Advies over elektrische fietsen

De eerste keer op een elektrische fiets rijden

Iets nieuws proberen kan in het begin een beetje overweldigend aanvoelen. Veel mensen hebben dat gevoel ook als ze voor de eerste keer op een e-bike stappen.. Dat is volkomen normaal en begrijpelijk. Bij Gazelle zijn we ervan overtuigd dat een e-bike voor iedereen toegankelijk is, ook voor beginners. Dus tijd om de auto vaker te laten staan en te profiteren van de voordelen van de e-bike! 

erste mal e-bike fahren gazelle

Waar moet ik op letten bij het fietsen op een e-bike?

Om het wat makkelijker te maken hebben we hier enkele tips voor beginners samengevat. Dit zijn tips die je kunt gebruiken voor het fietsen op een e-bike:

Tip 1: Het is in de eerste plaats belangrijk dat je een e-bike kiest waarop je je comfortabel voelt. Kies daarom altijd een e-bike met de juiste framemaat en stel het zadel op de juiste hoogte in. Het is ook belangrijk dat je een goede grip hebt, zodat je voeten niet van de pedalen glijden. 

Tip 2: Als je voor de eerste keer op je e-bike wil rijden, raden we je aan om op rustige, afgelegen wegen te fietsen. Zo kun jij je volledig op het fietsen concentreren en wordt je niet afgeleid door het verkeer. Om de eerste keer op een e-bike niet alleen veilig te maken, maar ook leuk, raden we aan om de eerste paar keer met iemand anders te fietsen.

Tip 3: Kies een snelheid waarbij je je comfortabel en veilig voelt en laat je niet opjagen. Dat je met een e-bike snel kan rijden, betekent niet automatisch dat je altijd vooraan hoeft te fietsen. We adviseren ook om altijd een helm te dragen tijdens het rijden op een e-bike. Ook al is het niet verplicht in Nederland, het biedt wel extra veiligheid.

Tip 4: Een zwaardere e-bike is moeilijker te sturen dan een lichter model. Kies daarom een model dat je goed kunt besturen. Bij de eerste ritten is het ook zinvol om te beginnen in de laagste rijmodus. Zo ontwikkel je ook een goed gevoel voor het fietsen zonder elektrische ondersteuning. Bij de eerste e-bike moet je namelijk nog wennen aan de extra aandrijfkracht. Daarna kun je rustig overschakelen naar een hogere ondersteuningsmodus. Al snel merk je hoeveel gemakkelijker en prettiger het is om met elektrische ondersteuning te rijden.

Als je meer wilt weten over e-bikes, raden we je aan om ons artikel "Hoe werkt een e-bike?" te lezen.

E-bike veiligheidstraining

Vooral senioren hebben in het begin veel vragen over de veiligheid van het rijden op een e-bike. Als je je veiliger wilt voelen en behoefte hebt aan extra begeleiding bij het rijden op een e-bike, raden we je aan om een e-bike training te volgen. In deze veiligheidstraining wordt vooral de angst weggenomen en leer je hoe je het beste kunt rijden met een elektrische fiets.

Gazelle biedt geen e-bike veiligheidstrainingen aan, maar heeft wel testcenters en fietsenwinkels waar je alle e-bike modellen onder begeleiding van Gazelle-experts veilig op testbanen kunt uitproberen. Bovendien leer je hoe je handig op- en afstapt bij een e-bike, zodat je dit later ook zelf veilig en zelfverzekerd kunt doen. Je krijgt persoonlijk en gratis advies, zodat je de juiste Gazelle e-bike voor jou vindt.

Bovendien heb je de mogelijkheid om al je vragen over het rijden op een e-bike te stellen. Klinkt goed, toch? Vind nu het Gazelle testcenter bij jou in de buurt of ontdek de dichtstbijzijnde Gazelle-winkel en binnenkort fiets je als een echte professional!