Advies over elektrische fietsen

Wat kost een elektrische fiets?

Iedere ochtend is het weer hetzelfde liedje: met tegenzin stap je op de fiets, de wind slaat in je gezicht en als kers op de taart kom je bezweet aan op werk. Je droomt al een tijdje over een e-bike, maar twijfelt nog over de aanschaf. Want wat kost een elektrische fiets? Geen zorgen, wij helpen je met al je vragen. Je leest op deze pagina informatie over wat een elektrische fiets kost, met welke bijkomende kosten je rekening moet houden en hoe je erachter komt welke fiets bij jou past.

Hoeveel kost een e-bike of elektrische fiets?

Kwaliteit en veiligheid staan bij ons op de eerste plaats. Je wil lang plezier hebben van je fiets en daarom heb je een goede motor, betrouwbare remmen en een robuust frame nodig. De kwaliteit van de apparatuur en de capaciteit van de accu nemen vaak toe met de prijs. Bij Gazelle vind je e-bikes vanaf circa 2.000 euro. Gelukkig is een goede elektrische fiets niet gelijk de duurste. Je keuze voor onderdelen en het model bepaalt in principe de prijs van de e-bike. 

Onze tip: voordat je een elektrische fiets koopt, is het verstandig om eerst te bedenken waarvoor je de fiets voor gaat gebruiken. Dan is het makkelijker te beoordelen welke e-bike bij je past en in welke prijsklasse je moet zoeken. Ontdek nu een aantal van onze verschillende e-bikes:

Bijkomende kosten van een e-bike 

Naast de aanschaf van je elektrische fiets komen er ook gebruikskosten bij kijken. Zo heeft je elektrische fiets jaarlijks onderhoud nodig of moet je onderdelen vervangen. Houd er ook rekening mee dat je misschien een verzekering wil afsluiten en dus premie moet betalen. Verder ben je natuurlijk geld kwijt aan het stroomverbruik van de batterij.

Kosten voor onderhoud en reparatie

Om slijtage te voorkomen, raden wij je aan om jaarlijks de e-bike te laten controleren. Goed onderhoud en regelmatige “mini-opknapbeurten” verlengen de levensduur van je elektrische fiets. Zo heb jij er weer langer plezier van! Verder is het verstandig om je fiets goed schoon te houden, omdat vuil de e-bike aantast. Zorg er ook altijd voor dat de bandenspanning optimaal is, dat de ketting- of riemaandrijving is gereinigd en dat je onze gouden batterij-regels opvolgt.

Wat kost een e-bike verzekering?

Er zijn veel verschillende verzekeringen voor je elektrische fiets. Hoeveel je verzekering kost hangt af van wat je gedekt wil hebben. Hoe lang wil je bijvoorbeeld dat de fiets verzekerd is? En neem je een volledige dekking of alleen diefstaldekking? Jaarlijks worden in Nederland meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Zo gek is een fietsverzekering afsluiten dus niet.

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

Een e-bike brengt natuurlijk ook elektriciteitskosten met zich mee. Net als bij je mobiele telefoon of laptop moet je de fietsaccu regelmatig opladen. Hoeveel je hier per maand aan kwijt bent hangt af van hoe vaak en hoe lang je de batterij oplaadt. Gemiddeld zijn de kosten voor een laadbeurt ongeveer 0,10 cent tot 0,13 cent. Hoeveel jij kwijt bent hangt wel sterk af van je elektriciteitsleverancier en de huidige elektriciteitsprijs.

Hoeveel kost een speed pedelec?

Parkeerproblemen, nauwe straatjes of files: je trotseert ze makkelijk met een snelle elektrische fiets, oftewel de speed pedelec. Deze fiets kan een snelheid tot wel 45 km per uur bereiken! Een speed pedelec kan hierom vergeleken worden met een bromfiets en is duurder dan een traditionele elektrische fiets. Bij ons kun je kiezen uit verschillende speed pedelecs. De prijs voor deze snelle e-bikes ligt ongeveer tussen de 3.500 euro en 7.500 euro.

Maak een gratis proefrit

Weet je niet zeker welke elektrische fiets het beste bij je past? Gelukkig hebben wij een oplossing om deze keuze eenvoudiger te maken: kom langs bij een Experience Center en maak een proefrit op verschillende e-bike modellen. Naast dat je verschillende fietsen kunt testen krijg je ook persoonlijk advies over welke e-bike bij jou past.

Vraag het je dealer!

Weet je welke e-bike je wilt, maar is deze al een tijdje niet meer online beschikbaar? Er is een kans dat een dealer in je buurt deze elektrische fiets nog op voorraad heeft. Het beste is om het rechtstreeks telefonisch te vragen, maar langskomen mag natuurlijk ook!