet je de accu tot 100% opladen?

Het korte antwoord: nee. Het ideale oplaadniveau van een e-bike accu is niet 100%. Dit komt doordat de elektroden zeer zwaar worden belast tijdens het volledig opladen.

Veel fabrikanten adviseren daarom om de accu tussen de 30%-70% te houden. Dit betekent dat je de accu niet meteen hoeft op te laden na kortere ritten. Als je van plan bent om een langere fietstocht te maken, raden we je natuurlijk aan om je accu volledig op te laden, zodat je genoeg actieradius hebt voor je tocht. Sommige accu's hebben een LED-display dat het oplaadniveau weergeeft, zodat je altijd de capaciteit van je accu in de gaten kunt houden. 

Als je je accu langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je je e-bike in de winter opslaat, raden we je aan om het oplaadniveau tijdens deze pauze tussen 30% en 70% te houden. In dit geval kun je de accu het beste elke twee maanden aansluiten op de lader om het laadniveau weer boven de 30% te krijgen.

Wat gebeurt er als je een batterij te lang oplaadt?

Als je een batterij van goede kwaliteit met een oplaadkabel hebt, hoef je je geen zorgen te maken over wat er gebeurt als je je batterij te lang oplaadt. Goede accu's zijn over het algemeen beschermd tegen oververhitting. Moderne accu's zijn uitgerust met een Batterij Management Systeem (BMS) dat alle werking van de cellen elektronisch controleert. Bij oververhitting of kortsluiting activeert de printplaat van het BMS een beveiliging die de cellen loskoppelt van de lader om schade te voorkomen.

Bij replica's is de situatie anders. Hier kan te lang opladen gevaarlijk zijn. Daarom raden we het gebruik ervan sterk af. Batterijen van hoge kwaliteit herken je aan hun CE-markering en UN-certificaten.

We raden je ook aan om je batterij tijdens het opladen goed in de gaten te houden, zodat je bij eventuele defecten in de buurt bent. We adviseren ook je batterij niet ‘s nachts op te laden, omdat je er dan te weinig zicht op hebt. 

Wil je meer weten over het opladen van je e-bike accu of ben je nieuwsgierig naar een e-bike? Maak dan vandaag nog een gratis afspraak bij een van onze vele fietsenwinkels of e-bike Testcenters bij jou in de buurt. Onze experts nemen de tijd om al je vragen te beantwoorden.