Advies over elektrische fietsen

Snelheid van een elektrische fiets

Het is vroeg in de ochtend en je hebt haast om naar je werk te komen. Met een licht ochtendhumeur stap je op de fiets en ja hoor… Het is weer zover, je hebt wind tegen. Zwoegend en zwetend probeer je op tijd op werk te komen, terwijl je links en rechts moeiteloos wordt ingehaald. Klinkt dit bekend? Dan rijd je zelf waarschijnlijk nog niét op een elektrische fiets. Met een e-bike draai je de rollen om en ben jij degene die ineens mensen inhaalt. Ben je benieuwd hoe hard een elektrische fiets nu eigenlijk gaat? En wat is het verschil tussen de snelheid van een elektrische fiets en een speed pedelec? Wij vertellen het je!

Snelheid van een elektrische fiets

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

De gemiddelde snelheid van een elektrische fiets is 25 km/h. De trapondersteuning stopt namelijk automatisch wanneer je deze snelheid hebt bereikt. Dit is wettelijk vastgelegd voor alle e-bike motorsystemen. Ben je een echte snelheidsmaniak en wil je sneller fietsen? Dat kan. Je mag namelijk best harder fietsen dan 25 km/h, zolang dit maar op eigen kracht gebeurt. Dus heb je wind mee of trap je flink door? Dan fiets je al gauw sneller dan 25 km/h.

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Hoeveel sneller gaat een elektrische fiets ten opzichte van een normale fiets?

Gemiddeld fiets je op een elektrische fiets ongeveer 8 km/h sneller dan op een reguliere fiets. Bovendien ben je met een elektrische fiets altijd verzekerd van een hoog tempo; je bepaalt namelijk zelf de trapondersteuning. Dus wind mee of wind tegen, heuvel op of heuvel af, zware bagage of lichte boodschappen, op een e-bike fiets je altijd lekker door! Wil je nog grotere snelheden bereiken? Dan is een speed pedelec misschien wel wat voor jou. Scroll snel verder voor informatie over deze snelle e-bike!

Hoeveel sneller gaat een elektrische fiets ten opzichte van een normale fiets?

Hoe snel gaat een speed pedelec?

Met een speed pedelec, de naam zegt het al, kun je een stuk sneller. Deze snelle elektrische fiets heeft namelijk een motor die tot 45 km/h trapondersteuning geeft. Deze e-bike is dus qua snelheid goed te vergelijken met een brommer of scooter.

Door de hogere maximumsnelheid van een speed pedelec zijn er speciale regels waar jij je aan moet houden. Zo moet je op de rijbaan rijden en zijn een geel kenteken, brommerrijbewijs en helm verplicht. Toch zijn er ook twee belangrijke verschillen tussen een brommer en een speed bike. Zo blijf je op een speed pedelec in beweging én draag je een steentje bij aan een beter milieu. Dus ben je klaar voor een (gezonde) snelheidskick? Bekijk dan eens onze sportieve en ultrasnelle Eclipse Speed.

Hoe snel gaat een speed pedelec?

Snelheid elektrische fiets vs. speed pedelec

Zoals je eerder hebt gelezen geeft een e-bike motor trapondersteuning tot 25 km/h, terwijl een speed pedelec je ondersteunt tot een snelheid van 45 km/h. Wij hebben het verschil tussen deze twee voor je opgesomd in onze tabel.

 

Elektrische fiets

Speed Pedelec

Maximale snelheid

25 km/h

45 km/h

Framemodel

Laag, midden, hoog

Midden, hoog

Zitpositie

Rechtop, actief, sportief

Actief, sportief

Motorvermogen

Maximaal 65 Nm

Minimaal 75 Nm

Hoe kun je veilig fietsen bij hoge snelheden?

Zowel op een elektrische fiets als op een speed pedelec bereik je hoge snelheden. En wanneer het om snelheid gaat, speelt veiligheid een belangrijke rol. Onze Gazelle e-bikes en speed pedelecs voldoen gelukkig aan een zeer hoge veiligheidsnorm, van het frame tot de geïnstalleerde remsystemen. Ook zijn onze speed pedelecs uitgerust met achteruitkijkspiegels, zodat jij het verkeer om je heen kunt inschatten. Controleer verder altijd of je remmen en fietsbel het goed doen.

Hoewel wij zorgen voor een veilige fiets, moet je er zelf voor zorgen dat jij je veilig voelt. Daarom raden wij je aan om te wennen aan het rijden op een e-bike of een speed pedelec in een omgeving waar het niet al te druk is. Wist je dat alle Experience Centers een testparcours hebben waar je een testrit kan maken zonder andere weggebruikers? Dit helpt jou om een gevoel te krijgen voor je fiets. Ook wordt het kiezen van de juiste elektrische fiets makkelijker nadat je een paar fietsen hebt getest. Dubbel zo fijn dus!

In Nederland en Duitsland ben je op een speed pedelec verplicht om een fietshelm te dragen. Met een elektrische fiets die tot 25 km/h gaat beslis je zelf of je een helm wil dragen. Wij raden het in ieder geval alle e-bike rijders aan om een fietshelm te dragen. Zo voel jij je niet alleen veiliger in het verkeer, maar ben je ook beschermd tegen wegmisbruikers die zich misdragen in het verkeer! Zo ben je niet alleen beschermd omdat je met hoge snelheid door het verkeer beweegt, maar bescherm jij jezelf ook tegen het wangedrag van andere weggebruikers!

Test zelf de snelheid van een elektrische fiets

Wil je zelf de snelheid van een elektrische fiets ervaren? Kom dan eens langs bij één van onze Experience Centers. Hier kun je al onze elektrische fietsen testen, ook de Speed Pedelecs.

Heb je specifieke vragen over e-bikes en wil je zeker weten dat er iemand voor je klaar staat om je vragen te beantwoorden? Maak dan een fietsadvies afspraak. Er staat dan 45 minuten voor je klaar om al je vragen over de snelheid van elektrische fietsen te beantwoorden. Ook helpen zij je met het kiezen van je ideale perfecte fiets.

Test zelf de snelheid van een elektrische fiets