Advies over fietsen

Fietsketting

De fietsketting brengt jouw kracht over op de wielen. Het is dus misschien wel het belangrijkste onderdeel van je fiets. Het is dus belangrijk om een sterke fietsketting te hebben. Wanneer deze kapot is of versleten is dat niet fijn. Je ketting kan dan gaan overslaan en andere onderdelen als je cassette en kettingbladen kunnen eerder versleten raken. Het op tijd (laten) vervangen van je ketting is dus belangrijk. Wij adviseren je altijd om je ketting te laten vervangen door een Gazelle specialist. Zij weten alles over jouw fiets en de ketting. 

Fietsketting

Hoe kan ik mijn fietsketting onderhouden?

Het is belangrijk om de fietsketting regelmatig te smeren. Zo blijft ie soepel, buigt ie gemakkelijker mee en is er minder weerstand. Het smeermiddel dat je gebruikt moet goed kunnen doordringen in de ketting, een smerende werking hebben en een grote drukvastheid. Daarnaast is het fijn wanneer het smeermiddel corrosiewerend, waterafstotend en vuilafstotend is. 

Wil je je ketting gaan smeren? Doe dit dan niet net voordat je besluit een fietstocht te gaan maken. Dan kan er namelijk vuil en zand aan je smeermiddel blijven plakken en dus aan je ketting. Je wilt het smeermiddel een tijdje laten inwerken en daarna het overtollige smeermiddel van de ketting vegen met een droge doek. 

Heb je een gesloten kettingkast? Dan wordt de ketting al goed beschermd door de kettingkast en wordt deze veel minder snel vies. Je hoeft deze minder snel opnieuw schoon te maken en te smeren. 

Hoe kan ik mijn fietsketting onderhouden?

Fiets met riemaandrijving vs fietsketting

Een fiets met riemaandrijving heeft vele voordelen ten opzichte van een fietsketting. Dit is vaak ook de reden dat mensen kiezen voor een belt drive fiets. Een belt drive is een getande riem van carbon op de plek van de fietsketting. 

Een fiets met riemaandrijving is heel onderhoudsvrij. Je hoeft een riem namelijk niet te smeren of waxen zoals bij een fietsketting wel het geval is. Je kunt hem gewoon schoonmaken met een doek. Een ander voordeel van een riemaandrijving is dat het tijdens het fiets geruisloos is. En een riem is lichter dan een ketting. Daarnaast gaat een riem langer mee dan de gewone fietsketting. 

Een bijkomend voordeel is dat een riem heel sterk is door de carbonvezels. Bij een fietsketting heb je veel metalen schakels die langs elkaar heen schuren. Dit veroorzaakt altijd energieverlies.

Een nadeel van de belt drive is dat zelf vervangen eigenlijk niet mogelijk is. De riem is altijd één geheel en je hebt een opening in je frame nodig om een nieuwe te kunnen plaatsen. Daarnaast is een riem op dit moment niet te gebruiken met een derailleur versnelling. Alleen met een naafversnelling of versnellingsbak. 

Wij maken op onze fietsen gebruik van de Conti riem en de Gates riem. 

Fiets met riemaandrijving vs fietsketting

Wanneer moet ik mijn fietsketting vervangen?

Wanneer je de fietsketting moet vervangen, hangt af van het type fiets en hoeveel deze wordt gebruikt. Bij een stadsfiets die meestal alleen in de stad wordt gereden en met verharde bodemomstandigheden, hoeft een kettingwissel meestal pas na 5.000 kilometer te worden gemaakt. Wanneer je met een trekkingfiets op pad bent en vaak bergachtige en natuurlijke stukken aflegt, kun je na 2000 kilometer een kettingwissel overwegen.

Wat heb ik nodig om een fietsketting te vervangen?

In vergelijking met andere reparatiewerkzaamheden heb je niet veel gereedschap nodig om de ketting te vervangen. Naast de juiste vervangende fietsketting heb je kettinggereedschap en wat kettingsmeermiddel nodig. We raden je aan een ketting te kopen van hetzelfde merk en type die momenteel in je fiets is gemonteerd. Zorg er in ieder geval voor dat de ketting hetzelfde aantal kettingschakels en de juiste kettingschalm dikte heeft.

 

Wat heb ik nodig om een fietsketting te vervangen?

Hoe vervang ik mijn fietsketting?

Om voldoende ruimte te hebben bij het verwisselen van de ketting, verwijder je eerst de kettingkast van je fiets.

Sommige fietskettingen hebben een kettingslot. Dit is een speciale connector waarmee je de ketting gemakkelijk kunt openen. Als je fietsketting geen kettingslot heeft, komt het kettinggereedschap in het spel: hiermee kun je op elke plek een bout van de ketting losdraaien en de ketting verwijderen.

Je kunt nu de nieuwe ketting monteren met het kettingslot of het kettinggereedschap. Je bevestigt de nieuwe ketting eerst aan de voorkant van het grootste tandwiel en vervolgens aan de achterkant van het grootste tandwiel. Zorg ervoor dat de juiste versnelling op de fiets is ingesteld. Als de ketting te lang is, moet je het overeenkomstige aantal kettingschakels verwijderen. Met de kettingpons duw je de pin er zover uit dat hij in de buitenste flap blijft zitten. Anders is het buitengewoon moeilijk om de pen terug te plaatsen. Als de ketting strak staat, kun je nu de bout weer induwen. Deze moet aan beide kanten even ver uitsteken. En je hebt het gehaald - de ketting is vervangen!

Te moeilijk of teveel gedoe? Vind een Gazelle fietsenwinkel in de buurt. Zij weten precies wat ze moeten doen bij het vervangen van de fietsketting. Heb je direct ook de juiste ketting.