Keuzehulp elektrische fiets

Gazelle heeft een ruim assortiment aan e-bikes. En er zijn veel keuzes die je kunt maken. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we de verschillende technische mogelijkheden van de Gazelle elektrische fietsen op een rijtje gezet. 

Op deze pagina vind je ons advies waar je op kunt letten voordat je je definitieve keus voor een e-bike maakt. Wil je alle informatie rustig nalezen? Dat kan! De informatie is aan te vragen in PDF-vorm, zodat je op ieder gewenst moment verder kan lezen. 

Wil je meer weten van onze e-bikes? Klik hieronder op het onderwerp waar je meer van wilt weten:

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets combineert jouw eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tot ongeveer 25 kilometer per uur. De elektriciteit voor dat 'duwtje in de rug' komt uit de accu, die zich vaak in de achterdrager bevindt. De motor van een e-bike zit in het midden van de fiets, in het achterwiel of in het voorwiel. Slimme sensoren meten je snelheid, je trapkracht of de rotatie van je pedalen. En gebruiken deze gegevens om de juiste elektrische ondersteuning te geven.

Een e-bike bedien je heel eenvoudig vanaf het stuur. Daar kies je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning. Op het display kun je van alles aflezen. Hoe hard je fietst bijvoorbeeld, of hoeveel kilometer je nog met ondersteuning kunt fietsen.

Welke motoren zijn er voor een elektrische fiets?

Bij Gazelle kun je kiezen uit e-bikes met een middenmotor of een voorwielmotor. Binnen deze type e-bike motoren heb je weer verschillende keuzes. Maar hoe weet je nu wanneer je moet kiezen voor een elektrische fiets met middenmotor of één met voorwielmotor? Wij helpen je!

Welk type e-bike motor moet ik kiezen?

De keuze voor een e-bike en daarbij de locatie van de motor is heel persoonlijk. Omdat wij bij Gazelle geloven dat je dit alleen kunt doen door het te ervaren, verwijzen wij mensen graag naar onze Experience Centers. We hebben op dit moment vijf Experience Centers waarvan vier E-bike Experience Centers. In Amersfoort kun je al onze fietsen testen, dus ook de gewone stadsfiets. In Den Haag, Groningen, Nijmegen en Waalwijk kun je alleen onze elektrische fietsen testen.

Je bent op afspraak van harte welkom om onze elektrische fietsen te komen testen en zelf te ervaren welke type e-bike motor je fijn vindt. 

Je kunt dit ook komen testen bij een Gazelle fietsenwinkel bij jou in de buurt. Maak dan een proefrit op een Orange, Ultimate of Grenoble Bosch e-bike, op een Orange Shimano Steps e-bike of een PuurNL Bafang e-bike. Je kunt dan de verschillen tussen de e-bike motoren perfect ervaren. 

 

Gazelle e-bikes met middenmotor

Dit zijn fietsen met een krachtige en sterke e-bike motor. Doordat de motor in het midden van de e-bike is geplaatst hebben ze een optimale gewichtsverdeling. Een elektrische fiets met middenmotor wordt aangedreven vanuit de trapas en geeft een natuurlijke ondersteuning dankzij de trapkrachtsensor. De kracht komt hierbij vanuit de pedalen. Dit komt de stabiele wegligging ten goede. 

Bij een Gazelle e-bike met een middenmotor heb je de keus tussen de Bosch middenmotor (alle fietsen met HMB in hun naam) of een Shimano Steps middenmotor (alle fietsen met HMS in hun naam). Je kunt ook kiezen voor een speed pedelec (ondersteuning tot 45 km/u)  met middenmotor. Deze zijn altijd uitgerust met een Bosch middenmotor. 


Wat is het verschil tussen Bosch en Shimano?

Bij Gazelle e-bikes met een Bosch middenmotor zijn er 4 verschillende e-bike motoren: 

Performance Line Speed (75 Nm), Performance Line (65 Nm), Active Line Plus (50 Nm) en Active Line (40 Nm).

Bij Gazelle e-bikes met Shimano Steps middenmotor zijn er 2 verschillende e-bike motoren:

Shimano Steps E6100 (60/50 Nm) en Shimano Steps E5000 (40 Nm).

Het verschil zit hem in het vermogen (Nm) van de motor en in de keuze die je hebt in bijpassende accu’s. Bij Bosch heb je de keus tussen een 300 Wh, 400 Wh of 500 Wh accu. Dit geldt niet voor onze elektrische Ultimate fietsen en speed pedelec met een geïntegreerde accu in het frame. Die worden standaard geleverd met een 500 Wh accu.

Bij Shimano Steps kun je kiezen tussen een 418 Wh of een 504 Wh accu.

Gazelle e-bikes met voorwielmotor

Een fiets met een voorwielmotor biedt ondersteuning terwijl je zelf weinig kracht zet. Je maakt hierbij gebruik van een rotatiesensor. Bij een elektrische fiets met voorwielmotor is de motor mooi weggewerkt in het voorwiel. Hierdoor lijkt de fiets het meest op een normale fiets. Je krijgt door de motor in het voorwiel het gevoel alsof je vooruit wordt getrokken. 

Een e-bike met voorwielmotor is voordeliger in onderhoud en vaak kun je zonder elektrische ondersteuning ook nog gemakkelijk fietsen. Bij een Gazelle e-bike met voorwielmotor kun je kiezen tussen een Panasonic of een Bafang voorwielmotor. 

Wat is het verschil tussen Panasonic en Bafang?

Bij Gazelle e-bikes met een Panasonic voorwielmotor is er geen keuze. Onze Balance C7 HFP is op dit moment de enige e-bike met een Panasonic voorwielmotor. Deze motor heeft een vermogen van 30 Nm. En je kunt kiezen tussen vier verschillende accu’s: 238 Wh, 317 Wh, 396 Wh en 486 Wh. 

De PuurNL HFB is de enige Gazelle e-bike met een Bafang voorwielmotor. Deze heeft een vermogen van 30 Nm en je kunt kiezen tussen twee verschillende accu’s: 340 Wh en 450 Wh. 


Meest gestelde vragen

Wat betekent het vermogen van de motor?

Het vermogen van de e-bike motor bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen. Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Fiets je veel bergop, dan kan een krachtige motor (denk aan minimaal 40 Nm) je daar goed bij ondersteunen. Fiets je veel op vlakke wegen, dan kan een motor met minder vermogen (denk aan 10 tot 30 Nm) je nog steeds goed ondersteunen. Houd er rekening mee dat een krachtige motor meer energie vraagt van de accu. Hoe hoger de koppel van een motor, hoe korter de accu energie kan leveren voor de (trap)ondersteuning.


Wat is actieradius?

De actieradius van een elektrische fiets staat voor het aantal kilometers dat je kunt fietsen zonder de accu op te laden. Hoe groter de capaciteit (Wh) van de accu, hoe verder je kunt fietsen met trapondersteuning. Als vuistregel kun je ongeveer aanhouden: per 100 Wh kun je zo’n 12 - 14 kilometer fietsen bij normaal gebruik (25 km/h, weinig tot geen wind, zonder teveel eigen inspanning, vlakke weg en normaal postuur van de gebruiker). 


Het is geen garantie dat jij dezelfde actieradius haalt tijdens het fietsen omdat de maximale actieradius afhankelijk is van een aantal factoren.

Hoe kan ik mijn accu onderhouden?

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de fietsaccu goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld. Deze kun je lezen in onze blog of bekijk de video.

Lees bijvoorbeeld altijd de bij jouw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruiks tips ter harte. Bij vragen kun je terecht op de website van jouw fietsmerk en uiteraard ook bij jouw fietsenwinkel in de buurt.


Waarop letten bij kopen e-bike?

Dat is een goede vraag! Want nu heb je veel gelezen over de verschillen in e-bike motoren, maar waar let je nog meer op wanneer je een e-bike gaat kopen. Ook hier helpen we je graag bij. Vraag onze E-bike advies handleiding aan. Hierin leggen wij je uit waar je op kunt letten voordat je besluit om een elektrische fiets te kopen. Denk hierbij aan:  

 • Budget: Bepaal je budget
 • Frametype: Hoge, midden of lage instap
 • Gebruik en omgeving
 • Positie van de motor
 • Actieradius van je fiets 
 • Trapondersteuning / sensoren 
 • Accu keuze: locatie, uitneembaar of niet, accutype
 • Display van de elektrische fiets
 • Versnellingen van je e-bike
 • Remsystemen
 • Vermogen van de motor
 • Vermogen van de accu
 • Geluid van de motor

Plaats van de accu bij elektrische fiets

Is de plaats van de accu bij een elektrische fiets van belang? Vaak heeft het vooral te maken met persoonlijke voorkeur. De plaats van de accu bij een e-bike beïnvloedt namelijk het rijgedrag van de fiets. Je kunt het best zelf testen wat je fijn vindt. We leggen de verschillen uit.

Elektrische fietsen vergelijken

Op onze website kun je gemakkelijk e-bikes met elkaar vergelijken. Zo heb je direct inzicht in wat de verschillen zijn. Hoe werkt dit? Ga naar www.gazelle.nl/fietsen en klik daar op de witte button ‘Vergelijk’. Je kunt maximaal drie fietsen met elkaar vergelijken. Zo kun je gemakkelijk een e-bike met middenmotor vergelijken met een e-bike met voorwielmotor. Of een Gazelle Bosch e-bike vergelijken met een Gazelle Shimano Steps e-bike.