Advies over elektrische fietsen

Gewicht van een elektrische fiets

Tijdens het fietsen merk je er niets van, maar een elektrische fiets is qua gewicht zwaarder dan een normale fiets. Ben je benieuwd hoeveel onze elektrische fietsen wegen? Of wil je weten of je een e-bike mee kunt nemen achter op de auto? Wij vertellen het je!

Bekijk al onze e-bikes >

Gewicht van een elektrische fiets

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets zonder accu weegt ongeveer tussen de 20-26 kg. Hier kun je het gewicht van de accu nog bij optellen, deze weegt ongeveer 2,5-3 kg. Al met al is een elektrische fiets zo’n 6-8 kg zwaarder dan een normale fiets. Merk je hier iets van tijdens het fietsen? Nee, want onze e-bikes zijn namelijk speciaal ontworpen op het extra gewicht van de motor en de accu. Hierdoor merk je nooit dat je elektrische fiets een paar kilootjes meer weegt. Integendeel, de krachtige trapondersteuning zorgt er juist voor dat je elektrische fiets zeer licht aanvoelt en je geen enkele ballast voelt van de e-bike zelf.

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Is het mogelijk om een e-bike op een fietsendrager plaatsen?

Je kunt je elektrische fiets in principe zonder probleem op een fietsendrager plaatsen. Wel is het belangrijk om te weten hoeveel je e-bike precies weegt en hoeveel draagcapaciteit je fietsendrager en trekhaak hebben. Fietsendragers hebben een gemiddeld draaggewicht van 30 kg en een trekhaak 30-60 kg, afhankelijk van de auto. Ben je van plan om meer dan één elektrische fiets achterop de auto mee te nemen? Controleer dan eerst de handleiding van je fietsendrager om zeker te weten of deze de draagcapaciteit heeft. Zo ga je zorgeloos de weg op en kun je volop genieten van een fietsvakantie of weekendje weg! Is je elektrische fiets toch iets aan de zware kant? Hieronder lees je een handige tip om je e-bike lichter te maken.

Is het mogelijk om een e-bike op een fietsendrager plaatsen?

Kan ik een elektrische fiets lichter maken?

Verwijder, wanneer mogelijk, tijdens het transport de accu van je elektrische fiets om de fiets lichter te maken. Dit scheelt al snel 2,5-3 kg aan gewicht. Dit maakt het makkelijker om de elektrische fiets op te tillen en deze bijvoorbeeld op een fietsendrager te plaatsen. Naast het voordeel dat je e-bike lichter wordt door de accu eruit te halen, is het ook beter voor de batterij om hem in de auto te leggen. Hierdoor blijft de batterij op een constante temperatuur, en gaat zo langer mee. Wie wil dat nou niet?

Kan ik een elektrische fiets lichter maken?

Welke invloed heeft het gewicht van een elektrische fiets?

Door de krachtige trapondersteuning zul je niet snel merken dat een elektrische fiets zwaarder is dan een reguliere fiets. Wel is zo dat hoe zwaarder je e-bike is, hoe kleiner je actieradius wordt. Ook de verdeling van het gewicht op een elektrische fiets is van invloed op de rijervaring. Wanneer het zwaartepunt in het midden van de fiets zit, zoals bij elektrische fietsen met een middenmotor, heb je de meest natuurlijke rijervaring. Bij een elektrische fiets met voorwielmotor kan het sturen iets zwaarder aanvoelen. 

Welke invloed heeft het gewicht van een elektrische fiets?

Lichte elektrische fietsen

Ben je opzoek naar een lichtgewicht elektrische fiets? Dan bent je bij ons aan het juiste adres. Bij ons vindt je lichte e-bikes, zonder dat je voor een kleinere accu of lichtere motor hoeft te kiezen. Zo is de Ami C7 HMS voorzien van een krachtige Shimano Steps middenmotor, maar weegt deze elektrische fiets slechts 20 kg.

Benieuwd geworden naar onze lichte elektrische fietsen. Maak dan een proefrit op je droomfiets bij één van onze Experience Centers of kom langs bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt

Lichte elektrische fietsen