Advies over elektrische fietsen

Hoe onderhoud ik mijn elektrische fiets?

Elektrische fiets schoonmaken

Het is logisch dat je wilt dat je elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat. Daar speel je zelf een sleutelrol in, want een goed onderhouden e-bike gaat vele jaren langer mee. Daarnaast zullen er zich veel minder problemen voordoen. Hoe intensief dat onderhoud is, is sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je op je elektrische fiets aflegt en onder welke omstandigheden.

De basis is voor iedereen hetzelfde: maak je elektrische fiets regelmatig schoon, zorg voor een goede bandenspanning, controleer regelmatig de verlichting, check je remblokjes en smeer af en toe de bewegende delen.

Het makkelijkst is om de onderhoudsbeurten bij je Gazelle-dealer niet over te slaan.

Hoe onderhoud ik mijn elektrische fiets?

Onderhoud accu voor elektrische fiets

Een van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets is de accu. Zorg je niet goed voor de accu, dan gaat dat op een dag gegarandeerd tegen je werken. Goed onderhoud van fietsaccu’s betekent dat je ze altijd op een droge plek bewaart.

Stel de accu niet bloot aan extreme hitte of kou, laat de accu niet onnodig lang aan de lader hangen en leg ‘m nooit bijna leeg weg. Daarnaast hebben de motor en de spaken van elektrische fietsen ook af en toe onderhoud nodig, maar dat laat je misschien liever over aan de expert.

Onderhoud accu voor elektrische fiets

Onderhoudsbeurt voor elektrische fiets

Het onderhoud van je elektrische fiets is belangrijk, omdat je de levensduur ermee verlengt. Maar net zoals je met je auto eens per jaar langsgaat bij de garage voor een APK, hebben elektrische fietsen soms ook het oog van een professional nodig.

Het advies is om minimaal eens per jaar met je e-bike naar de Gazelle-dealer te gaan voor een servicebeurt. Hij checkt je hele fiets, controleert het elektrische systeem, voert updates uit, loopt de spaken en wielen na op eventuele afwijkingen en onderwerpt de motor aan een grondig onderzoek. Na afloop is je elektrische fiets weer als nieuw!