Lekker sportief fietsen in de natuur is de perfecte eerste date

14 februari 2018
Fietsen Fietsen Orange

Vergeet relatiesites, datingapps, het traditionele diner en vlugge speeddates. Mensen die tevergeefs op allerlei manieren hebben geprobeerd om te daten en nu eindelijk een relatie willen aangaan, kunnen het beste op de fiets te stappen. Een actieve fietsrit door de natuur is namelijk de manier bij uitstek om te daten. Consumatics analyseerde in opdracht van Gazelle diverse wetenschappelijke onderzoeken en komt nu tot deze conclusie.

1. Oogcontact

De beste gesprekken heb je als je mensen niet recht aankijkt

Consumatics analyseerde wetenschappelijke onderzoeken om in kaart te brengen wat het effect van fietsen op een date is. En wat blijkt? Wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt, zijn we minder goed in staat om ons verbaal uit te drukken. Ons brein moet dan twee verschillende taken doen in het zelfde gebied van de hersenen  waardoor het gesprek minder goed op gang komt. Wanneer we op de fiets zijn, word je natuurlijk niet recht aangekeken en kun je betere gesprekken voeren. Niet meer recht tegenover elkaar zitten bij een speeddate dus! 

2. Bewegen

Je hebt meer zelfvertrouwen als je in beweging bent

In deze studie zijn talloze wetenschappelijke artikelen met elkaar vergeleken. Een van de conclusies is dat het zelfvertrouwen toeneemt op het moment dat je aan het sporten bent. Een essentieel element in daten is dat je vertrouwen hebt in jezelf, om aantrekkelijk gevonden te worden maar ook om zelf open te staan voor een ander. Interessant dus om sporten te combineren met je eerste date! 

3. Natuur

In de natuur voel je je beter

In de natuur kun je focussen op het samenzijn en hoef je je minder bezig te houden met het verkeer ‘ho ik moet een auto ontwijken’. De 100% focus en het zijn in een andere omgeving, waarbij je met alle zintuigen de rust ervaart, maakt dat mensen zich prettiger en meer op hun gemak voelen. 

4. Lichamelijke opwinding

Je hart gaat sneller kloppen op de fiets

Ons brein is niet zo goed in het onderscheiden van de verschillende redenen waarom je hartslag omhoog gaat. Als je iemand ontmoet terwijl je net uit de achtbaan komt, vind je diegene aantrekkelijker dan wanneer je in de rij stond daarvoor. Dat komt omdat je dan meer opwinding in je lijf hebt. Deze vorm van enthousiasme relateer je dan ook aan de persoon, waardoor je die als positiever ervaart.

Een flink wedstrijdje op de fiets of even samen een heuvel op creëert dus een verhoging van de hartslag. Je brein weet niet of je hart nu sneller is gaan kloppen door het fietsen, of door je date. Daardoor beoordeel je de date ook als positiever. Dus een hogere kans op succes als je samen flink gaat fietsen!

Dit psychologisch effect wordt de Excitation transfer strategy genoemd. 

Bronnen:

  • Cummins, R. G. 2017. Excitation Transfer Theory. The International Encyclopedia of Media Effects. 1–9.

  • Meston, C. M., & Frohlich, P. F. (2003). Love at rst fright: Partner salience moderates roller-coaster induced excitation transfer. Archives of Sexual Behavior, 32, 537–544.

  • Kajimura, S., & Nomura, M. (2016). When we cannnot speak: Eye contact disrupts resources available to cognitive control processes during verb generation. Cognition, 352-357.

  • Diverse studies van Terry Hartig, o.a. Hartig, T., & Staats, H. (2005). Linking preference for environments with their restorative quality. From Landscape Research to Landscape Planning: Aspects of Integration, Education and Applications, 279-292.

  • Fox, K. R. (2000). Self-esteem, self-perceptions and exercise. International Journal of Sport Psychology, 31(2), 228-240.

Gerelateerde blogs