Regels speed pedelec: wat mag wel en wat mag niet?

7 januari 2020
Speed pedelecs

Een speed pedelec mag eruitzien als een ‘gewone’ e-bike of elektrische fiets, er gelden heel andere regels voor. Wat betekent dat in de praktijk voor jou als gebruiker?

Net als op de brommer

De ontwikkeling van e-bikes is zo snel gegaan dat de wetgeving er in eerste instantie een beetje achteraanholde. Vooral bij high speed e-bikes was onduidelijk welke regels er precies gelden. Vanaf 2017 kwam er duidelijkheid: de speed pedelec wordt door de overheid als brommer beschouwd, dus snelle elektrische fietsen vallen onder de wetgeving die ook voor bromfietsen geldt. Hiermee was de speciale wetgeving voor speed pedelecs geboren, maar wat houdt dat precies in?

Kleine tip voor de Snelle Jelles

Op ‘gewone’ elektrische fietsen en e-bikes stopt de trapondersteuning zodra de 25 km/u wordt aangetikt. Speed pedelecs en high speed e-bikes hebben deze beperking niet. Als jij lekker blijft doortrappen, dan kun je de 45 km/u halen. Maar dat betekent niet dat je dat overal mag rijden! Er gelden namelijk andere regels voor speed pedelecs.

Op de rijbaan mag je pieken, op bromfietspaden buiten de bebouwde kom is 40 km/u de maximum snelheid. Binnen de bebouwde kom geldt op bromfietspaden een maximum snelheid van 30 km/u. Benieuwd hoe hard je nu echt kan met een speed pedelec?

Met je helmhaar

De wind door je haren, dat is er niet per se bij op de speed pedelec. Als je 40 km/u rijdt of nog harder, dan is het wel zo prettig als je hoofd is beschermd. Daarom is een helm op de speed pedelec verplicht, net als op de brommer.

Anders dan op de brommer kun je wel kiezen uit een groter assortiment, want je hebt de keuze uit goedgekeurde bromfietshelmen én goedgekeurde speed pedelec-helmen. Die speed pedelec-helmen zien er net iets anders uit.

Fietspad = verboden terrein

Nog niet eens zo heel lang geleden reden brommers op het fietspad. Dat is allemaal de schop op gegaan. Het resultaat: de plek van brommers is tegenwoordig op de rijbaan van auto’s. Omdat een speed pedelec wordt gezien als bromfiets, is die regel ook van toepassing op high speed e-bikes.

Je rijdt op de weg, tenzij er ook een bromfietspad aanwezig is. Is er zo’n speciaal pad voor brommers, dan moet je daarop fietsen. Maar je mag dus niet op het ‘gewone’ fietspad! 

Gerelateerde blogs