Advies over elektrische fietsen

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

Fiets je vaak door weer en wind naar werk? Of houd je van lange afstanden afleggen, inclusief een heuveltje of twee? Voor elk type fietser is een e-bike te vinden. Maar welke elektrische fiets past bij jou? Wij hebben alle informatie over wat je moet weten bij de aankoop van een e-bike voor jou op een rijtje gezet. Dus lees snel verder!

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

E-bike Wijzer - Hulp bij het kiezen

Wil je meer informatie over je elektrische fiets? En het liefst allemaal in één overzicht? Vraag dan onze E-bike Wijzer aan. Hierin lees je alles wat handig is om te weten voordat je een e-bike aanschaft. Zo lees je onder andere over welke motoren, accu’s en remsystemen er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van je elektrische fiets.

Wil je een elektrische fiets maar weet je nog niet welke? Gebruik dan onze Online Keuzehulp. Aan de hand van een aantal vragen helpen wij jou de perfecte fiets te vinden.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Voordat jij een keuze maakt voor een e-bike, is het handig dat je eerst weet hoe een elektrische fiets werkt. De fiets combineert je eigen kracht met de kracht van een elektrische motor. Dat ‘duwtje in je rug’ komt uit de accu, die zich op/in het frame of in de achterdrager bevindt. De fiets wordt aangedreven door een speciale e-bike motor. Deze zit in het midden van de fiets of in het voor- of achterwiel. De aandrijfkracht van de motor stel je zelf af via de knoppen en de display op het stuur. Je bepaalt dus zelf hoe hard je gaat! Op de display zie je ook je snelheid, accuvermogen en kilometerstand. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door slimme sensoren in de trappers.

Op een e-bike fiets je al gauw zo’n 25 km/h. De trapondersteuning stopt namelijk automatisch als je deze snelheid hebt bereikt. Dit is wettelijk vastgelegd voor alle e-bike motorsystemen. Wil je nog sneller fietsen? Dat kan, zolang dit maar op eigen kracht gebeurt. Lees hier meer over de snelheid van e-bikes.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Wil je een fiets voor lange afstanden of zoek je een fiets voor dagelijks woon-werkverkeer? Waar je ook naar op zoek bent, het is goed om een weloverwogen keuze te maken. In onze E-bike wijzer vind je waar je op moet letten bij het kiezen van een e-bike. De belangrijkste punten lees je hieronder.

Verschillende acculocaties

Plek van de accu

De accu levert energie om de elektrische motor aan te drijven. De plek van de batterij heeft (samen met de motor) invloed op het zwaartepunt van de fiets. Bij een e-bike van Gazelle kan de batterij op drie verschillende posities zitten: onder de bagagedrager, onder de voordrager of in/op het frame. Hoe lager de accu zit, hoe stabieler de fiets. Woon je middenin de stad en kan je fiets niet in de schuur? Kies dan voor een uitneembare accu. Je kunt de accu makkelijk uit de fiets halen en binnen opladen. Wil je de accu extra bescherming bieden? Neem dan een vaste accu.

Lees meer over fietsaccu's

Het vermogen van je accu

De juiste actieradius

De actieradius van een elektrische fiets is het aantal kilometers dat je kunt fietsen voordat je met een lege accu zit. Hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer je kunt genieten van trapondersteuning. Ben je van plan korte ritjes te maken op je gloednieuwe e-bike? Dan heb je misschien al voldoende aan een kleinere accu. Wil je lange afstanden afleggen of sportief fietsen? Kies dan voor een sterkere accu.

Lees meer over actieradius

Verschillende diplays

Displays

Op iedere elektrische fiets zit standaard een display. Op dit scherm zie je in één oogopslag je snelheid, afgelegde afstand, motorstand en accu-info. Sommige displays zijn zelfs uitgerust met navigatie en een oplader voor je smartphone. Als jij zoveel mogelijk informatie van je display wilt aflezen, is het handig om een e-bike te kiezen waar dit mogelijk is.

Bekijk alle E-bike displays

Trapkracht, rotatie en snelheidssensor

Sensoren

In jouw elektrische fiets zitten sensoren die herkennen hoeveel trapondersteuning je nodig hebt. Op deze manier kan de motor een tandje bijzetten wanneer je bijvoorbeeld een heuvel beklimt. Er zijn twee type sensoren: de rotatiesensor en de trapkrachtsensor. De keuze voor een sensor is erg persoonlijk. Het hangt af van de ondersteuning die voor jou prettig voelt. Op elke elektrische fiets zit een snelheidssensor. Deze geeft aan wanneer de maximale snelheid is bereikt. 

Meer over E-bike sensoren

Hoeveel versnellingen wil je?

Versnellingen

Voel jij je een echte coureur wanneer je soepel kunt schakelen op je e-bike? Let dan bij de keuze voor jouw elektrische fiets goed op het type en aantal versnellingen. Het type versnelling heeft namelijk invloed op de motor, de kettingkast en het onderhoud van de fiets. Onze elektrische fietsen hebben een derailleurversnelling, een naafversnelling of een traploze versnelling.

Lees meer over versnellingssystemen

Welk remsysteem wil je?

Remsysteem

Met een flinke snelheid op je fiets is een krachtig en betrouwbaar remsysteem geen overbodige luxe. Daarom zijn onze e-bikes uitgerust met een rem waarmee je snel en veilig tot stilstand komt. Onze e-bikes beschikken over één of meer van de volgende typen handremmen: rollerbrakes, schijfrem of V-brake.

Lees meer over onze remsystemen

Wat is je budget voor een elektrische fiets?

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.000 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar een goede elektrische fiets hoeft niet de duurste te zijn. Je keus voor onderdelen en eigenschappen bepaalt in principe de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke e-bike eigenschappen jij het belangrijkst vindt en start daarmee de zoektocht naar jouw ideale fiets.

Elektrische fietsen vergelijken

Op onze website vergelijk je gemakkelijk e-bikes met elkaar. Zo heb je direct inzicht in de verschillen van de fietsen.

Hoe werkt dit?

  • Ga naar onze Fietsenoverzichtspagina
  • Klik bij de fietsen die je wilt vergelijken op de witte button ‘Vergelijk’
  • Je kunt maximaal drie fietsen met elkaar vergelijken
  • Klik na het aanklikken van de fietsen op de blauwe button ‘Vergelijk’

Welke elektrische fiets past bij mij? Ervaar het zelf!

De keuze voor een elektrische fiets en daarbij de locatie van de motor is heel persoonlijk. Omdat wij geloven dat je dit alleen kunt doen door het te ervaren, verwijzen wij je graag naar onze Experience Centers. Je kunt dit ook komen testen bij een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt.