Erfgoed

Mini-D 1971

Fietsbank Ridderkerk geeft goede, aan hen gedoneerde, fietsen aan ingeschreven minima in bruikleen. Tussen de gedoneerde fietsen bevond zich een bijzonder exemplaar in goede staat. Hierover heeft de Fietsbank contact opgenomen met Gazelle. Het bleek te gaan om een Mini-D uit 1971. Deze fiets is door de Fietsbank overgedragen aan Gazelle en opgenomen in onze erfgoedcollectie.

Mini-D 1971

Eind jaren '60 zijn de Gazelle modellen Mini en Mini-D (een deelbare versie van de Mini) geïntroduceerd als 'familiefiets'. Omdat zadel en stuur verstelbaar zijn, zouden deze fietsen geschikt zijn voor jong en oud. Ze worden ook wel aangeduid als 8-80 fietsen. De Mini-D wordt gepositioneerd als 'meeneemfiets' die gemakkelijk meekan in auto of op de boot. De fietsjes zijn voorzien van 20 inch wielen.

Mini-D Gazelle, rode fiets

De Mini wordt in eerste instantie geleverd in de kleuren oker, rood en groen. In 1971 wordt het kleurenpalet uitgebreid met de kleuren oranje en paars. Bij de Mini zijn onderdelen van plaatstaal toegepast, onder andere voor de bagagedrager en achtervork. Later is ook de voorvork uitgevoerd in plaatstaal, zoals bij de Mini-D hierboven. De hierboven afgebeelde rode Mini-D uit 1969 had nog een traditionele voorvork.

Er was ook een versie met stabilisator wielen. De Mini is tot eind 1982 geleverd.