3 Fietstips: De scholen zijn weer begonnen.

In de weken direct na de start van de scholen vragen wij om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties of zelfs de auto in de eerste schoolweek te laten staan en zo de schoolroute te mijden. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer. In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Deze ‘nieuwe’ drukte zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers. Lees hier de tips om kinderen goed voor te bereiden op de route naar school.

Tips voor fietsers

middelbare schoolfietsen Gazelle

Fietstip 1: Oefen de route

Oefen de nieuwe route vooraf samen met de kinderen en wijs onderweg op situaties die mogelijk gevaar kunnen opleveren. Vooral brugklassers en kinderen die naar een nieuwe school gaan, fietsen voor het eerst een nieuwe route.

Het is bij het oefenen goed om achter de kinderen te blijven fietsen zodat je ziet wat ze doen. Fiets de route daarom een paar keer samen en wijs onderweg op mogelijke gevaarlijke situaties. Nieuwe vriendjes en vriendinnetjes zijn al spannend genoeg.

Fietstip 2: Maak afspraak over mobielgebruik in het verkeer

Wanneer je je kind een mobiel geeft is het goed om afspraken te maken over het gebruik daarvan in het verkeer. Al fietsend appen of je telefoon vasthouden is sinds 1 juli 2019 verboden. Handsfree gebruik is wel toegestaan. Het is dus belangrijk hier goede afspraken over te maken met je kind. 

Door het gebruiken van je telefoon in het verkeer ben je bijna een kwart van de rit met je ogen op je smartphone gericht en niet op de weg. Bellen tijdens het fietsen is ook een enorme afleider.

Door te luisteren naar muziek tijdens het fietsen maak je jezelf doof doordat je het verkeer om je heen niet hoort en niet waarneemt wanneer je een nieuwe song opzoekt. Het helpt enorm als ouders hierin het goede voorbeeld geven. Zowel op de fiets als in de auto.

Fietstip 3: Doe een fietscheck

Een veilige fiets is een eerste vereiste. Een fietscheck is geen overbodige luxe. Werken de remmen nog goed? Is de hoogte van het zadel en het stuur nog steeds goed afgestemd op de groei van de kinderen.

Zit de krat of mand nog stevig vast op de fiets en zit het niet voor de voorlamp. En is de krat niet te zwaar beladen zodat je soepel kunt sturen? Je kunt de krat er natuurlijk ook gewoon afhalen en een fietstas of snelbinders gebruiken.

Waar let je op bij een fietscheck?

  • Is de hoogte van het zadel en stuur goed afgestemd?
  • Zitten kratten of manden stevig bevestigd?
  • Kunnen de kinderen veilig fietsen en sturen door een eventuele mand?
  • Doen de remmen en lichten het goed?
  • Zijn de banden goed opgepompt?

Tips voor automobilisten

Houd je in het verkeer met één ding tegelijk bezig, dus focus op het verkeer. Maak geen gebruik van de telefoon tijdens het autorijden.

Vertrek op tijd. Door niet te hoeven haasten rijd je meer ontspannen en niet te snel. Let vooral ook op je snelheid in de bebouwde kom. Vooral daar kunnen schoolgaande kinderen onverwachtse slingerbewegingen maken. Kinderen naar school brengen? Laat de auto staan en kies voor de fiets!

Copyright © 2021 Koninklijke Gazelle

Deze website gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor sociale media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je toestemming voor het gebruik van de ingestelde cookies op onze website.