Advies over fietsen

Hoe vervoer ik mijn fiets?

Of het nu per vliegtuig, auto of trein is - het is altijd fijn om je fiets bij je te hebben. Op deze pagina hebben wij voor je op een rijtje gezet hoe je je fiets het beste meeneemt op de fietsendrager, in de trein of in het vliegtuig. 

Elektrische fiets of fiets op de fietsendrager

Een fietsendrager kopen, aan de trekhaak of achterklep bevestigen, de fietsen er op zetten en klaar is Kees? Helaas is het niet zo eenvoudig - bij het vervoeren van fietsen met de auto moet je van tevoren met een aantal zaken rekening houden, vooral wanneer je elektrische fietsen meeneemt.

Elektrische fiets of fiets op de fietsendrager

Fietsdrager voor fietsen of elektrische fietsen

Maximale draagkracht

Let op het maximale draagvermogen van je trekhaak. Twee fietsen en een fietsendrager zijn al snel 50kg en wanneer je elektrische fietsen meeneemt kan dit gewicht oplopen naar meer dan 65 kg. Het totaalgewicht van de fietsen + drager mag de kogeldruk niet overschrijven. Deze waarde staat vaak in de autopapieren of het instructieboekje. Kun je het niet vinden? Neem dan contact op met de autodealer. Zij weten dit vaak. 

Zet je fietsen goed vast

Laat je goed informeren

Informeer bij de dealer of winkel of kijk in de gebruiksaanwijzing zorgvuldig hoe de fietsen moeten worden vastgezet. Het kan erg gevaarlijk zijn wanneer je fiets tijdens de rit niet goed op de drager is bevestigd. Het is het beste om iemand anders het hulpstuk opnieuw te laten controleren voordat je gaat rijden.

Voordat je gaat rijden

Verwijder losse onderdelen

Verwijder alle losse onderdelen zoals kinderzitjes, manden, zadeltassen en, in het geval van een elektrische fiets, de accu van je fiets. Deze componenten voegen niet alleen gewicht toe, maar zijn ook gevoelig voor wind. Wanneer je de losse onderdelen niet verwijderd, breng je niet alleen jezelf maar ook het andere verkeer in gevaar. Daarnaast kun je ook een boete verwachten. De genoemde onderdelen dienen altijd in de auto te worden vervoerd.

Let op!

Fiets op je autodak vervoeren

Dakdragers zijn minder geschikt om je fiets te vervoeren. Elektrische fietsen mogen vanwege hun gewicht niet op het autodak vervoerd worden, aangezien de maximale belasting van het autodak dit in de meeste gevallen niet toelaat. Houd er ook rekening mee dat je bij een dakdrager de wielen op een andere hoogte moet tillen dan bij een gewone fietsendrager voor de trekhaak of achterruit. 

Fietsendrager speciaal voor e-bikes

E-bikefietsdrager

Heb je een elektrische fiets en wil je die graag meenemen op de auto op je fietsendrager? Schaf dan een speciale e-bikefietsendrager aan. Deze fietsendrager is zwaarder uitgevoerd dan een fietsdrager voor gewone fietsen. Ook is er meer ruimte gecreerd voor bredere fietsen. Dit maakt de kans op beschadiging kleiner. 

E-bike of fiets meenemen in de trein

Over het algemeen is de trein een fantastische manier om je fiets of e-bike te vervoeren. Het doorslaggevende voordeel ten opzichte van de auto: je kunt een fietstocht maken en op de terugweg gebruik maken van de trein. Dit scheelt je een hoop planning vooraf en zorgt voor meer flexibiliteit omdat je niet hoeft na te denken over waar je je auto met fietsendrager gaat parkeren.

Bij NS mogen fietsen en e-bikes worden meegenomen, maar er zijn enkele uitzonderingen: In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een tandem, aangepaste fiets of ligfiets mee te nemen, tenzij je deze nodig hebt vanwege een beperking. Dit kun je onder bepaalde voorwaarden gratis meenemen. Check dit altijd bij de vervoerder.

Daarnaast zijn er een aantal regels:

  • Je bent in het bezit van een Fietskaart Dal (NS), Fiets MEe Dag of Dagkaart Fiets (Arriva) voor je fiets
  • Je kunt je fiets aanmelden via de website van de NS
  • Je bent verplicht buiten de spits te reizen wanneer je je fiets wilt meenemen.
  • In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein, ook tijdens spitsuren.
  • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Is deze ruimte er niet? Dan mag je fiets niet mee.
  • Haal altijd je bagage van je fiets af, zodat er ruimte overblijft voor andere fietsen.

Met de ICE en IC boek je bij het reserveren van je ticket een plek voor je fiets of e-bike. Wanneer je een fietstocht plant in de zomer of op feestdagen in het voorjaar, dient je je fietsplek op tijd te reserveren, want die zijn erg populair.

E-bike of fiets meenemen in de trein

E-bike of fiets meenemen in het vliegtuig

Fiets mee op een lange reis? Een gewone fiets kan over het algemeen als vracht in het vliegtuig worden ingecheckt, maar in de meeste gevallen is dit duur. Met e-bikes wordt het nog moeilijker: alleen bepaalde accucapaciteiten kunnen in passagiersvliegtuigen worden vervoerd - e-bike accu's overschrijden deze waarde. In theorie zou je je e-bike zonder accu kunnen meenemen en op je vakantiebestemming de juiste accu kunnen lenen - maar dat is best ingewikkeld.

Het meenemen van je fiets in het vliegtuig brengt vaak hoge kosten met zich mee. Elke vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen regels en kosten. En die kunnen ook per vlucht nog eens verschillen. Je kunt het beste bij jouw vliegtuigmaatschappij checken of je fiets mee kan, hoeveel het kost en hoe je deze moet inpakken.