Advies over elektrische fietsen

Sensoren elektrische fiets

Dankzij de trapondersteuning op een elektrische fiets kun je met gemak héél wat kilometers afleggen. Dit duwtje in de rug wordt mogelijk gemaakt door de motor, de accu én de sensor. De trapondersteuning start namelijk pas als de sensor een seintje geeft dat de motor mag starten. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende e-bike sensoren.

Wat is een e-bike sensor en welke zijn er?

De motor bepaalt de kracht van een elektrische fiets en haalt hiervoor energie uit de accuWanneer en hoeveel ondersteuning je krijgt, wordt bepaald door de sensor op je elektrische fiets. De sensor meet de snelheid van de e-bike en zorgt ervoor dat de trapondersteuning bij een e-bike stopt op 25 km/u en bij een speed pedelec op 45 km/u. Dit is wettelijk bepaald en onderscheidt een e-bike van een snor- of bromfiets. 

Welke type sensoren zijn er voor een elektrische fiets?

Er zijn twee verschillende type sensoren voor elektrische fietsen: de rotatiesensor en de trapkrachtsensor. Welke sensor je kiest is erg persoonlijk. Het hangt af van de ondersteuning die voor jou prettig aanvoelt. Hieronder lees je alles over de voor- en nadelen van de twee soorten sensoren. 

Rotationssensor

Rotatiesensor (of bewegingssensor)

Iedere e-bike is voorzien van een rotatiesensor. Wanneer je begint met trappen, geeft de sensor een seintje naar de motor. Vervolgens wordt de motor met een kleine vertraging gestart. De kracht van ondersteuning wordt bepaald aan de hand van je snelheid en de ondersteuningsstand die je zelf kiest. Het maakt voor de ondersteuning niet uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Wel moeten de pedalen rond blijven draaien. De ondersteuning voelt heel gelijkmatig aan. 

Voordelen

 • Door het eenvoudige systeem is de rotatiesensor erg betrouwbaar
 • Het systeem is kostenefficiënt
 • Je krijgt altijd ondersteuning, ongeacht hoeveel kracht je op de pedalen zet

Nadelen

 • Bij wegrijden is de ondersteuning niet direct merkbaar 
 • De ondersteuning kan onnatuurlijk aanvoelen
 • De rotatiesensor vraagt meer energie van de accu
Pedalkraftssensor

Trapkrachtsensor

Zoals de naam al doet vermoeden, registreert een trapkrachtsensor de hoeveelheid kracht die je op de pedalen uitoefent. Hoe harder je trapt, hoe sneller je gaat. Op basis van de gekozen ondersteuning en de kracht die er wordt geleverd, krijg je precies de gewenste trapondersteuning. De krachtsensor heeft geen vertraging bij het wegfietsen en stopt direct wanneer je remt. Hierdoor voelt de ondersteuning heel natuurlijk aan. De trapkrachtsensor is onder andere terug te vinden op de Miss Grace C7 HMB . 

Voordelen

 • De ondersteuning voelt natuurlijk aan, omdat het afhangt van je eigen inspanning
 • De ondersteuning reageert direct wanneer je wegrijdt of stopt
 • De ondersteuning start niet als de pedalen zonder druk draaien, bijvoorbeeld wanneer je loopt met de fiets

Nadelen

 • Voor ondersteuning moet je zelf kracht uitoefenen tijdens het trappen
 • Het systeem is iets prijziger
 • De e-bike moet regelmatig gekalibreerd worden, zodat de trapper zonder gewicht weer exact nul gram registreert (dit kunt je zelf via het display doen)

Sensor elektrische fiets vervangen?

Een elektrische fiets wordt standaard geleverd met een sensor of meerdere sensoren. Deze kun je niet zomaar vervangen. Ga met deze vraag naar een Gazelle-specialist bij jou in de buurt.