Advies over elektrische fietsen

Vervoeren elektrische fiets: alles wat je moet weten

Ben je op zoek naar tips voor het vervoeren van je e-bike bijvoorbeeld voor het meenemen op vakantie? Als jij je fiets wil vervoeren moet je met een aantal zaken rekening houden. Je wilt namelijk dat je fiets veilig op zijn bestemming aankomt. Wij leggen je uit op welke manieren je een e-bike van A naar B kunt verplaatsen. Ook krijg je tips om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Zo vervoer jij met een gerust hart je e-bike!

Wat is het verschil tussen het vervoeren van een e-bike en een fiets?

Bij het vervoeren van een e-bike moet je met een aantal zaken rekening houden, die bij het meenemen van een fiets niet zo'n grote rol spelen. Daarom is het erg belangrijk dat je over de volgende punten nadenkt voordat je daadwerkelijk begint met het plannen van je e-bike transport:

 • Gewicht: een e-bike weegt meer dan een gewone fiets.
 • Accu en elektronica: de elektronische techniek moeten worden beschermd.
 • E-bike waarde: een e-bike heeft over het algemeen een hogere materiaalwaarde.

Hoe vervoer ik een elektrische fiets?

Er zijn verschillende manieren om je e-bike mee te nemen. Welke dit zijn leggen wij hier aan je uit. Verder vertellen wij je meteen de voor- en nadelen van deze opties, zodat jij kan kiezen welke manier voor jou het beste is.

Vervoer van je e-bike in de auto

Natuurlijk is het mogelijk om je fiets in de auto mee te nemen. Wel moet je er rekening mee houden dat je auto genoeg ruimte heeft om een elektrische fiets te stallen. Dit is dus niet in elke auto mogelijk. Een middelgrote stationcar, bestelwagen of SUV zijn hiervoor het meest geschikt. Ook is het belangrijk dat je de fiets goed kunt vastzetten zodat hij niet wegglijdt tijdens het rijden. We willen natuurlijk dat je fiets heelhuids aankomt!

Je elektrische fiets op de dakdrager van je auto

Wij raden het je af om een e-bike te vervoeren op je autodak. Hier zijn twee heel eenvoudige redenen voor:

 1. Een elektrische fiets is erg zwaar. Het tillen van zo’n fiets op een autodak is daarom een lastige klus. Je wilt natuurlijk niet een hernia in je rug tillen.
 2. Elk autodak heeft een maximaal toelaatbare dakbelasting die je met een e-bike al snel overschrijdt. Daarom mag een elektrische fiets niet op het autodak vervoerd worden.

E-bike meenemen op de fietsendrager van de auto

De veiligste en makkelijkste manier om je elektrische fiets te vervoeren is met de fietsendrager. Deze monteer je op de trekhaak van de auto. Schaf wel een speciale e-bike fietsendrager aan. aangezien de meeste elektrische fietsen zwaar zijn, zijn niet alle gewone fietsendragers geschikt.

Als je de elektrische fiets op de fietsendrager wil vervoeren moet je met een aantal zaken rekening houden:

 • De fietsendrager moet een kentekenplaat hebben.
 • De fietsendrager moet werkende achter- en remlichten hebben.
 • Je e-bike mag maar maximaal 20 centimeter aan weerszijden van de auto uitsteken.
 • Er mogen geen scherpe onderdelen uitsteken.
 • De maximale kogeldruk van de trekhaak mag niet worden overschreden.
 • Hoeveel dit is staat vaak in de autopapieren of op het plaatje naast de stekkerdoos van de trekhaak. Kun je het niet vinden? Neem dan contact op met de autodealer. Zij weten dit vaak.
 • Verwijder alle losse onderdelen zoals tassen, manden en kinderzitjes.
 • De batterij en het display moeten worden verwijderd en in een transporttas in de auto worden opgeborgen. Dit scheelt niet alleen in gewicht, maar is ook beter voor de onderdelen van je e-bike. Wanneer je de losse onderdelen niet verwijdert, breng je niet alleen jezelf maar ook het andere verkeer in gevaar. Daarnaast kun je ook een boete verwachten.
E-bike meenemen op de fietsendrager van de auto

Elektrische fiets meenemen in de trein

Over het algemeen is de trein een fantastische manier om je e-bike te vervoeren. Het doorslaggevende voordeel ten opzichte van de auto: je kunt een fietstocht maken en op de terugweg gebruikmaken van de trein. Zo hoef je niet na te denken waar jij je auto met fietsendrager kunt parkeren.

In nederland mag je in de NS-treinen je e-bike vervoeren. Het makkelijkste is om een opvouwbare elektrische fiets mee te nemen in de trein. Deze wordt gezien als handbagage als ze zijn opgevouwen en je hoeft er niet extra voor te betalen.

Daarnaast zijn er een aantal regels:

 • Je bent in het bezit van een Fietskaart Dal (NS), Fiets Mee Dag of Dagkaart Fiets (Arriva) voor je fiets.
 • Je kunt je fiets aanmelden via de website van de NS.
 • Je bent verplicht buiten de spits te reizen wanneer je de e-bike wil meenemen. In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein, ook tijdens spitsuren.
 • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Is deze ruimte er niet? Dan mag je elektrische fiets niet mee.
 • Haal altijd je bagage van je fiets af, zodat er ruimte overblijft voor andere fietsen.
 • Met de intercity direct moet je een internationaal fietsticket kopen.
 • Wanneer je een fietstocht plant in de zomer of op feestdagen in het voorjaar, moet je de fietsplek op tijd te reserveren. Deze plekken zijn erg populair!
Elektrische fiets meenemen in de trein

E-bike of fiets meenemen in het vliegtuig

Elektrische fiets mee op een lange reis? Een gewone fiets kan over het algemeen als vracht in het vliegtuig worden ingecheckt, maar in de meeste gevallen is dit duur. Met e-bikes wordt het nog moeilijker: alleen bepaalde accucapaciteiten kunnen in passagiersvliegtuigen worden vervoerd. Deze waarde wordt door batterijen van elektrische fietsen overschreden, waardoor de accu niet mee kan.In theorie zou je je e-bike zonder accu kunnen meenemen en op je vakantiebestemming de juiste accu kunnen lenen, maar dat is best ingewikkeld.

Het meenemen van je fiets in het vliegtuig brengt vaak hoge kosten met zich mee die per maatschappij en vlucht verschillen.. Je kunt het beste bij jouw vliegtuigmaatschappij checken of je fiets mee kan, hoeveel het kost en hoe je deze moet inpakken.

E-bike vervoeren met of zonder accu?

De batterij van je elektrische fiets moet altijd goed beschermd worden. Als je de fiets wil vervoeren, is het dus belangrijk dat je de accu en het display verwijdert en veilig in de auto opbergt. Verder moet je ervoor zorgen dat de batterij niet wordt blootgesteld aan mechanische schokken van de auto of overmatige hitte. Goed opbergen dus!

Vervoeren van je elektrische fiets in de regen

Een veelgestelde vraag is of je de e-bike in de regen kunt vervoeren. Aangezien je deze fiets ook in de regen kunt gebruiken, is het vervoeren ervan in de regen niet onmogelijk. Wel moet je op een paar dingen letten:

 • Elektronische onderdelen (accu en display) moeten van de elektrische fiets zijn verwijderd. Doe dit dus altijd vóór het vervoer.
 • De contacten die zonder accu en display bloot komen te liggen en de motor moet je afdekken met een waterdichte beschermhoes. Hiermee bescherm je belangrijke onderdelen van de e-bike tegen vuil en water. 

E-bike vakantie paklijst

Heb je onze paklijst voor de e-bike vakantie al gezien? Zo weet je 100% zeker dat je niets vergeet. Download het nu gratis, print het uit en vink het stap voor stap af bij het inpakken.