Onderhoud
Servicebeurt elektrische fiets, wanneer en waarom?
Net als bij een auto, moet je bij het kopen van een elektrische fiets of speed pedelec rekening houden met de latere kosten voor onderhoud. Als je regelmatig controles uitvoert, verleng je de levensduur van je Gazelle. Zo kan de expert in de fietswinkel vroegtijdig defecten detecteren, voordat de kosten verder oplopen.
De kosten van e-bike onderdelen hebben vaak een hoger prijskaartje dan bij gewone fietsen. Je kunt hierop heel wat besparen als je goed zorg draagt voor je e-bike en zelf kleine onderhoudstaken uitvoert. Bijvoorbeeld door regelmatig je bandenspanning te checken. Een optimale luchtdruk beschermt de banden en de velgen. Pomp je banden dus altijd correct op. Door je ketting- of riemaandrijving te reinigen en te onderhouden, hoef je minder reparaties uit te voeren. Ook is het testen van je remwerking verstandig, om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen.
Op deze pagina leggen we uit hoe vaak je e-bike een servicebeurt nodig heeft, welke voorzorgen je moet nemen en hoeveel een onderhoudsafspraak ongeveer kost.
INHOUD:
Hoe vaak moet een e-bike geïnspecteerd worden?
Als je net een nieuwe e-bike hebt gekocht, stelt de fietsenmaker deze voor je op de juiste manier af. We adviseren je om na drie maanden of 500 kilometer even langs te gaan bij de fietsenwinkel. Samen evalueer je dan of de fiets nog steeds goed voor je is afgesteld of dat er wat aangepast moet worden. Geen volledige inspectie, maar wel een fijne check!
Daarnaast adviseren we om - gerekend vanaf de aankoopdatum - de e-bike minstens één keer per jaar te laten inspecteren door een gespecialiseerde fietsenwinkel. Wanneer je je e-bike koopt, is het het beste meteen een afspraak in te plannen voor het jaar erop. Steeds meer fietsers gaan over op een elektrische fiets. Hierdoor kan het bij je fietsenwinkel drukker zijn dan normaal, vooral in de lente en de zomer. Daarom raden we aan om je jaarlijkse onderhoudsafspraak op tijd vast te leggen.
Fiets je veel in de herfst en winter, dan is het ook aan te raden om in die periode nog eens langs te gaan bij de fietsenwinkel voor een winterbeurt. De belangrijkste onderdelen worden dan extra ingevet, zodat jij zorgeloos op pad kan.
Een onderhoudsafspraak is altijd een investering in de levensduur van je Gazelle e-bike. Mogelijke problemen worden op deze manier vroegtijdig gesignaleerd en kunnen voorkomen worden. Als je binnen het jaar een fout krijgt op je display of als bepaalde componenten van je e-bike voor problemen zorgen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een gespecialiseerde fietsenwinkel. Zij kijken dan ook gelijk voor je wat er nog binnen de garantie valt.
Wat gebeurt er tijdens een e-bike servicebeurt?
Tijdens een e-bike servicebeurt, wordt je elektrische fiets onderzocht. Een belangrijk component van je e-bike of speed pedelec is de geïnstalleerde software, die regelmatig een update krijgt tijdens de inspectie. De geïnstalleerde elektronica wordt dan natuurlijk ook nagelopen: de accu, het display, de lader en de bedrading worden zorgvuldig gecontroleerd. Hier lees je hoe je het beste omgaat met problemen met je e-bike.
Alle fysieke componenten worden ook nagekeken: doet de verlichting het nog goed? Is de aandrijving nog correct afgesteld of moeten de kabels worden vervangen of gesmeerd? De aandrijfriem of ketting wordt ook gecontroleerd door de specialist en indien nodig aangespannen of vervangen. Het remsysteem wordt gecontroleerd op slijtage en verouderde remblokken worden vervangen. Ook wordt het trapaslager gecontroleerd en vervangen indien nodig.
Ten slotte wordt er grondig gecheckt of de wielen en spaken onregelmatigheden vertonen. Afhankelijk van bij welke fietsenwinkel je de e-bike laat inspecteren, zijn er mogelijk ook andere services inbegrepen. Oordeel zelf welke andere onderhoudswerkzaamheden er nog moeten worden uitgevoerd door de werkplaats en wat je eventueel thuis zelf kunt doen.
Wat kost een e-bike servicebeurt?
De kosten van een e-bike servicebeurt hangen af van de diensten die je afneemt en of er onderdelen vervangen moeten worden. Daarom is het handig om dure componenten, zoals het remsysteem, de elektronica en de accu, gedurende het jaar te onderhouden. In welke mate je e-bike verslijt, hangt ook af van de ballast, externe omstandigheden zoals weersinvloeden en het aantal kilometers dat je fietst.
Voor de meest actuele indicatie raden we je aan om altijd contact op te nemen met je fietsenwinkel. Heb je een fietsverzekering? Grote kans dat de kosten voor onderhoud en reparatie door deze verzekering gedekt worden. Hoe fijn is dat!
Wanneer is de eerste servicebeurt van een e-bike nodig?
De eerste inspectie van een e-bike moet maximaal na het eerste kalenderjaar worden uitgevoerd. Bekijk hier welke fietsenwinkel er bij jou in de buurt zit en neem contact op voor een afspraak. Jouw elektrische fiets kan er na een inspectie weer goed tegenaan, waardoor jij veilig de weg op gaat.