De accu van je elektrische fiets vervangen

11 oktober 2019
Elektrische fietsen of e-bikes

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met de accu van je elektrische fiets doen. Het goede nieuws: dat heb je deels zelf in de hand!

Nieuwe accu? Nee joh, we stellen het vervangen nog even uit

Elke accu veroudert, zelfs als je elektrische fiets in een hoekje in de schuur staat te vegeteren. Daar doe je niks aan, maar de levensduur wordt ook in hoge mate beïnvloed door hoe vaak en op welke manier je ‘m gebruikt.

Wist je bijvoorbeeld dat je accu’s het beste bij kamertemperatuur kunt bewaren? En dat een accu die helemaal vol of juist leeg is het hardste slijt? Kijk hier voor de acht beste tips om het optimale uit de accu van je e-bike te halen, zodat je ‘m minder snel hoeft te vervangen.

Hoe weet je of het moment van accuvervanging is aangekomen?

Laten we er vanuit gaan dat jij altijd hartstikke zorgzaam bent voor de accu van je e-bike. Dan mag je rekenen op een uiterste houdbaarheidsdatum van zo’n vier tot zes jaar. Je merkt dat je batterij in slechtere conditie raakt als hij onbetrouwbaar wordt. Accu’s die op hun einde lopen vallen bijvoorbeeld plotseling uit, laden niet meer op of zijn binnen no-time op.

Aan jou de keuze: ga je voor een nieuwe elektrische fiets of vervang je de accu? De laatste optie is voor je portemonnee meestal het vriendelijkst. En vervanging van de accu hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, al doe je er goed aan om een expert het betere vervangingswerk voor je te laten klaren.

Wat gaat dat grapje kosten?

Als je een blik werpt op je elektrische fiets, zie je in één oogopslag waar de accu van je e-bike zich bevindt. Op of in het frame of bij de bagagedrager. En is ‘ie vast of uitneembaar? Voor alle gevallen geldt dat het slim is om aan de dealer te vragen of hij de accu wil vervangen. Ga je zelf aan de slag, dan loop je het risico dat je de accu net niet helemaal goed installeert. Dat is zonde van de investering van tijd én geld!

Laat de vervanging dus liever over aan de expert. Hij kan je bovendien adviseren over het grote aanbod aan accu’s en wat een nieuwe accu je gaat kosten. Afhankelijk van het vermogen en het merk kan dat variëren van 200 tot ongeveer 800 euro. Maar dan ga je wel weer als een trein! 

Gerelateerde blogs