Advies over fietsen

Welke fietshelm heb ik nodig?

Of het nu gaat om een langere weekendtrip of een korte wandeling naar de stad: een fietshelm kan bij een ongeval een echte redder in nood zijn. In Nederland zijn helmen niet verplicht voor fietsen en elektrische fietsen, maar je moet je toch met het onderwerp bezighouden.

Bij speed pedelecs is de situatie anders, want hier moet je een helm op. Voor alle gelegenheden, verschillende hoofdvormen en voor elk budget is er de juiste fietshelm. Naast een hoog comfortniveau heb je tegenwoordig de keuze tussen verschillende, stijlvolle modellen.

In dit artikel vertellen we je welke verschillende modellen er verkrijgbaar zijn en welke helmen het meest geschikt zijn voor kinderen.

Welke fietshelm heb ik nodig?

Hoe vind ik de juiste helmmaat?

De juiste helm is niet te groot, zit niet te los, maar ook niet te klein of te strak. Dan klemt ie namelijk te erg om je hoofd. Om de juiste helmmaat te vinden, moet je je hoofdomtrek bepalen. Plaats hiervoor een meetlint ongeveer een centimeter boven je wenkbrauwen en meet de omtrek van je hoofd. Nu kun je zoeken naar geschikte helmen in jouw maat.

Zorg ervoor dat de helm die je kiest, goed past. Zet hem recht op je hoofd. Hij mag niet te ver naar voren gekanteld zijn, maar ook niet te ver naar achteren. De voorkant mag ongeveer 1 à 2 cm boven je wenkbrauwen zitten. Als de helm dan horizontaal vlak boven je oren doorloopt naar achteren zit deze goed. Merk je dat de helm naar voren of achteren kantelt? Dan is de pasvorm wellicht niet goed. 

Vaak kun je zelf de band in je helm nog verstellen, zodat je de laatste centimeters kunt verstellen voor een optimale pasvorm. 

Hoe vind ik de juiste helmmaat?

Hoe kan ik de fietshelm afstellen?

Voordat je de fietshelm opzet zet je het stelmechanisme helemaal open. Zet dan de helm op je hoofd en draai het mechanisme weer aan. Buig naar voren en zet je kin op de borst. Blijft ie zitten? Dan heb je de juiste maat. 

Hoe stel je de fietshelm af op je hoofd? Zorg dat de helm niet te strak zit en dat hij niet knelt. Stel nu de bandjes af. De driehoekspunt zit dan onder je oorlel zonder dat de bandjes over je oor lopen. De kinband moet goed aansluiten zodat de helm niet kan gaan schuiven. Kan je bandje over je kin? Dan zit ie niet goed. 

Hoe kan ik de fietshelm afstellen?

Welke fietshelm voor speed pedelec?

Het dragen van een fietshelm is verplicht wanneer je op een speed pedelec rijdt. Het type fietshelm wat je moet dragen is net iets anders als voor een gewone elektrische fiets. 

Aangezien deze snelle fietsen een topsnelheid van maximaal 45 km/h kan halen, is het dragen van een helm verplicht. Je helm moet daarom voldoen aan het NTA 8776 keurmerk. Dit betekent onder meer dat de helm bescherming biedt bij de slapen en de nek. De extra bescherming zit in het gebruikte materiaal: scokabsorberend piepschuim. De helm is voorzien van reflectie en een lampje. 

Welke fietshelm voor speed pedelec?

Welke fietshelmen zijn er voor kinderen?

In Nederland is het niet verplicht, maar het is wel zo veilig om je kinderen tijdens het fietsen te beschermen met een helm, ook in een kinderzitje. Een kinderhelm is vaak kleurrijk of ontworpen met kindermotieven om het dragen van helmen aantrekkelijk te maken voor de kleintjes. Vooral de nek en de achterkant van het hoofd moeten bijzonder goed worden beschermd.

Zorg ervoor dat kinderhelmen regelmatig vervangen worden, want kinderhoofdjes worden steeds groter. De helm kan alleen voldoende bescherming bieden als hij perfect past.

Welke fietshelmen zijn er voor kinderen?