Onderhoud

Fietsketting van je e-bike schoonmaken

Dankzij je ketting gaat je e-bike vooruit en is daardoor een van de belangrijkste onderdelen.  Want wat heb je aan de krachtigste e-bike motor als je ketting vuil of zelfs roestig is? Reinig daarom regelmatig de ketting van je e-bike. Het liefst na ongeveer 400 kilometer gebruik. Zo verleng je de levensduur van je ketting en is deze minder snel aan vervanging toe. Met onderstaande tips draait jouw ketting van je e-bike snel weer soepel.

INHOUD:

Hoe maak ik de ketting van mijn e-bike schoon?

 1. Schakel allereerst je elektrische fiets uit om veilig te werk te gaan.
 2. Verwijder alle grote vuilresten van de ketting met een borstel. Terwijl je de ketting steeds verder doordraait, borstel je het vuil tussen de schakels weg.
 3. Hetzelfde geldt voor de tandwielen en de derailleur. Gebruik indien nodig een puntig voorwerp of tandenborstel om vuilophopingen te verwijderen. Vergeet hier niet om beide kanten te bekijken.
 4. Veeg daarna het vuil weg met een schone doek. Je ketting is schoon wanneer deze geen zwarte oliesporen meer op het doek afgeeft.

Hoe smeer ik de ketting van mijn e-bike?

Goed reinigen is de helft van het werk, tenminste als je een e-bike hebt met een kettingaandrijving. Zo smeer je de ketting van je e-bike:

 1. Breng speciale kettingolie in een dunne laag direct op de ketting aan.
 2. Schakel daarna door alle versnellingen en veeg overtollige olie af met een droge doek.
 3. De olie moet ongeveer een half uur intrekken. Daarna ziet de ketting er weer als nieuw uit.

Opgelet: Als je de trotse eigenaar bent van een e-bike met riemaandrijving, gebruik dan geen kettingvet of olie. Een riemaandrijving heeft geen smeermiddelen nodig. Ontdek hieronder het schoonmaakplan voor je riemaandrijving. Pas er ook op dat je het vet niet op de matte lak smeert, want dan krijg je vlekken

Do’s en don’t bij het schoonmaken en smeren van de e-bike ketting

Do’s:

 • Voor het reinigen en ontvetten van de fietsketting is Dasty (gebruik met mate!) een effectief schoonmaakmiddel. Zorg dat je daarna alle Dasty resten verwijderd en niet op gecoate oppervlakken spuit, om beschadiging te voorkomen.
 • Gebruik kettingoliën of smeermiddelen die speciaal gemaakt zijn voor fietskettingen voor een langere levensduur.

Don’ts:

 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger. Er bestaat een kans dat er water bij elektrische elementen van de e-bike komt.
 • Smeer je ketting niet in met smeervet of olijfolie. Dit trekt juist vuil aan, en dat is het laatste wat je wilt.

Hoe maak ik de riemaandrijving van mijn e-bike schoon?

 1. Maak eerst de riem schoon met een borstel en gebruik een tandenborstel om de tanden van de riem schoon te maken. 
 2. Verwijder voorzichtig met een schroevendraaier het vuil uit de openingen tussen de randen van de riem.
 3. Er bestaan speciale reinigingsmiddelen voor vochtige reiniging, deze zijn te vinden bij een gespecialiseerde fietsenwinkel. 
 4. Volg de instructies van het product wanneer je het reinigingsmiddel gebruikt.
 5. Gebruik daarna een vochtige spons om hardnekkig vuil te verwijderen en maak de tanden van de riem opnieuw schoon met een tandenborstel.
 6. Spoel daarna het reinigingsschuim goed af met een vochtige spons en spoel de riem bijvoorbeeld voorzichtig af met een tuinslang of gieter. 

Nu je toch bezig bent, geef gelijk je hele elektrische fiets een schoonmaakbeurt! Op deze pagina vind je een eenvoudig stappenplan met alle benodigde tools.

Na deze instructies moet je ketting of riemaandrijving soepel draaien. Heb jij nog vragen over je e-bike? Neem dan contact op met een van onze Testcenters of een gespecialiseerde Fietsenwinkel bij je in de buurt.