E-bike banden

Winterbanden voor je elektrische fiets

Wanneer de winter in aantocht is, is iedereen op weg naar de autodealer om de zomerbanden te laten vervangen door winterbanden. Speciale winterbanden zorgen voor een betere bestuurbaarheid bij koud weer en bieden meer grip op een glad wegdek. Ze zorgen ook voor een kortere remweg, waardoor het veiliger wordt op de weg. Tegenwoordig zijn er ook winterbanden voor fietsen en e-bikes met hetzelfde effect.

Net zoals bij auto’s raden we aan de winterbanden van oktober tot april te gebruiken. Hierdoor wordt rijden bij winterse omstandigheden veiliger en comfortabeler. Let er bij de aankoop van banden op dat ze "antilek" zijn, oftewel gemaakt van zeer sterk, scheurbestendig rubber. Slijtvastheid, grip en rolweerstand spelen ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste winterbanden. 

Voor elk fietsmodel is er een geschikte band en onze experts helpen je met plezier de juiste te vinden. Dan kan je in de winter op je e-bike naar het werk zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je gaat slippen. 

Winterbanden voor je elektrische fiets

Verschillen en voordelen van winterbanden

Fietsers die ook in de winterse omstandigheden veel willen fietsen, hebben baat bij winterbanden, omdat die in veel opzichten verschillen van gewone banden.

Winterbanden:

  • Hebben smalle groeven die ervoor zorgen dat sneeuw, water en ander vuil makkelijker afgevoerd kan worden. Hierdoor heb je meer grip en is de kans op slippen kleiner.
  • Hebben een andere rubbersamenstelling. Winterbanden zijn zachter én we raden ook aan om ze op te pompen met een lagere bandendruk. Je band blijft dan soepeler en heeft meer grip. Kijk op de wang van je band om te zien welke druk wordt aangeraden.
  • Bieden een kortere remweg op koude of natte oppervlakken door de betere grip.

Voor de extreme weersomstandigheden

Er zijn ook winterbanden met twee of vier rijen spijkers. Deze verkleinen het risico op slippen nog verder als je op ijs rijdt. De spijkers dringen in de grond en zorgen ervoor dat de banden zelfs op ijs grip hebben. Hierdoor wordt de remweg met meer dan de helft verminderd. In Nederland doen deze extreme situaties zich eigenlijk niet voor. We raden dit dan ook alleen aan voor fietsers die op plekken wonen waar het vaak sneeuwt en die regelmatig op een besneeuwd wegdek rijden.

Goed om te weten: als je een speed pedelec hebt, mag je met spijkerbanden niet op geasfalteerde wegen rijden, omdat daarvoor dezelfde regels gelden als voor auto’s. Monteer dus alleen goedgekeurde banden die onze experts aanbevelen.

Hoogwaardige fietsbanden voor in de winter

Heb je nog geen winterbanden voor je e-bike? Kom dan op tijd naar een van onze fietswinkels en laat je adviseren door onze experts. Zij kunnen niet enkel de juiste winterbanden aanraden, maar kunnen ze ook monteren. Ze controleren of je fiets of e-bike klaar is voor de winter en veilig is in alle omstandigheden.

Heb je nog geen fiets of e-bike en ben je niet zeker welke goed voor je is? Geen probleem! Maak een afspraak in een van onze E-bike Testcenters en probeer onze verschillende modellen gratis en veilig op ons testterrein. Onze experts helpen je met beslissen en geven antwoord op al je vragen, zodat jij op een veilige en goed voorbereide manier kunt fietsen!