Alles over onze historie

Gelria Naaimachine

Gazelle handelde, behalve in fietsen en onderdelen, ook in naaimachines. Deze werden niet in Dieren geproduceerd, maar ingekocht in onder andere Duitsland en voorzien van een eigen merknaam. In ons geval: 'Gelria'.

Deze merknaam werd ook gebruikt voor banden, onderdelen (bijvoorbeeld: bandrem, stuur, zadel, pedalen, lamp, naaf) en in 1913 als B-merk voor rijwielen (een 'boodschappen- en toermachine').

Al vanaf 1908 zijn er uitingen geweest waarin de Gelria naaimachines worden aangeprezen. De promotie van Gelria naaimachines eindigt eind jaren '50.

Gelria Naaimachine

De merknaam 'Gazelle' voor naaimachines is het handelsmerk van Sybe Baarda. Deze is eerst gevestigd in Bolsward en vanaf 1916 in Hilversum. 

Als beeldmerk gebruikte Baarda een gazelle kop:

Beeldmerk Baarda

Behalve naaimachines - en later stofzuigers - van het merk 'Gazelle' leverde de firma Baarda & Co. ook rijwielen onder de merknaam 'Antilope'.

Antilope rijwielfabriek

In 1966 brengt Gazelle een aantal ZigZag naaimachine modellen uit onder eigen merknaam ("Gazelle staat er achter!"). Dit blijkt een samenwerking te zijn met de firma Baarda in Hilversum, getuige het onderschrift bij het artikel in het decembernummer van Gazelle Post van 1966:

Zigzag Baarda

De laatst bekende folder van Gazelle ZigZag naaimachines dateert van augustus 1969.