Advies over fietsen
Fietsketting
De fietsketting brengt jouw kracht over op de wielen en is een belangrijk onderdeel van je fiets of e-bike. Een sterke fietsketting is dus cruciaal om te hebben. Wanneer je ketting kapot of versleten is, kan deze gaan overslaan waardoor andere onderdelen zoals je cassette en kettingbladen eerder versleten raken. Het op tijd vervangen en goed onderhouden van je fietsketting is belangrijk, zodat je lang plezier hebt van je (elektrische) fiets.
Welke fietsketting past bij mijn fiets?
Fietskettingen zijn er in verschillende breedtes die afhankelijk zijn van het aantal 'speeds' dat jouw fiets heeft. Dit heeft te maken met de cassette, het onderdeel aan je achterwiel waar de tandwielen op zitten. Het is belangrijk om de juiste ketting te kiezen die past bij jouw cassette, zodat je fiets soepel schakelt en je zonder moeite blijft rijden. Bij Gazelle zorgen we dat jouw fietsketting precies op jouw fiets en rijstijl is afgestemd. Heb je toch problemen met je fietsketting of wil je meer weten over jouw type fietsketting? Dan raden we je aan om langs te gaan bij onze experts in een van onze Gazelle-winkels.
Hoeveel kost een fietsketting?
De prijs van een fietsketting hangt af van het type fiets dat je hebt. Voor een gewone fiets vind je vaak al voor een paar euro een goede ketting. Voor e-bikes of speciale kettingen, zoals lichtere of niet-standaard maten, kunnen de kosten oplopen tot enkele tientallen euro's. Bij Gazelle is de juiste ketting altijd inbegrepen bij je fiets, zodat je zeker weet dat je de beste kwaliteit krijgt.
Wil je je ketting gaan smeren? Doe dit dan niet net voordat je besluit een fietstocht te gaan maken. Dan kan er namelijk vuil en zand aan je smeermiddel blijven plakken en dus aan je ketting. Je wilt het smeermiddel een tijdje laten inwerken en daarna het overtollige smeermiddel van de ketting vegen met een droge doek.
Heb je een gesloten kettingkast? Dan wordt de ketting al goed beschermd door de kettingkast en wordt deze veel minder snel vies. Je hoeft deze minder snel opnieuw schoon te maken en te smeren.
Fiets met riemaandrijving vs fietsketting
Bij Gazelle hebben we fietsen en elektrische fietsen met een riemaandrijving. Dit wordt ook wel een belt drive genoemd. Een riemaandrijving heeft vele voordelen ten opzichte van een fietsketting.
Een fiets met riemaandrijving is heel onderhoudsvrij. Je hoeft een riem niet te smeren of waxen zoals bij een fietsketting wel het geval is. Je kunt hem gewoon schoonmaken met een doek. Een ander voordeel van een riemaandrijving is dat het tijdens het fietsen geruisloos is terwijl je een fietsketting soms wel hoort. Ook is een riemaandrijving lichter dan een ketting en gaat hij langer mee. Een riemaandrijving is ook erg duurzaam door de sterke carbonvezels. Bij een fietsketting schuiven metalen schakels langs elkaar, wat altijd wat energie kost.
Een nadeel van de belt drive is dat zelf vervangen eigenlijk niet mogelijk is. De riem is altijd één geheel en je hebt een opening in je frame nodig om een nieuwe te plaatsen. Daarnaast is een riem alleen te gebruiken met een naafversnelling. Lees hier meer over versnellingen voor elektrische fietsen.
Wij maken op onze Gazelle fietsen met riemaandrijving gebruik van de Conti riem en de Gates riem. Lees hier meer over een elektrische fiets met riemaandrijving.
Hoe kan ik mijn fietsketting onderhouden?
Goed onderhoud van je fietsketting is essentieel voor een lange levensduur. Zo blijft je ketting soepel en hoef je hem minder vaak te vervangen. Lees hieronder hoe je de fietsketting van je fiets en elektrische fiets schoonmaakt en smeert.
Je fietsketting schoonmaken
Zo maak je je ketting schoon:
Als je een elektrische fiets schoonmaakt is het belangrijk om deze eerst uit te schakelen om veilig te werk te gaan.
- Verwijder alle grote vuilresten van de ketting met een borstel. Terwijl je de ketting steeds verder doordraait, borstel je het vuil tussen de schakels weg.
- Hetzelfde geldt voor de tandwielen en de derailleur. Gebruik indien nodig een puntig voorwerp of tandenborstel om vuilophopingen te verwijderen. Vergeet hier niet om beide kanten te bekijken.
- Veeg daarna het vuil weg met een droge schone doek. Je ketting is schoon wanneer deze geen zwarte oliesporen meer op het doek afgeeft.
Gebruik geen zure of agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen je ketting beschadigen. Vermijd ook badjes met sterke ontvetters, want die halen het vet tussen de schakels weg en maken de ketting zwakker. Daarnaast zijn ze ook slecht voor het milieu.
Je fietsketting smeren
Smeer je fietsketting regelmatig om hem soepel te houden. Zo buigt hij makkelijker mee en heb je minder weerstand tijdens het fietsen. Het is wel belangrijk dat de fietsketting eerst wordt schoongemaakt wanneer deze erg vuil is. Het smeermiddel dat je gebruikt moet goed doordringen in de ketting, een smerende werking hebben en een grote drukvastheid. Daarnaast is het fijn wanneer het smeermiddel roest tegengaat, water afstoot en vuil tegenhoudt. De kenmerken van het smeermiddel kun je op de verpakking terugvinden.
Zo smeer je de ketting van je e-bike of normale fiets:
- Breng speciale kettingolie in een dunne laag direct op de ketting aan.
- Schakel daarna door alle versnellingen en veeg overtollige olie af met een droge doek.
- De olie moet ongeveer een half uur intrekken. Daarna ziet de ketting er weer als nieuw uit.
Smeer je ketting niet vlak voordat je op fietstocht gaat. Dan kan er namelijk vuil en zand aan je smeermiddel blijven plakken en dus ook aan je ketting. Je wilt het smeermiddel een tijdje laten inwerken en daarna het overtollige smeermiddel van de ketting vegen met een droge doek.
Opgelet: Als je de trotse eigenaar bent van een e-bike met riemaandrijving, gebruik dan geen kettingvet of olie. Een riemaandrijving heeft geen smeermiddelen nodig. Ontdek hieronder het schoonmaakplan voor je riemaandrijving. Pas er ook op dat je het vet niet op de matte lak smeert, want dan krijg je vlekken
Heb je een gesloten kettingkast? Dan wordt de ketting al goed beschermd door de kettingkast en wordt deze veel minder snel vies. Je hoeft deze minder snel opnieuw schoon te maken en te smeren.
Do’s en don’t bij het schoonmaken en smeren van de e-bike ketting
Do’s:
- Voor het reinigen en ontvetten van de fietsketting is Dasty (gebruik met mate!) een effectief schoonmaakmiddel. Zorg dat je daarna alle Dasty resten verwijderd en niet op gecoate oppervlakken spuit, om beschadiging te voorkomen.
- Gebruik kettingoliën of smeermiddelen die speciaal gemaakt zijn voor fietskettingen voor een langere levensduur.
Don’ts:
- Gebruik nooit een hogedrukreiniger. Er bestaat een kans dat er water bij elektrische elementen van de e-bike komt.
- Smeer je ketting niet in met smeervet of olijfolie. Dit trekt juist vuil aan, en dat is het laatste wat je wilt.
Lees hier hoe je je elektrische fiets schoonmaakt.
Hoe maak ik de riemaandrijving van mijn e-bike en fiets schoon?
- Maak eerst de riem schoon met een borstel en gebruik een tandenborstel om de tanden van de riem schoon te maken.
- Verwijder voorzichtig met een schroevendraaier het vuil uit de openingen tussen de randen van de riem.
- Er bestaan speciale reinigingsmiddelen voor een riem, deze zijn te vinden bij een gespecialiseerde fietsenwinkel.
- Volg de instructies van het product wanneer je het reinigingsmiddel gebruikt.
- Gebruik daarna een vochtige spons om hardnekkig vuil te verwijderen en maak de tanden van de riem opnieuw schoon met een tandenborstel.
- Spoel daarna het reinigingsschuim goed af met een vochtige spons en gebruik een tuinslang of gieter om de riem voorzichtig af te spoelen .
Wanneer moet ik mijn fietsketting vervangen?
Wanneer je de fietsketting moet vervangen, hangt af van het type fiets en hoeveel deze wordt gebruikt. Bij een stadsfiets die meestal alleen in de stad wordt gebruikt met verharde bodemomstandigheden, hoeft een kettingwissel meestal pas na 5.000 kilometer te worden gemaakt. Wanneer je met een trekkingfiets op pad bent en vaak bergachtige en natuurlijke stukken aflegt, kun je na 2000 kilometer een kettingwissel overwegen. Als je twijfelt of je je fietsketting moet vervangen raden we je aan om langs te gaan bij een expert in een van onze Gazelle-winkels. Zij helpen je graag verder en zorgen dat je weer zorgeloos op pad kunt.
Wat heb ik nodig om een fietsketting te vervangen?
In vergelijking met andere reparatiewerkzaamheden heb je niet veel gereedschap nodig om de ketting te vervangen. Naast de juiste vervangende fietsketting heb je kettinggereedschap en wat kettingsmeermiddel nodig. We raden je aan een ketting te kopen van hetzelfde merk en type dat momenteel in je fiets is gemonteerd. Zorg er in ieder geval voor dat de ketting hetzelfde aantal kettingschakels en de juiste kettingschalm dikte heeft.
Hoe vervang ik mijn fietsketting?
Het vervangen van je fietsketting klinkt misschien lastig, maar met de juiste stappen kun je het eenvoudig zelf doen. Een nieuwe ketting zorgt ervoor dat je fiets weer soepel rijdt en voorkomt slijtage aan andere onderdelen. Volg dit stappenplan en je bent zo weer onderweg met een perfect werkende ketting!
- Haal eerst de kettingkast van je fiets, zodat je genoeg ruimte hebt bij het verwisselen van de ketting.
- Veel kettingen hebben een kettingslot, een handige connector die je eenvoudig opent. Heeft jouw ketting geen kettingslot? Gebruik dan kettinggereedschap om een schakel los te maken. Hiermee kun je op elke plek een bout van de ketting losdraaien en de ketting verwijderen.
- Open het kettingslot of gebruik het gereedschap om de ketting los te maken en te verwijderen.
- Monteer de nieuwe ketting eerst aan de voorkant van het grootste tandwiel en daarna aan de achterkant van het grootste tandwiel. Zorg er ook voor dat de juiste versnelling op de fiets is ingesteld.
- Is de ketting te lang? Dan moet je het overeenkomstige aantal kettingschakels verwijderen. Met de kettingpons duw je de pin er zover uit dat hij in de buitenste flap blijft zitten.
- Als de ketting strak staat, kun je de bout weer induwen. Deze moet aan beide kanten even ver uitsteken.
- Controleer of de ketting goed strak zit en soepel loopt. Als alles in orde is, ben je klaar en heb je je ketting vervangen!
Vind je dit toch iets te veel moeite en wil je liever geholpen worden door een expert? Kom dan langs bij een Gazelle fietsenwinkel in de buurt. Onze experts helpen je graag bij het vervangen van de fietsketting.