Accu

8 regels voor onderhoud van je fietsaccu

Om zo lang mogelijk van je elektrische fiets (en dus ook je fietsaccu) te genieten, is het van belang om de accu goed te onderhouden. Wat kun je doen om de maximale levensduur te bereiken? Gazelle-adviseur Herman heeft acht ‘Gouden regels’ voor het gebruik van je accu opgesteld.

Regel 1. Lees de documentatie

In de gebruiksaanwijzing van je elektrische fiets staat belangrijke informatie met betrekking tot de accu van je e-bike en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. De levensduur van een accu wordt met name beïnvloed door de aard en de duur van het gebruik. Iedere lithium-ion accu veroudert op natuurlijke wijze, zelfs als de accu niet wordt gebruikt.

Lees altijd eerste de bijgeleverde documentie of download hier de handleiding die bij je elektrische fiets hoort. 

Regel 2. Bewaar accu bij kamertemperatuur

Je kunt je fietsaccu het best bewaren bij kamertemperatuur, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Probeer dus hele hoge (hoger dan 25 graden) of hele lage (lager dan -10) temperaturen te vermijden. Dit kan de levensuur van je accu flink verkorten. Bij regelmatig fietsen in de kou is het aan te bevelen om thermische beschermhoezen te gebruiken. Berg een lege of bijna lege accu nooit in een koude omgeving op, dit kan zorgen voor diepontlading, waarbij de accu onbruikbaar wordt.

Plaats je accu in de winter pas kort voor vertrek in je e-bike en zet je e-bike in de zomer niet in de volle zon. Laad de accu altijd bij kamertemperatuur op en niet als de temperatuur onder het vriespunt ligt.

Regel 2. Bewaar accu bij kamertemperatuur

Regel 3. Vermijd een langdurige volle of lege accu

Gebruik je je e-bike voor een langere tijd niet? Probeer je accu dan ongeveer tussen de 30% en 70% opgeladen te bewaren. Een accu die juist helemaal vol of helemaal leeg is slijt het hardst. 

Check één keer in de maand de laadstatus van je accu. Is deze onder de 30%? Laad hem dan even kort bij. 

Regel 4. Gebruik de juiste lader

Gebruik altijd de lader die bij je accu hoort. Dan weet je zeker dat je accu van je e-bike op de juiste manier wordt opgeladen.

Regel 4. Gebruik de juiste lader

Regel 5. Voorzichtig reinigen

Haal altijd de fietsaccu van je elektrische fiets, voordat je deze gaat schoonmaken. Voorkom dat de elektrische componenten nat worden en zet hier geen directe waterstraal op. De stekkerpolen af en toe schoonmaken met een vochte doek kan geen kwaad. Daarnaast kun je deze licht invetten. 

Regel 6. Verwijder accu bij transport

Haal bij transport van je elektrische fiets altijd je accu uit de fiets. Dit zorgt voor een veilig transport van je e-bike. 

Regel 6. Verwijder accu bij transport

Regel 7. Repareer je accu nooit zelf

Repareer je fietsaccu nooit zelf wanneer deze kapot is of onderhoud nodig heeft. Laat deze altijd controleren bij een Gazelle-winkel bij jou in de buurt. Met een diagnosetoestel kan de Gazelle-dealer de conditie van de accu controleren.

Er zijn 750 Gazelle fietsenwinkels in Nederland. Er zit er dus altijd één bij jou in de buurt. 

Regel 8. Recycle de accu

Een fietsaccu heeft helaas niet het eeuwige leven. Is de accu van je elektrische fiets aan het einde van zijn levensduur? Lever deze dan in bij een Gazelle-winkel of bij één van de meer dan tweeduizend inzamelpunten.

Wij, de fietsbranche en Stichting Batterijen (STIBAT) hebben daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld.