Advies over fietsen

Fietsverlichting: welke soorten zijn er bij Gazelle?

Herinner je je de keren dat je handmatig op de dynamo moest klikken en des te meer moest trappen voor weinig licht? Gelukkig is dat nu anders: Moderne fietslampen maken gebruik van ledverlichting met een hoge lichtsterkte en een naafdynamo die je niet eens hoort tijdens het trappen.

We vertellen je welke verschillende fietsverlichting er zijn en aan welke regels je je in het verkeer moet houden. We laten je niet in het donker achter!

Fietsverlichting: welke soorten zijn er bij Gazelle?

Welke verschillende fietsverlichting zijn er?

Allereerst zijn er verschillen in de montage van de koplamp. Sommige zijn aan de voorvork bevestigd, andere zitten in het spatbord of op het stuur. Welke fietsverlichting het beste bij jou past, hangt af van hoe je je fiets gebruikt. Bedenk van tevoren of je een fietsmand of tas op de fiets wilt monteren zodat de koplamp en achterlicht niet worden afgedekt.

Als je je fiets stalt in een gedeelde fietsenstalling, kies dan voor een fiets met verlichting die robuust is. Hiervoor kunnen oplossingen met verlichting in het spatbord worden overwogen. Zo weet je zeker dat de lichten op je fiets niet kapot gaan, ook niet als de fiets een stootje krijgt.

Grote verschillen in de keuze van fietslamp zijn er niet meer: alle moderne fietsen, ook die van ons, zijn voorzien van ledtechnologie. Het duidelijke voordeel zit hem in de lange levensduur van de lichtbronnen, de uitstraling en de lage gevoeligheid ten opzichte van een lamp met gloeidraad. 

Welke verschillende fietsverlichting zijn er?

Welke regels gelden voor fietsverlichting?

De fietsverlichting moeten eerst worden goedgekeurd. Bij onze modellen is dat altijd het geval. Vaak bestaat de misvatting dat fietslampen op batterijen niet zijn toegestaan - wat niet waar is. Zolang deze correct zijn bevestigd kun je ook fietsverlichting op batterijen gebruiken.

De belangrijkste wettelijke regels voor fietsverlichting:

  • In het donker en bij slecht weer moet je een koplamp en achterlicht aanhebben
  • Je fiets moet reflectoren hebben op de achterkant, trappers, wielen of banden
  • Maak altijd gebruik van wit of geel licht aan de voorkant van je fiets
  • Het rode licht is voor achter
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen
  • Lampen mogen niet knipperen
  • Losse lampjes mag je bevestigen op kleding of tas
  • Losse lampjes mogen niet op je hoofd, armen of benen bevestigd zijn
  • Je mag geen extra verlichting gebruiken als spaakverlichting of meer dan 1 koplamp op een tweewieler. Heb je meer dan twee wielen aan de voorkant? Dan moet je voorop 2 witte of gele koplampen hebben. 

Houd je je niet aan deze regels? Dan kun je een boete krijgen. 

Welke regels gelden voor fietsverlichting?

Hoeveel lux is er nodig voor een fietslamp?

Het grootste verschil tussen de verschillende lampen op een fiets is de hoeveelheid lux die de verlichting afgeeft. In de stad is 20 lux vaak voldoende, omdat je omringd bent door straatlantaarns en indirect licht. Ben je op pad in de vrije natuur of op het platteland, dan raden we een lichtintensiteit van 50 lux aan.

Hoeveel lux is er nodig voor een fietslamp?