Advies over elektrische fietsen

E-bike fietsverlichting

In het donker op weg: Fietslichten op je e-bike

Als fietser is het heel belangrijk dat je ten alle tijden goed zichtbaar bent op de weg, zeker als het donker of slecht weer is. Goede fietsverlichting helpt daarbij. Dankzij fietsverlichting zie je niet alleen de weg beter, maar andere weggebruikers kunnen jou ook herkennen. Vooral omdat je sneller rijdt op een e-bike of speed pedelec dan op een normale fiets, is het belangrijk om altijd zichtbaar te zijn.

E-bike fietsverlichting

Waarom zijn goede fietslichten zo belangrijk voor e-bikes?

Aangezien je snel rijdt op een e-bike of speed pedelec, is het erg belangrijk goed te kunnen zien tijdens het rijden. En bovenal dat anderen je kunnen zien op donkere wegen. Als fietser ben je namelijk kwetsbaarder dan de auto's. Daarom voorzien wij al onze e-bikes standaard van goede verlichting. Toch problemen met je lampen? Lees hier hoe je het kunt oplossen.

De sterkte van fietsverlichting voor e-bikes

De hoeveelheid lux is de lichteenheid die aangeeft hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt. In de stad is 20 lux voldoende, omdat je omringd bent door straatlicht en indirect licht. Maar als je in de natuur of op het platteland rijdt met je e-bike, wordt een lichtintensiteit van 50 lux aanbevolen.

Een speed pedelec gaat sneller en daarom wil je nog beter gezien worden en meer zicht hebben op de weg. Onze Eclipse speed pedelec heeft daarom een lichtstraal van 150 lux. 

Wist je dat? We hebben ook e-bikes waarbij de achterlamp doorloopt in de bagagedrager. Hierdoor ben je niet alleen vanaf de achterkant zichtbaar, maar ook vanaf de zijkanten. Zo zorgen we voor nog meer veiligheid. Gazelle's eigen "Fendervision"-verlichting is een voorbeeld van 360 graden verlichting. Lees hier meer over de eigenschappen van de Fendervision verlichting van Gazelle.

Zijn fietslichten verplicht voor e-bikes?

In principe hebben alle fietsen in overeenstemming met de regelgevingen lichten nodig vanaf het moment dat ze op de weg zijn en als dat nodig is voor de zichtbaarheid in het donker. Dit geldt voor alle soorten fietsen, van speed pedelecs tot trekking e-bikes

De volgende lichten op een e-bike zijn verplicht in Nederland: 

  • Een voor- en achterlicht
  • Spaakreflectoren of banden met reflecterende zijkanten
  • Reflectoren op de pedalen

Je moet dus aan deze drie vereisten voldoen om veilig te rijden in het donker. Al onze e-bikes en speed pedelecs worden standaard afgeleverd met verlichting die voldoet aan de regelgeving. 

5 tips om veilig te blijven op de weg

Om ervoor te zorgen dat je altijd goed zichtbaar bent in het verkeer, moet je op de volgende punten letten:

  • Zorg ervoor dat je fietslichten aan de regelgeving voldoen. Dit is te herkennen aan de overeenkomstige keurtekens op de producten. 
  • Kies het juiste voorlicht, het is namelijk het belangrijkste licht op een fiets - en dus ook op een e-bike. De meeste modellen hebben een helderheid van minstens 60 lux, wat voldoende is om de weg voor je stuur goed te verlichten.
  • Ook een werkend achterlicht is belangrijk. Het belangrijkste is hier dat je zichtbaar bent, het aantal lux speelt een mindere rol. 
  • Gebruik reflectoren die je bevestigd aan je e-bike, fiets of kleren voor extra zichtbaarheid, vooral in het zijprofiel.
  • Draag opvallende kleren die gemakkelijk zichtbaar zijn in het donker. Vermijd daarom bruin of zwart als je in het donker rijdt en draag bij voorkeur een reflecterende jas, vest of broek.

Ben je niet zeker of je fietsverlichting voldoende is of wil je je huidige fietslichten upgraden? Ga dan naar een van onze Gazelle-experts in een van de vele fietswinkels of maak een afspraak in een van onze E-bike Testcenters voor een persoonlijk advies.

5 tips om veilig te blijven op de weg