Erfgoed

Locomotief

Hoewel deze Locomotief Sport Favoriet niet in Dieren is gemaakt, maakt het merk Locomotief wel onderdeel uit van de geschiedenis van Gazelle. Locomotief produceerde vanaf 1929 fietsen in Amsterdam. In 1952 fuseerden ze met Simplex, eveneens uit Amsterdam. En uiteindelijk wordt het merk overgenomen door Gazelle.

Locomotief

Zo is Locomotief onderdeel van Gazelle geworden

De jaren ‘60 waren moeilijk voor de Nederlandse Rijwielindustrie: de opkomst van de auto en bromfiets, verouderde productietechnieken en hogere loonkosten. Locomotief en Simplex vormden daarom in 1965 samen met Juncker de Verenigde Nederlandse Rijwielfabriek JLS en de productie werd overgebracht naar Apeldoorn.

Op 15 augustus 1968 werd JLS overgenomen door Gazelle. Tot in de jaren ‘80 werden Juncker, Locomotief en Simplex fietsen geproduceerd in Dieren.

Bertus Slesker

Bertus Slesker was framebouwer bij Locomotief. Hij heeft zijn kennis en kunde ingebracht bij de raceafdeling van Gazelle. Hij legde mede de grondslag voor de zeer succesvolle Gazelle racefiets Champion Mondial, waarop vele Nederlandse wielrenners kampioen zijn geworden.

Locomotief en de liefde

Het merk Locomotief is dus sterk verbonden met Gazelle en dat is niet het enige. Deze fiets staat ook symbool voor een andere verbinding. In 1956, rond haar 20e levensjaar, kocht de voormalige eigenaresse deze fiets bij rijwielhandel J. Uit Oude Groeneveld in Sneek. Leendert, werkzaam in de zaak van zijn vader, viel op haar. Nadat hij de zaak had overgenomen, trouwde hij met haar.

Balhoofdplaatje Locomotief