Advies over elektrische fietsen

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

Fiets je vaak door weer en wind naar werk? Of houd je van lange afstanden afleggen, inclusief een heuveltje of twee? Voor elk type fietser is er een ideale elektrische fiets te vinden. Maar welk type fietser ben jij en welke elektrische fiets past hier het beste bij? Op deze pagina's vind je alles wat je moet weten bij de aanschaf van een e-bike. Lees dus snel verder! 

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

E-bike Wijzer - Hulp bij het kiezen

Wil je meer informatie over je elektrische fiets? En wil je dit liever allemaal in één overzicht? Download dan hieronder onze E-bike Wijzer. Je vindt hier alles wat je moet weten over een elektrische fiets van Gazelle. Welke motoren zijn er, welke accutypen en meer over displays en sensoren. 

Wil je een elektrische fiets maar weet je nog niet welke? Gebruik dan onze Online Keuzehulp. Aan de hand van een aantal vragen helpen wij jou de perfecte fiets te vinden. 

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets combineert je eigen kracht met de kracht van een elektrische motor. Je voelt altijd de wind in de rug! De fiets wordt aangedreven door een speciale e-bike motor, een middenmotor of een voorwielmotor. De aandrijfkracht van de motor kun je zelf afstellen via de knoppen en de display op het stuur. Je bepaalt dus zelf hoe hard je gaat! Op de display zie je ook je snelheid, accuvermogen en kilometerstand. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door slimme sensoren in de trappers.

Volgens de wet mag een elektrische fiets een maximale snelheid hebben van 25 km/h. Wil je daar nog wel een paar kilometer bij optellen? Dan is een speed pedelec misschien wat voor jou!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Ga je voor een stevige elektrische fiets voor lange afstanden? Of zoek je naar de perfecte lichtgewicht fiets voor dagelijks woon-werkverkeer? Waar je ook naar op zoek bent, het is goed om een weloverwogen keuze te maken. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een e-bike? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Verschillende acculocaties

Type accu

De accu levert energie om de elektrische motor aan te drijven. Maar de accu maakt je elektrische fiets ook zwaarder. De accu en de motor wegen samen gemiddeld zes kilo. Dit extra gewicht heeft invloed op de balans en de wegligging van de fiets. De accu kan geplaatst zijn onder de bagagedrager, onder de voordrager, rondom de trapas of in het frame. Hoe lager de accu zit, hoe stabieler de fiets. 

Lees meer over fietsaccu's

Het aantal kilometers dat je kunt fietsen

De juiste actieradius

De actieradius van een elektrische fiets staat voor het aantal kilometers dat je kunt fietsen met een volle accu. Hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer je kunt genieten van trapondersteuning. Ben je van plan korte ritjes te maken op je gloednieuwe e-bike? Dan heb je misschien al voldoende aan een kleinere accu. Wil je lange afstanden afleggen of sportief fietsen? Een sterkere accu garandeert langdurig fietsgenot. 

Lees meer over actieradius

Verschillende diplays

Displays

Op iedere elektrische fiets zit standaard een display scherm. Op dit apparaat zie je in één oogopslag je snelheid, afgelegde afstand, motorstand en accu-info. Sommige displays zijn zelfs uitgerust met navigatie en een oplader voor je smartphone. Ben je al klaar voor een mooie fietstocht? 

Bekijk alle E-bike displays

Trapkracht, rotatie en snelheidssensor

Sensoren

In jouw elektrische fiets zitten sensoren die herkennen hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Op deze manier kan de motor een tandje bijzetten wanneer je bijvoorbeeld een heuvel beklimt. Iedere elektrische fiets beschikt hiervoor over een rotatiesensor of een trapkrachtsensor. 

Meer over E-bike sensoren

Hoeveel versnellingen wil je?

Versnellingen

Voel je je een echte coureur wanneer je soepel kunt schakelen op je elektrische fiets? Dan is het goed om bij de keuze voor de juiste e-bike ook te letten op het type en aantal versnellingen. Het type versnelling heeft namelijk invloed op de motor, de kettingkast en het onderhoud van de fiets. Onze e-bikes zijn voorzien van een derailleurversnelling, een naafversnelling of een traploze versnelling. 

Lees meer over versnellingssystemen

Welk remsysteem wil je?

Remsysteem

Met een flinke snelheid op je elektrische fiets is een krachtig en betrouwbaar remsysteem natuurlijk geen overbodige luxe. Daarom zijn onze elektrische fietsen uitgerust met een rem waarmee je snel en veilig tot stilstand komt. Onze e-bikes beschikken over één of meer van de volgende typen handremmen: rollerbrakes, schijfrem of V-brake

Lees meer over onze remsystemen

Wat is het verschil tussen Bosch en Shimano?

E-bikes met middenmotor
Dit zijn elektrische fietsen met een krachtige en sterke e-bike motor. Doordat de motor in het midden van de e-bike is geplaatst hebben ze een optimale gewichtsverdeling. Een elektrische fiets met middenmotor wordt aangedreven vanuit de trapas en geeft een natuurlijke ondersteuning dankzij de trapkrachtsensor. De kracht komt hierbij vanuit de pedalen. Dit komt de stabiele wegligging ten goede. 

Bij onze e-bikes met middenmotor heb je de keus tussen de Bosch middenmotor (alle fietsen met HMB in hun naam) of een Shimano Steps middenmotor (alle fietsen met HMS in hun naam). Je kunt ook kiezen voor een speed pedelec (ondersteuning tot 45 km/u) met middenmotor. Deze zijn altijd uitgerust met een Bosch middenmotor. 

Bij onze elektrische fietsen met een Bosch middenmotor zijn er 4 verschillende e-bike motoren:

 • Performance Line Speed (75 Nm)
 • Performance Line (65 Nm)
 • Active Line Plus (50 Nm)
 • Active Line (40 Nm).

Bij onze e-bikes met Shimano Steps middenmotor zijn er 2 verschillende e-bike motoren:

 • Shimano Steps E6100 (60/50 Nm)
 • Shimano Steps E5000 (40 Nm).

Het verschil zit hem in het vermogen (Nm) van de motor en in de keuze die je hebt in bijpassende accu’s. Bij Bosch heb je de keus tussen een 300 Wh, 400 Wh of 500 Wh accu. Dit geldt niet voor onze elektrische Ultimate fietsen en speed pedelec met een geïntegreerde accu in het frame. Die worden standaard geleverd met een 500 Wh accu. Bij Shimano Steps kun je kiezen tussen een 418 Wh of een 504 Wh accu.

Wat is het verschil tussen Panasonic en Bafang?

E-bikes met voorwielmotor

Een elektrische fiets met een voorwielmotor biedt ondersteuning terwijl je zelf weinig kracht zet. Je maakt hierbij gebruik van een rotatiesensor. Bij een e-bike met voorwielmotor is de motor mooi weggewerkt in het voorwiel. Hierdoor lijkt de fiets het meest op een normale fiets. Je krijgt door de motor in het voorwiel het gevoel alsof je vooruit wordt getrokken. 

Een e-bike met voorwielmotor is voordeliger in onderhoud en vaak kun je zonder elektrische ondersteuning ook nog gemakkelijk fietsen. Bij ons kun je kiezen tussen een Panasonic of een Bafang voorwielmotor. 

Bij onze e-bikes met een Panasonic voorwielmotor is er geen keuze. Onze Balance C7 HFP is op dit moment de enige elektrische fiets met een Panasonic voorwielmotor. Deze motor heeft een vermogen van 30 Nm. En je kunt kiezen tussen vier verschillende accu’s: 238 Wh, 317 Wh, 396 Wh en 486 Wh.

De PuurNL HFB en Esprit HFB zijn onze enige e-bikes met een Bafang voorwielmotor. Deze hebben een vermogen van 30 Nm en je kunt kiezen tussen twee verschillende accu’s: 340 Wh en 450 Wh.

Wat is je budget voor een elektrische fiets?

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.000 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede elektrische fiets niet de duurste hoeft te zijn. Je keus voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar jouw ideale fiets. 

Waarop letten bij het kopen van een e-bike?

Dat is een goede vraag! Want nu heb je veel gelezen over de verschillen tussen alle elektrische fietsen, maar waar let je nog meer op wanneer je een e-bike gaat kopen. Ook hier helpen we je graag bij. Vraag onze E-bike advies handleiding aan. Hierin leggen wij je uit waar je op kunt letten voordat je besluit om een elektrische fiets te kopen. Denk hierbij aan:  

 • Budget: Bepaal je budget
 • Frametype: Hoge, midden of lage instap
 • Gebruik en omgeving
 • Positie van de motor
 • Actieradius van je fiets 
 • Trapondersteuning / sensoren 
 • Accu keuze: locatie, uitneembaar of niet, accutype
 • Display van de elektrische fiets
 • Versnellingen van je e-bike
 • Remsystemen
 • Vermogen van de motor
 • Vermogen van de accu
 • Geluid van de motor

Elektrische fietsen vergelijken

Op onze website kun je gemakkelijk e-bikes met elkaar vergelijken. Zo heb je direct inzicht in wat de verschillen zijn. Hoe werkt dit? Ga naar onze Fietsenoverzichtspagina en klik daar op de witte button ‘Vergelijk’. Je kunt maximaal drie fietsen met elkaar vergelijken. Zo kun je gemakkelijk een elektrische fiets met middenmotor vergelijken met een e-bike met voorwielmotor. Of een Bosch e-bike vergelijken met een Shimano Steps e-bike.

Welk type e-bike motor moet ik kiezen?

De keuze voor een elektrische fiets en daarbij de locatie van de motor is heel persoonlijk. Omdat wij geloven dat je dit alleen kunt doen door het te ervaren, verwijzen wij mensen graag naar onze Experience Centers. In Amersfoort kun je al onze fietsen testen, dus ook de gewone stadsfiets. In Den Haag, Groningen, Haarlem, Nijmegen en Waalwijk kun je alleen onze elektrische fietsen testen.

Je bent op afspraak van harte welkom om onze elektrische fietsen te komen testen en zelf te ervaren welke type e-bike motor je fijn vindt. 

Je kunt dit ook komen testen bij een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt. Maak dan een proefrit op een Orange, Ultimate of Grenoble Bosch e-bike, op een Orange Shimano Steps e-bike of een PuurNL Bafang e-bike. Je kunt dan de verschillen tussen de e-bike motoren perfect ervaren.