Advies over fietsen

Zithouding fiets

Fietsen is gewoon de leukste manier om van A naar B te komen - of het nu op weg naar het werk is, tijdens een weekendtrip of tijdens een langere reis. Toch kan het voorkomen dat de zithouding op je fiets tot pijn kan leiden. In dit geval zijn onderdelen zoals het zadel of stuur niet goed afgesteld op jouw wensen.

Dit probleem kan in principe heel goed worden vermeden wanneer je een fiets kiest in een van onze Testcenters of direct bij een gespecialiseerde Gazelle-dealer. Uitgebreid advies evenals de berekening van de juiste framemaat en de afstelling van stuur en zadel zijn essentieel voor jouw rijcomfort.

Zithouding fiets

Stel gemakkelijk je stuur af op jouw wensen

Stuur afstellen

De hoogte van het stuur is onder meer afhankelijk van de druk op je handen en de houding van je rug, wat een grote invloed heeft op het rijcomfort. Onze fietsen zijn uitgerust met verschillende soorten sturen, die uiteraard allemaal in hoogte verstelbaar zijn.

Zorg er, ongeacht het type stuur, voor dat de MAX-veiligheidsmarkering op de stuurpen niet zichtbaar is. Dan is het stuur te hoog. Om ongelukken te voorkomen, mag je de stuurpen tijdens het rijden niet verstellen.

Hoe je jouw stuur kunt aanpassen, lees je in onze gebruikershandleiding. Bij stadsfietsen waarbij je rechtop zit, dient het stuur ongeveer ter hoogte van het zadel uitgelijnd te zijn. Probeer verschillende hoogtes tijdens een testrit om de meest comfortabele houding voor jou te vinden.

Stel gemakkelijk je zadel af op jouw wensen

Zadel afstellen

De ideale zadelhoogte kun je vinden door op je fiets te gaan zitten. Als de ene voet met de hiel op de pedalen staat terwijl je staat en je kunt met de andere voet de grond raken met je tenen, dan staat het zadel op de juiste hoogte. 

Om de hoogte van je zadel te verstellen hoef je alleen de bout of de inbusbout los te draaien met een steeksleutel aan de kant waar de ketting op loopt. Nu kunt u het zadel naar wens afstellen. Draai vervolgens de bout weer vast. Met de andere bout direct onder het zadel kun je het zadel naar voren of achteren verstellen en de hoek van het zadel verstellen. Voor deze twee bouten heeft u een inbussleutel van 5 mm (4 mm bij een verende zadelpen) nodig.

Stel gemakkelijk je pedalen af op jouw wensen

Pedalen afstellen

De pedalen van je fiets zitten stevig vast aan de trapas met de cranks. Dat zou je niet echt last van kunnen hebben. Als de pedalen of cranks verbogen of beschadigd zijn en dit pijn veroorzaakt tijdens het fietsen, moeten ze worden vervangen. Je kunt dit het beste overlaten aan een fietsenwinkel bij jou in de buurt. Het kan gebeuren dat de materiaalstructuur bij het terugbuigen zo sterk verandert dat deze plotseling dreigt te breken.

Welke helling moet een fietszadel hebben?

Het fietszadel van je fiets dient exact horizontaal te staan. In eerste instantie zou je kunnen denken dat fietsen comfortabeler is met een iets naar voren gekanteld zadel. Dit is het geval als je vaak langere, sportieve fietstochten maakt. Wanneer je daarentegen meestal kortere afstanden rijdt, moet je de voorkeur geven aan een horizontale uitlijning van je zadel.

Welke helling moet een fietszadel hebben?

Klachten door verkeerde zithouding en oorzaken

Een verkeerde zithouding kan verschillende soorten klachten veroorzaken. Om de oorzaken beter te doorgronden, hebben we de meest voorkomende klachten en oplossingen op een rijtje gezet. Als je problemen blijft houden met de zitpositie, kun je het beste contact opnemen met de Gazelle-specialist. Zij helpen je graag met het afstellen van je fiets. 

  • Buiten / binnen kniepijn: Controleer of je zadel te hoog of te laag is afgesteld. Een verkeerde voetpositie op het pedaal of een verkeerde instelling van de pedalen zelf kan deze pijn veroorzaken. Kniepijn kan optreden wanneer je benen tijdens het trappen in een X- of O-positie staan. Let bij dat laatste op je houding of praat met een sportarts.
  • Pijn in de knie: je zadel is te laag of te ver naar voren of naar achteren.
  • Handen worden gevoelloos: je stuur staat te laag of te ver naar voren, maar het is ook mogelijk dat de hendels niet correct zijn ingesteld. Maar het kan ook aan het stuur zelf liggen: een ongeschikte stuurbreedte, een verkeerde keuze van de handvatten of een ongeschikte stuurbocht kan leiden tot gevoelloosheid in de handen.
  • Voeten worden gevoelloos: je zadel kan te hoog staan of de vorm van het zadel past niet bij jouw ergonomie. Controleer tijdens het rijden je voetpositie.
  • Nekpijn: Pijn in de nek kan worden veroorzaakt door het stuur. Een onjuiste breedte of buiging van het stuur zelf kan de oorzaak zijn. Een positie die te laag of te ver naar voren is, kan ook nekpijn veroorzaken. Controleer ook of je zadel op de juiste helling staat.
  • Rugpijn: Rugpijn heeft vaak te maken met het verstellen van het stuur of het verstellen van het zadel. Controleer of je stuur te hoog of te laag is afgesteld. Een te hoog afgesteld zadel of een verkeerde zadelhoek kan ook de oorzaak zijn van rugklachten. Controleer ook of je niet te rechtop zit.
  • Gevoelloosheid in het kruis: het kiezen van het verkeerde zadel kan gevoelloosheid veroorzaken, en de zadelinstelling kan hier ook invloed op hebben. Je kunt het beste contact opnemen met een Gazelle-dealer bij jou in de buurt om erachter te komen hoe je jouw zithouding kunt verbeteren en comfortabeler kunt maken.
Klachten door verkeerde zithouding en oorzaken