Advies over fietsen
Fiets versnellingen
Het aantal versnellingen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van je ideale (elektrische) fiets. Maar wist je dat versnellingen bepalen hoe soepel en comfortabel je fietst? Elk type versnelling heeft zijn eigen kenmerken. Benieuwd welke versnellingen er zijn en welk type bij jouw fiets of e-bike past? Lees het hier!
Welk type fietsversnellingen zijn er?
Het type versnelling heeft invloed op het rijgedrag, positie van de motor, uitvoering van de kettingkast, onderhoud en energiegebruik van de fiets. Welke versnelling voor jou het beste is, hangt af van waar en hoe je je fiets het meest gebruikt. Er bestaan drie verschillende type versnellingen voor (elektrische) fietsen:
Onder de video hebben we de voor- en nadelen van deze versnellingen voor je samengevat.
Fiets met naafversnelling
Het populairste versnellingssysteem voor fietsen en elektrische stadsfietsen is de naafversnelling. Deze versnelling is compleet verwerkt in de naaf van je achterwiel. Hierdoor is er bijna geen onderhoud nodig. Daar wordt iedereen blij van! Een typische naafversnelling is uitgerust met zeven of acht versnellingen. Dit biedt de ideale combinatie van gemak en sportief rijden. Met dit systeem moet je stoppen met trappen om te schakelen.
Wat zijn de voordelen van een naafversnelling?
- Weinig onderhoud nodig
- Geen zichtbare tandwielen
- Makkelijk schakelen door te draaien aan de versnellingsgroep
- Schakelen kan ook als de fiets stilstaat
- Te combineren met een gesloten en open kettingkast
Wat zijn de nadelen van een naafversnelling?
- Lastig zelf te onderhouden
- Het achterwiel verwijderen is moeilijker
- De naaf is relatief zwaar
- Je kunt niet schakelen tijdens het trappen
- Gaan minder goed in combinatie met krachtige motor van je elektrische fiets en zie je dus vaak terug op motoren tot maximaal 50Nm
In het algemeen geldt dat je 7 of 8 versnellingen krijgt bij dit type. Daarnaast heb je ook Gazelle e-bikes met de speciale Nexus 5 e-bike versnellingsnaaf. Deze werkt ook goed samen met krachtigere motoren (>40Nm).
Voor wie is een naafversnelling geschikt?
Het naafversnellingssysteem is ideaal voor personen die dagelijks fietsen in een omgeving met vlakke wegen. Onze stadsfietsen werken goed met dit systeem, waarbij schakelen gemakkelijk en soepel gaat. Je schakelt naar de juiste versnelling terwijl je stilstaat of wanneer je stopt met trappen. Daarnaast schakel je met een naafversnellingssysteem zelden naar de verkeerde versnelling, aangezien je slechts een hendel gebruikt om te schakelen. Ontdek hier onze fietsen met een naafversnelling.
Bij Gazelle hebben we de nieuwste versie van het naafversnellingssysteem. Deze kunnen meer vermogen aan en zijn daarom geschikt voor e-bikes met een (sterke) middenmotor. Wil je ook een e-bike met een naafversnellingssysteem? Dan raden we onze Grenoble C5 HMB of Avignon C8 HMB aan!
Elektrische fiets met traploze versnelling
Een traploze versnelling klinkt ideaal. Maar hoe werkt dit? Bij een traploze versnelling heb je niet te maken met een vast aantal versnellingen. Door middel van een draaischakelaar op het stuur bepaal je hoe licht of zwaar je trapt. Hiermee voer je de versnelling geleidelijk en soepel op.
Bij Gazelle maken we gebruik van de Enviolo versnelling. De Enviolo versnellingen zijn onder andere te vinden op de Ultimate C380 HMB en de Eclipse C380.
Wat zijn de voordelen van een traploze versnelling?
- Weinig onderhoud nodig
- Geen zichtbare tandwielen
- Schakelen kan tijdens het trappen
- Te combineren met een gesloten en open kettingkast
- Gemakkelijk schakelen op gevoel terwijl je rijdt
- Onbeperkt aantal versnellingen
Wat zijn de nadelen van een traploze versnelling?
- Lastig zelf te onderhouden
- De versnellingsnaaf is zwaar en dat merk je in het totaal gewicht van je (elektrische) fiets
- Een traploze versnelling is minder efficiënt, waardoor je motor meer stroom verbruikt en je actieradius van je elektrische fiets korter is
- Met handmatige schakeling kost het meer moeite om van een lagere naar een hogere versnelling te gaan terwijl je kracht zet op je pedalen
Voor wie is een traploze naafversnelling geschikt?
Een fiets of e-bike met een traploze naafversnelling is perfect voor dagelijks gebruik en als je houdt van lange fietstochten. Dit robuuste systeem zorgt ervoor dat je moeiteloos veel kilometers maakt. Denk je dat deze versnelling bij jou past? Bekijk dan onze Ultimate C380 HMB of Avignon C380 HMB.
Fiets met derailleurversnelling
Een derailleurversnelling werkt met een ketting en is vaak te zien op sportieve e-bikes aangezien dit systeem ideaal is voor heuvelachtige terreinen. Het staat bekend om zijn groot aantal schakelopties. Voor elke situatie en elke snelheid is er een juiste versnelling. Je moet wel stoppen met kracht zetten tijdens het schakelen, zodat de kettingbladen en ketting soepel kunnen verspringen.
Wat zijn de voordelen van een derailleurversnelling?
- Het systeem beschikt over een groot aantal versnellingen
- Eenvoudig te onderhouden door de open kettingkast
- Gaat goed samen met een krachtige middenmotor van je elektrische fiets
- Licht in gewicht
- Zeer geschikt voor bergachtig terrein
- Zelf onderhouden en afstellen is mogelijk
Wat zijn de nadelen van een derailleurversnelling?
- Alleen te combineren met een open kettingkast
- Gevoelig voor vuil door de open kettingkast
- Het systeem dient regelmatig opnieuw afgesteld te worden
- Schakelen kan niet als de fiets stilstaat
- Schakelproces werkt alleen soepel als je geen duwkracht geeft, maar je wel blijft trappen
Voor wie is een derailleurversnelling geschikt?
Een derailleurversnelling is vooral geschikt voor elektrische trekkingfietsen en sportieve e-bikes. De versnelling is namelijk heel licht en heeft veel standen, waardoor rijden op hellingen of in tegenwind gemakkelijker wordt. De derailleurversnelling vind je terug op de Medeo T9 HMB, Ultimate T10 HMB en de Eclipse T11. Liever een normale fiets met een derailleurversnelling? Bekijk dan onze Chamonix T20.
Hoeveel versnellingen heb ik nodig op mijn (elektrische) fiets?
Hoeveel versnellingen je nodig hebt, hangt voornamelijk af van in welke situatie je de (elektrische) fiets voornamelijk gaat gebruiken. Als je je fiets vooral gebruikt voor plezier ritjes of op vlakke terreinen, heb je niet veel versnellingen nodig. Leg je graag heuvelachtige routes af? Dan zijn veel versnellingen zeker nuttig. Op die manier win je snelheid en hoef je niet af te stappen op steile stukken. Moet je vaak optrekken vanuit stilstand? Dan is een groot aantal versnellingen ook handig. Fiets je afstanden zonder al te veel stil te staan? In dit geval kun je ook met een kleiner aantal versnellingen zorgeloos genieten van een volgeladen accu van je elektrische fiets!
Goed om te weten: Bij Gazelle geeft het nummer in de productomschrijving aan hoeveel versnellingen het fietsmodel heeft. De Grenoble C5 HMB heeft bijvoorbeeld vijf versnellingen en de Medeo T9 heeft negen versnellingen.
Fietsversnelling kiezen? Wij helpen je graag!
We monteren standaard de versnelling die het beste past bij het belangrijkste gebruik van je (elektrische) fiets. Wil je zelf ervaren welke versnelling voor jou het meest geschikt is? Kom dan langs bij een van onze Testcenters en maak gratis een testrit op ons testterrein. Onze experts laten je de verschillende modellen zien, adviseren je persoonlijk én zorgen ervoor dat de ketting en versnellingen perfect zijn afgesteld. Bezoek ook een Gazelle-winkel bij jou in de buurt voor persoonlijke hulp!