Je elektrische fiets verzekeren? Tips en advies | Gazelle

12 februari 2020
Fietsen Fietsen

Je behandelt je elektrische fiets als je beste vriend en zet ‘m altijd keurig slot. Maar zelfs dan kan er altijd iets misgaan. Met een goede verzekering ben je van al je zorgen af.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Heerlijk, weekend! Je gaat een lekker lang stuk fietsen door de bossen, maar je was niet de enige met dit goede idee. De dichtbegroeide paadjes puilen uit van de hardlopers, wielrenners en andere fietsers. Voordat je het weet lig je languit op je snufferd, met je e-bike bekrast en beschadigd naast je op de grond. Je denkt dat de fietser tegen wie je aanbotste een onhandig foutje heeft gemaakt, maar dat kun je nooit bewijzen. Wie gaat de reparatie betalen als jij zelf niet goed hebt uitgekeken? En wat gebeurt er als het jouw schuld is dat er een wandelaar of fietser van z’n sokken is gereden? Of misschien wel een auto? Dan wenste je dat je een goede verzekering had gehad!

Een WA-verzekering is geen moetje

Het is niet verplicht om je ‘gewone’ elektrische fiets of e-bike te verzekeren. Dat geldt wel voor speed pedelecs, omdat de wetgeving die in hetzelfde hokje heeft gestopt als bromfietsen. Voor een snelle elektrische fiets gelden daarom dezelfde regels als voor brommers, waaronder ook de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering valt.

Bij een gewone e-bike mag je zelf beslissen of je wel of geen WA-verzekering neemt, maar het is altijd verstandig om er eentje af te sluiten. Zo draai je niet zelf voor de kosten op als je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan fietst, een botsing veroorzaakt met een andere fietser of een voetganger per ongeluk verwond. Lees meer over de regelgeving bij e-bikes.

Ga jij voor de full monty?

Met een WA-verzekering zit je in de safe zone wat betreft schade bij anderen. Maar eventuele ellende aan je eigen mooie elektrische fiets wordt niet door de aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Een door jou veroorzaakte botsing, een flinke slippartij in de sneeuw of een brutale roof tijdens een avondje uit? Als je geen fietsverzekering afsluit, draai je zelf voor alle kosten op.

Bij de meeste fietsverzekering heb je de keuze uit een aantal opties: diefstaldekking, schadedekking, pechhulpdekking en ongevallendekking. Welke verzekering jij kiest voor je e-bike, hangt af van je persoonlijke wensen- en eisenpakket. Je zit het veiligst als je gaat voor de full monty.  

Verzekering 2.0.

Wil je je elektrische fiets alle zekerheid bieden die hij verdient, dan is er Gazelle Connect. Een fiets met GPS-bescherming en een ANWB fietsverzekering. Zo ben je goed verzekerd als je fiets wordt gestolen en is de kans dat hij wordt teruggevonden ook nog eens heel groot.

Gerelateerde blogs