Advies over elektrische fietsen

E-bike banden: alles wat je moet weten

De banden van je e-bike zijn de schakel tussen jou en de weg. Daarom is het belangrijk dat je e-bike banden zijn afgestemd op jouw e-bike en de weersomstandigheden. Hier lees je waar je op moet letten bij jouw e-bike banden: het juiste materiaal, de bandenspanning, de bandbreedte -dikte spelen een doorslaggevende rol. 

E-bike banden: alles wat je moet weten

De juiste banden voor jouw elektrische fiets

De juiste e-bike banden zijn erg belangrijk als je het maximale uit jouw e-bike wilt halen. Ze dragen het gewicht, ondersteunen tijdens het remmen, geven je de nodige grip bij het versnellen en vangen oneffenheden van de weg op. Wij zorgen er daarom voor dat elke Gazelle e-bike voorzien wordt van de beste banden, passend bij het fietsmodel. Zo weet je zeker dat je comfortabel de weg op kan. 

E-bike banden vs. normale banden: wat is het verschil?

Doordat e-bikes zwaarder zijn, sneller gaan en langere afstanden afleggen, zijn ze voorzien van stevigere banden dan normale fietsen

Kenmerken van e-bike banden:  

  • Stabiel en breed: dit maakt ze ideaal voor het dragen van gewicht en zorgt voor een hoog comfort en een betere controle. Daarnaast wordt de druk over een groter oppervlak verspreid waardoor de banden minder snel slijten.
  • Gripvast profiel en goede rubbersamenstelling: dit zorgt voor veiligheid en een kortere remweg bij gladheid, in bochten en bij bergopwaarts rijden.

Is er ook een verschil met e-bike winterbanden?

Ja, voor winterse weersomstandigheden zijn er speciale e-bike winterbanden die je veilig van A naar B brengen. E-bike winterbanden hebben een verfijnder profiel en ander rubber. Hierdoor heb je meer grip en een kortere remweg bij gladheid, regen of sneeuw. Wel zo veilig.

De juiste bandenspanning voor e-bikes

De juiste bandenspanning voor een e-bike is afhankelijk van de bandbreedte. De vuistregel is: hoe breder de band, hoe minder druk hij nodig heeft. Je herkent dit misschien wel van de smalle racefietsbanden. Deze zijn altijd hard opgepompt om soepel en snel te kunnen rijden. Wist je dat je op de wang van je band altijd kunt aflezen wat het toegestane drukbereik van jouw fietsband is? Zorg ervoor dat je je band nooit harder oppompt dan aangegeven. 

Hoe harder je de banden oppompt, hoe hoger de bandenspanning. Bij een hoge bandenspanning heb je op gladde wegdekken minder rolweerstand en ben je beter beschermd tegen een lekke band. Over hobbelige wegen stuiter je met een hoge bandenspanning juist meer en vindt er sneller slijtage plaats. Over dit type wegen fiets je dus lekkerder met een lagere bandenspanning. Je hebt dan meer grip en controle. Bedenk dus altijd waar je het meeste fietst voordat je je banden oppompt.

De juiste bandenspanning voor e-bikes

Waarom te weinig bandenspanning niet goed is voor e-bikes

Net als bij auto's is het niet goed voor je e-bike als jouw banden een te lage spanning hebben. Dat komt doordat er bij een zachte band meer bandoppervlak in contact is met de grond, waardoor er meer wrijving ontstaat. Hierdoor slijten je banden sneller, maar ook de actieradius neemt af.

Hoe kun je zien dat de bandenspanning van je e-bike niet goed is?

Voelt het alsof je tegen de wind in fietst? Dan hebben jouw banden waarschijnlijk meer druk nodig. Pak een fietspomp met drukmeter, lees op de wang van je band af hoeveel bar er in de band mag en pompen maar. 

Voelen je banden juist erg hard aan tijdens het fietsen en heb je het gevoel dat je stuitert? Dan zit er juist te veel lucht in je band. Draai het ventiel open en laat er wat lucht uit. 

Controleer de banden van je e-bike regelmatig

Het is belangrijk om de conditie van je banden regelmatig te controleren. Dan weet je op tijd wanneer ze aan vervanging toe zijn. Zie je bijvoorbeeld veel broze scheuren, dan kan dit betekenen dat je te lang met onvoldoende bandenspanning hebt gereden. Het kan ook een teken van ouderdom zijn. Merk je juist dat je band glad wordt en minder profiel heeft, dan is dat ook een teken van slijtage. Dit merk je vaak als eerst bij de achterband. Hoe lang je banden uiteindelijk meegaan, hangt af van deze drie factoren:

  1. Hoe zwaar is jouw e-bike en wat moet hij dragen?
  2. Heeft jouw e-bike altijd de juiste bandenspanning?
  3. Op wat voor soort ondergrond rijd je?

Om onaangename verrassingen te voorkomen, raden we aan om je e-bike banden minstens één keer per jaar te laten controleren door een vakman. Kom hiervoor gerust langs bij een van de Gazelle fietsenwinkels bij jou in de buurt.