'Gouden regels' voor het gebruik van fietsaccu's

24 november 2016

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de fietsaccu goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld. Deze regels luiden als volgt;

Deel dit artikel

Lees de documentatie
Bij aanschaf van de fiets levert de dealer belangrijke documentatie, zoals een gebruikershandleiding. Lees deze aandacht door, neem de laadprocedure ter harte en doe je voordeel met andere gebruikstips. Als je na het lezen toch nog vragen hebt, dan kun je altijd terecht bij de Gazelle-dealer.

Repareer niet zelf
De fietsaccu, het accumanagementsysteem en de motor zijn kwaliteitsonderdelen. Gazelle heeft er alles aan gedaan om de prestaties en levensduur daarvan te optimaliseren. Als er onverhoopt toch iets stuk gaat, probeer dit dan niet zelf te repareren. Dit kan leiden tot permanente schade van de onderdelen.

Bewaar de accu op kamertemperatuur
Bewaar de fietsaccu bij voorkeur tussen 0 en 20 graden, oftewel bij kamertemperatuur. Als je de accu bewaart bij temperaturen die lager zijn dan -10 graden of hoger dan 30 graden, dan zal de levensduur sterk verkorten. Nog een tip: laad de accu altijd bij kamertemperatuur op en niet als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Haal de accu uit de fiets bij transport van de fiets.

Beïnvloed de levensduur

Je kunt de accu nog zo goed onderhouden, hij heeft niet het eeuwige leven. Toch kun je de levensduur enigszins beïnvloeden. In het schema hieronder staat wat vooral een rol speelt.

Zaken die kunnen zorgen voor een beinvloeding van de levensduur van de accu

Zaken die een positieve invloed hebben op de levensduur van de accu

Langdurige opslag bij hoge temperatuur (meer dan 25 graden)

(Langdurige) Opslag op een koele en droge plaats (tussen de 10 en 20 graden)

Opslag voor een langere tijd in een volledig geladen of ontladen toestand

Opslag voor een langere tijd in een laadtoestand tussen de 30 en 70 procent

Vermijd een ontladen fietsaccu
Een accu slijt het hardst wanneer deze helemaal ontladen of geladen is. Probeer de accu dan ook tussen de 30 en 70 procent opgeladen te bewaren als je deze voor een langere tijd niet gebruikt. Check één keer per maand of de laadstatus nog op hetzelfde niveau zit en niet (te ver) is teruggelopen. Als het nodig is, laad de accu dan bij tot de laadstatus weer tussen de 30 en 70 procent zit.

Voorzichtig reinigen
Haal je accu altijd eraf als je de fiets reinigt en voorkom dat de elektrische componenten nat worden. Een vochtige doek kan in principe geen kwaad.

Recycle je fietsaccu
Als jouw fietsaccu aan het einde van zijn levensduur is, lever deze dan in bij één van de meer dan tweeduizend inzamelpunten. Gazelle, de fietsbranche en Stichting Batterijen (STIBAT) hebben daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld.

Vind je winkel

Een nieuwe (elektrische) fiets kopen doe je altijd in een Gazelle fietsenwinkel. Met 1100 fietsenwinkels in Nederland staat er altijd een Gazelle-dealer voor je klaar. 

Help mij kiezen

Welke fiets past bij jou? Wij helpen je je ideale (elektrische) fiets te vinden. Selecteer in de handige filter jouw voorkeuren en bekijk de fietsen die hierbij passen.

Experience Center

Proefrit maken? Een bezoek aan onze Experience Centers is de perfecte manier om onze (elektrische) fietsen te zien en te testen. 

Finance & Lease

Met Finance & Lease fiets je een nieuwe Gazelle voor een vast bedrag per maand. Een prima manier om een nieuwe fiets te rijden zonder in één keer te betalen.