Advies over elektrische fietsen

Elektrische fiets met riemaandrijving

De meeste elektrische fietsen hebben een ketting. Dat is dan ook niet zo gek, want een ketting is sterk, efficiënt en heeft zich al meer dan 100 jaar bewezen op de fiets! Een andere aandrijving die we bij zowel elektrische fietsen als normale fietsen steeds meer zien is een riemaandrijving, ook wel belt drive genoemd. Wij leggen je uit wat een belt drive is en hoe dit verschilt van een ‘traditionele’ ketting.

Elektrische fiets met riemaandrijving

Wat is een riemaandrijving?

De aandrijfriem is een alternatief voor de ‘ouderwetse’ metalen fietsketting. De fietsriem is van kunststof en is een innovatieve manier om de spanning van de trapas over te brengen naar het achterwiel. Deze kunststof riem bestaat uit één stuk en heeft tanden die op gelijke afstand van elkaar staan. Als je fietst vallen deze tanden precies in de tandwielen van de fiets. In principe werkt het systeem dus precies hetzelfde als met een ‘traditionele’ fietsketting. De riemaandrijving is stil en hoeft niet gesmeerd te worden. Verder is er geen kettingkast nodig waardoor je fiets een stuk lichter weegt. Een fiets met riemaandrijving heeft alleen een naafversnelling. Dit betekent dat de versnelling compleet verwerkt is in de naaf van je achterwiel. Hierdoor beschik je over maximaal 8 in plaats van 10 versnellingen. Fietsen met een riem zijn over het algemeen wel iets duurder dan varianten met een ketting.

Riemaandrijving vs. fietsketting

Tegenwoordig hebben steeds meer verschillende elektrische fietsen een riemaandrijving: van fietsen met een lage instap tot trekkingfietsen. Dat vinden wij niet gek want een fietsriem brengt veel voordelen met zich mee! Zo onderhoud je deze kunststof riem veel makkelijker. Je hoeft de riem namelijk niet in te smeren of waxen zoals bij een fietsketting wel het geval is. Ook roest een kunststof riem niet, wat bij een metalen fietsketting wel het geval is. Een ander verschil is dat een riemaandrijving geruisloos is ten opzichte van een metalen ketting. Verder fiets de belt drive lichter en gaat die langer mee dan een gewone fietsketting. Ook brengt een riemaandrijving een aantal nadelen met zich mee. Zo kun je de riem niet zelf vervangen en is deze niet te combineren met een derailleurversnelling, waardoor je minder versnellingen hebt dan bij een gewone fietsketting. Verder is een fiets met riemaandrijving ook prijziger dan een fiets met een metalen ketting.

Hoe onderhoud ik mijn aandrijfriem

Hoe onderhoud ik mijn aandrijfriem

Wil je zo min mogelijk onderhoud hebben aan je e-bike? Een fiets met een aandrijfriem is dan ideaal. Je hoeft de riem namelijk niet in te smeren, waardoor er geen vuil aan blijft plakken. Is je aandrijfriem na een fietsrit toch vies geworden? Haal er dan een doekje overheen en klaar is Kees. Verder zit er minder rek op een riem dan op een ketting, waardoor je een fiets met een riemaandrijving minder vaak hoeft af te stellen. Fijn!

Welke aandrijving is het beste?

Nu vraag jij je waarschijnlijk af welk type aandrijving je voor jouw elektrische fiets moet kiezen. Zoals je hebt gelezen heeft een riemaandrijving zijn plus- en minpunten. Wij hebben voor jou de belangrijkste punten van de verschillende aandrijvingen op een rij gezet:

Riemaandrijving

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Geruisloos 
  • Fietst licht
  • Langere levensduur
  • Geen vieze handen of kleren
  • Sterk 
  • Roest niet

Ketting

  • Zelf te vervangen
  • Beschikbaar met alle soorten versnellingen

Test het zelf!

Twijfel je nog over het type aandrijving voor je elektrische fiets? Kom dan langs bij één van onze Experience Centers. Hier kun je al onze elektrische fietsen met riemaandrijving testen. Zo weet je na het proefrijden precies welke e-bike bij jou past!
Wil je een specifieke vraag stellen en zeker zijn dat er iemand voor je klaar staat om deze te beantwoorden? Maak dan een fietsadvies afspraak. Er staat dan 45 minuten voor je klaar om al je vragen over de aandrijving van elektrische fietsen te beantwoorden. Ook helpen zij je met het kiezen van je ideale perfecte fiets.