E-bike verlichting

Problemen met je fietslicht?

Wil je naar huis fietsen na een gezellige avond met je vrienden en kom je er in het donker achter dat je fietslicht niet meer werkt? Als je op voorhand met een paar dingen rekening houdt, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Problemen met je fietslicht?

Welke problemen kunnen er optreden met een fietslicht?

Als de lamp van jouw fiets of e-bike niet meer werkt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het beste is om systematisch op zoek te gaan naar verschillende dingen die defect kunnen zijn. De meest voorkomende oorzaken hebben we hier samengevat:

  • Zie je losse kabels? Als je losse kabels ziet aan je fiets, belemmeren die de stroomtoevoer. Ga dus na of alle kabels nog goed zijn aangesloten en of er geen losse kabels naar buiten hangen. Zie je vervuilde kabels? Maak deze dan schoon met een droge doek.
  • Zie je beschadigde kabels? Als je fietslicht niet werkt, is de isolatie van een kabel mogelijk beschadigd. Als dat zo is, raden we aan de kabel te vervangen.
  • Zijn de kabels nog bevestigd? Verbindingen kunnen na verloop van tijd ook loskomen en niet meer goed aan de contacten zijn bevestigd. Druk daarom alle pluggen van de kabels nogmaals stevig op de contacten om er zeker van te zijn dat alles goed vast zit. 
  • Werkt je dynamo nog? Bij een flankdynamo kan het vooral in natte omstandigheden voorkomen dat het wieltje op de dynamo niet meer goed draait. Zelfs als de dynamo de band raakt, blijft het licht uit. Daarnaast heeft deze voldoende druk nodig, zodat het wiel kan draaien. Bij een naafdynamo komt het vaak voor dat de plug niet goed in de dynamo is gestoken. Ga na of die er goed in zit, voordat je een nieuwe koopt.
  • Heb je verlichting op batterij? Dan is er ook een kans dat je batterij simpelweg leeg is. Vervang de batterij en kijk of de verlichting weer werkt. 

Zoals je ziet, zijn veel van de mogelijke oorzaken van defecten relatief snel en makkelijk op te lossen. Maar als je hulp nodig hebt of onderdelen wilt vervangen, raden we je aan naar een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt te gaan. Zij maken je (elektrische) fiets snel weer veilig klaar.

Hoelang gaat een ledlamp van een fiets mee?

Tegenwoordig worden gewone lampen steeds vaker vervangen door ledlampen, omdat die minder energie verbruiken en langer meegaan. Afhankelijk van de fabrikant is de verwachte levensduur van ledlampen tussen 15.000 en 100.000 uur.

Hoeveel kosten nieuwe fietslichten ongeveer?

Hoeveel het kost om je fietslichten te laten repareren, hangt in de eerste plaats af van de vraag of je op een gewone fiets of een e-bike rijdt. Het type lichtbron speelt ook een belangrijke rol. Ga daarom altijd langs bij een Gazelle fietsenwinkel om een indicatie te krijgen van de prijs. 

Soms kan je je fietslicht snel zelf repareren - in andere gevallen is het beter om professionele hulp in te schakelen. Als je hulp nodig hebt, kom dan naar een van onze Gazelle-winkels. Onze experts helpen je niet alleen bij het vinden van de oorzaak van het probleem, maar kunnen het ook voor je oplossen.